Tanca
Convivència 2 de febrer de 2021

L’Ajuntament ofereix una formació per a obtenir el Certificat de Primera Acollida

Està adreçada a persones estrangeres immigrades o que siguin nouvingudes al municipi i té per objectiu donar-los eines per a facilitar la seva incorporació a la societat catalana. El document té validesa jurídica i és d’utilitat en els processos d’estrangeria en relació a les tramitacions d’arrelament social i modificació o renovació d’autoritzacions de residència

La Regidoria de Convivència ofereix una formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida adreçat a persones estrangeres immigrades, que no disposen de permís de residència o que són nouvingudes al municipi. Es tracta d’un document amb eficàcia jurídica i valor probatori que és d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat. La formació constarà d’un curs de 120 hores sobre llengua catalana, àmbit laboral i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic, i s’oferirà en dos horaris, un de matí i un altre de tarda. Les inscripcions per a participar-hi es podran fer a partir de 8 de febrer a través del correu electrònic [email protected] o bé trucant al 93 884 26 61 o al 671 45 07 85. La regidoria prepara també una formació prelaboral adreçada a persones que requereixin d’una formació prèvia a la formal, amb un nivell baix de coneixement de llengua catalana, castellana i d’alfabetització.

La regidora d'Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha subratllat la importància d'aquest curs, que s'impartirà per primera vegada a Esparreguera, per a "seguir potenciant l'apoderament de les persones a través de la formació com a element clau d'inclusió i coniexement de la societat". La formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida està subvencionada per la Generalitat de Catalunya i anirà a càrrec de professionals de la Fundació FICAT, dedicada a la defensa dels drets de les persones i dels col·lectius que es troben en risc o en situació d’exclusió social. La formació està adreçada a persones estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, refugiades, apàtrides i les retornades majors de 16 anys, així com persones estrangeres nouvingudes al municipi, persones que no disposen de permís de residència o a aquelles que sí que en tenen per tal de no caure en la irregularitat sobrevinguda. El certificat dona eines inicials que faciliten la incorporació a la societat catalana i és d’utilitat en els processos d’estrangeria en relació a les tramitacions d’arrelament social i modificació o renovació d’autoritzacions de residència.

El curs començarà a finals de febrer i s’oferirà en horari de matí, dilluns i dimecres de 9.15 a 12.15h, pensant en aquelles persones que hagin de portar els nens a l’escola i anar-los a recollir al migdia. I en horari de tarda, de 3.15 a 7.15h. Les classes es faran de manera presencial a la sala d’actes de Can Pasqual que s’ha habilitat amb 20 cadires amb reposabraç i disposa de ventilació interior i la distància de seguretat adequada per a poder acollir als alumnes. La formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida consta de 3 mòduls: un de 90 hores de llengua catalana i dos de 15 hores cadascun d’àmbit laboral i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic. Les persones interessades en la formació es poden posar en contacte amb la Regidoria de Convivència enviant un correu electrònic a [email protected] o trucant al telèfon 93 884 26 61 o al 671 45 07 85.

D’altra banda, la regidoria també prepara una formació prelaboral que es preveu que es posi en marxa el mes d’abril i que permetrà donar continuïtat a la formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida. En aquest cas estarà adreçada a totes aquelles persones que puguin requerir d’una formació prèvia a la formal i hi podran accedir persones amb un nivell baix de coneixement de llengua catalana, castellana i d’alfabetització així com persones que no disposen de permís de residència. La finalitat d’aquesta formació serà incidir en el procés educatiu orientat cap al desenvolupament integral de la persona i constarà de diferents mòduls que oferiran coneixements sobre l’acollida municipal, lectoescriptura, alfabetització digital, competències i habilitats laborals, suport en la prospecció del mercat laboral i acompanyament en la continuació de la formació.