Tanca
Serveis Socials Gent Gran 21 d’octubre de 2019

L’Ajuntament incrementa les taxes de les places privades de la residència Can Comelles

La modificació de preus equipara el cost de les places privades al cost de referència de les places concertades establert per la Generalitat. L’objectiu d'aquesta pujada, que va dels 48 als 170 euros mensuals segons els barems, és alliberar places de llar residència per a destinar-les a persones que realment les necessiten

L’Ajuntament d’Esparreguera incrementa les taxes de les places privades de la residència municipal Can Comelles per a equiparar-les al cost de referència de les places concertades establert per la Generalitat de Catalunya. Aquesta equiparació de preus es durà a terme en dues fases, la primera de les quals s’aplicarà al gener de 2020, després que el ple municipal hagi aprovat la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa per a la prestació dels serveis per a persones grans amb dependència o risc social a Can Comelles. Els increments no són els mateixos per a tots els usuaris de places privades i van dels 48 als 170 euros mensuals, segons els barems. Les places que aplicaran un increment més gran seran les de llar residència.

La regidora de Serveis Socials Especialitzats, María Vallejo, ha afirmat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “els increments no s’havien revisat des de 2010 i no era lògic que el cost de la plaça privada fos més barat que el de la pública, per això s’ha fet l’actualització per a igualar-los”. Això no vol dir, però, que els usuaris que ocupen places públiques paguin més, ja que es beneficien de la subvenció, si no que es refereix únicament al cost de la plaça. Durant el ple municipal, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, va explicar que la modificació es fa per “sensibilitat social”, perquè aquesta pujada permetrà alliberar places per a destinar-les a persones que realment les necessiten. En aquest sentit, María Vallejo ha apuntat que “volem fomentar que la residència sigui un espai per a persones que no poden viure soles perquè tenen un grau de dependència i necessiten ajuda; i que les persones grans que poden viure soles a casa seva, hi continuïn residint” i ha recordat que l’Ajuntament els ofereix serveis com la teleassistència o l’atenció domiciliària.

Amb la nova ordenança la quota tributària mensual per plaça privada de residència assistida s’incrementa segons els graus de dependència: en grau 1 passa de 1.288 a 1.336 euros; en grau 2, de 1.484 a 1.568 euros; i en grau 3, de 1.739 a 1.804 euros. La que més s’incrementa és la plaça de llar residència, que tindrà un cost de 1.214 euros mensuals, el que suposa un augment de 170 euros respecte la taxa actual. A més, s’unifica la quota del servei de centre de dia, que passa a tenir un preu de 617 euros, independentment del grau de dependència, i s’incorporen noves quotes en aquest servei abans no regulades, com la de mitja jornada en dies laborables amb dinar i la jornada completa en dies laborables i festius, tot i que actualment totes les places estan concertades. També es redueix la quota tributària de l’estada temporal al cost de referència del servei de residència assistida de grau tres, és a dir, a 1.869 euros.

Maria Vallejo ha explicat que aquesta decisió d’augment de taxes ha estat presa en coordinació amb l’empresa pública Sumar, que gestiona la residència de Can Comelles, i afectarà als 23 residents que actualment ocupen places privades a l’equipament. La regidora també ha apuntat que la recaptació addicional que n’obtindrà l’Ajuntament serà de 26.850 euros anuals.