Tanca
Urbanisme Societat 13 d’octubre de 2021

L’Ajuntament valora la viabilitat dels 13 projectes europeus per recuperar la Colònia Sedó

L’Incasòl ha presentat la Colònia Sedó a la 16a edició de l’Europan, un concurs europeu d’idees urbanes destinat a joves arquitectes. Aquesta setmana el jurat durà a terme la primera fase de selecció de propostes i al novembre es decidirà el projecte guanyador

L’Ajuntament d’Esparreguera participarà aquesta setmana en la primera fase de selecció per a escollir quins dels 13 projectes de recuperació de la Colònia Sedó que s’han presentat a l’Europan, un concurs d’idees urbanes i arquitectòniques d’àmbit europeu, passen a la final. La Colònia Sedó és, a proposta de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), un dels 40 emplaçaments d’arreu del continent que s’han escollit per a participar en aquesta 16a edició del certamen, que se celebra bianualment i convoca a arquitectes menors de 40 anys a dissenyar projectes urbanístics per a als diferents indrets proposats. Aquesta setmana, a Barcelona, es farà una primera selecció de totes les propostes presentades per a municipis i ciutats de l’estat espanyol i al novembre tindrà lloc, a San Sebastian, la final europea del concurs. Tot i que els projectes són integrals, el premi només atorga finançament per a la redacció del projecte executiu d’una actuació concreta, que en el cas de la Colònia Sedó serà la rehabilitació i recuperació de l’edifici de la Fonda per a donar-li ús residencial.

El concurs s’organitza per categories i la Colònia Sedó s’inclou en la que porta per títol “Reinventant la ruralitat i el patrimoni productiu”, que compta amb la participació de quatre municipis més de França, Bèlgica, Dinamarca i España. L’emplaçament ha rebut un total de 13 projectes de diferents equips d’arquitectes, que han proposat un projecte de rehabilitació de la zona residencial de la colònia, així com de l’antic edifici de la Fonda per donar-li un ús residencial i, en general, un pla de desenvolupament per a tot el conjunt. En aquesta primera fase el jurat, format per arquitectes de diferents països europeus, seleccionarà d’entre totes les propostes, aproximadament un 20%, que seran les que passaran a la fase final. En la decisió es tindrà en compte la valoració de l’Incasòl i l’Ajuntament que presentaran les seves conclusions sobre la viabilitat i adequació de les diferents propostes presentades.

L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “l’interès de l’Ajuntament en la Colònia Sedó és global, volem recuperar la zona residencial, què és el que també vol l’Incasòl, però també la part industrial, arquitectònica i patrimonial del recinte”. En aquest sentit, ha apuntat que participar en el Concurs Europan “és una oportunitat, que no tenen tots els municipis, de reivindicar i recuperar una zona del poble i més en un moment en què es mouen moltes coses, perquè des de la Diputació també estan buscant fons europeus per a finançar el projecte de vies blaves que ha de recuperar els camins de la llera del riu i que també preveu la recuperació de la palanca de la Colònia Sedó”.

Malgrat que tots els projectes proposen una idea global de recuperació de la colònia, per vincular la part industrial i la residencial i connectar el barri amb el nucli del poble, la proposta guanyadora obtindrà finançament només per a redactar el projecte executiu per rehabilitar la Fonda i convertir-la en sis habitatges d’ús residencial. Eduard Rivas ha apuntat però, que tenir tots aquests projectes “serà molt interessant a l’hora d’elaborar l’agenda urbana d’Esparreguera, que ha de definir els reptes de futur del municipi, perquè ens permetrà generar debat, veure diverses possibilitats sobre el què podria arribar a ser la colònia, definir què volem i buscar sintonies internes entre la part empresarial, l’Incasòl, el MNATEC i l’Ajuntament”.

Per l’alcalde per aconseguir que el projecte de recuperació sigui una realitat cal unir esforços entre les diferents administracions perquè “la Colònia Sedó és d’Esparreguera, però és patrimoni de Catalunya, és un tema de país, i hem d’anar tots junts, govern espanyol, Generalitat, Diputació i Ajuntament, amb un projecte macro, que es pugui desenvolupar en fases, però que permeti recuperar la colònia d’aquí 10 o 15 anys”.