Tanca
Serveis Socials 21 de març de 2020

L’Ajuntament reclama coordinació en la gestió de les targetes de les beques menjador

El Consistori s’ha sumat a la carta que 54 alcaldes i alcaldesses han adreçat al President de la Generalitat per denunciar la manca de coordinació en el repartiment de les targetes moneder a les famílies usuàries de les beques menjador. En paral·lel l’Ajuntament estudia fórmules pe fer arribar aquestes targetes a les 268 persones usuàries d’Esparreguera

L’Ajuntament d’Esparreguera ha denunciat la manca de coordinació en el repartiment de les targetes moneder que han de lliurar-se a les persones beneficiàries de les beques menjador afectades pel tancament dels centres educatius. Ho ha fet a través d’una carta adreçada al President de la Generalitat, Quim Torra, signada per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i altres 53 alcaldes i alcaldesses de Catalunya, en la que es queixen que a hores d’ara encara no es disposa d’aquestes targetes, lamentem que el protocol per al seu repartiment és “confús i caòtic”, i reclamen que es compti amb el món local a l’hora d’articular solucions amb impacte a la ciutadania durant l’actual situació de crisi sanitària. Pendents de la solució global que s’adopti per al repartiment de les targetes moneder, l’Ajuntament d’Esparreguera estudia solucions que permetin fer efectiu el seu lliurament evitant concentracions i desplaçaments de les persones des dels seus domicilis per a la seva recollida.

La Generalitat va anunciar dilluns que des dels departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies es garantiria la prestació dels ajuts de menjador a l’alumnat beneficiari de les beques i a les persones menors usuàries dels serveis d’intervenció socioeducativa. La mesura havia de dur-se a terme a través del repartiment de 160.000 targetes moneder a tota Catalunya, carregades a cada família amb l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament dels centres educatius. A Esparreguera la mesura afecta a 268 infants acollits a les beques menjador. Segons va anunciar el mateix Departament d’Educació, les targetes havien de començar a repartir-se en el següents tres dies a través dels Ajuntaments i els Consells Comarcals però segons denuncien ara una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses aquestes targetes encara no han arribat.

En la carta adreçada al President de la Generalitat, els municipis signants denuncien que el sistema per a repartir aquestes targetes és “confús i caòtic”, ja que “ordena als ens públics receptors de les targetes que aquestes siguin repartides a les famílies beneficiàries, sense especificar en cap cas un protocol clar per al seu repartiment i sense posar a disposició ni dels Consells Comarcals ni dels Ajuntaments mecanismes per a facilitar aquesta tasca”. Entre els signants de la missiva hi figuren, entre d’altres, els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Feliu, Terrassa, Sabadell o Viladecans a més de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas. Tots ells es queixen de no haver rebut cap directriu concreta per a fer el repartiment i de no disposar de les dades de les famílies a qui s’han de lliurar, per tal de poder contactar prèviament i organitzar el servei amb antelació i cita prèvia, tot evitant cues i aglomeracions i respectant així les recomanacions sanitàries en l'actual situació d'alarma epidemiològica.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha manifestat la seva “preocupació per la manca de previsió a l’hora de posar en marxa els ajuts de menjador” i ha subratllat que “la mesura deixa la seva aplicació efectiva en mans de la bona voluntat de l’administració local, en un context en el que, en el millor dels casos, ens col·lapsa els nostres serveis socials”. Rivas ha recordat que aquesta mateixa setmana des del món local “ja vam desaconsellar fer el repartiment des dels ajuntaments, ateses les circumstàncies dels serveis socials, que treballen sota mínims i atenent els casos d’emergència”. En els propers dies és previst que arribin les targetes a través dels Consells Comarcals i, en el cas d’Esparreguera, a l’espera de la solució que es pugui adoptar a nivell global per al seu repartiment, s’estudien fórmules que permetin fer efectiu el seu lliurament evitant concentracions i desplaçaments de les persones des dels seus domicilis per a la seva recollida. Una de les opcions contemplades és l'enviament via correu certificat, una mesura que s'acabarà de concretar en els propers dies d'acord amb les solucions proposades des del Departament d'Educació i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.