Tanca
Cultura i Festes 8 d’abril de 2019

L’Aplec del Puig allarga la programació amb un quinto i un ball de gralles a la tarda

Les activitats de cultura popular i tradicional es complementaran enguany amb una nova proposta de caire turístic, les visites guiades al recinte industrial de la colònia que organitzarà l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn

El tradicional Aplec de Santa Maria del Puig, que se celebra el dilluns de Pasqua a l’ermita, presenta enguany novetats en la seva programació. Per primer any hi haurà activitats per allargar la festa durant la tarda amb la celebració d’un quinto popular i un ball de gralles. A més, les activitats culturals es complementaran amb una nova proposta de caire turístic i de recuperació de la memòria històrica, ja que al llarg del matí l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn organitzarà visites guiades al recinte industrial de la colònia.

Les visites es faran de 10 del matí a 2 del migdia i el punt de trobada serà l’entrada del museu de la colònia Sedó. El tècnic de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, David Aguado, explica que “l’associació ja va organitzar visites guiades per la Festa Major d’Hivern i van tenir molt d’èxit, per això es repetiran el dilluns de Pasqua aprofitant la proximitat de la colònia Sedó a l’ermita del Puig i que hi ha molt gent que baixa caminant o passeja per l’entorn”.

Els actes de l’Aplec de Santa Maria del Puig, organitzats pels Amics de Santa Maria del Puig i l’Ajuntament d'Esparreguera, començaran a 3/4 d’11 del matí, amb la missa i l’aixecament d’un pilar per part dels Castellers d’Esparreguera. Un cop acabada la celebració litúrgica, hi haurà cantada de caramelles amb els Caramellaires de la Passió d’Esparreguera i, a les 12 del migdia, ballada de sardanes amb la cobla Ressò. Posteriorment, tindrà lloc la mostra de cultura popular amb l’actuació dels Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera i la Colla Bastonera del Montserratí. David Aguado subratlla que “es consolida així el canvi introduït l’any passat de reduir la ballada de sardanes i situar les actuacions de les entitats de cultura popular no a la mitja part si no al final, perquè puguin fer més balls i rondes d’exhibició”.

Les novetats d’enguany vindran després de la tradicional arrossada popular organitzada pels Castellers d’Esparreguera. Així a les 4 de la tarda se celebrarà el primer quinto popular de l’Aplec del Puig organitzat per la Colla Bastonera del Montserratí i, a les 5, els Grallers Canya Taronja seran els encarregats de cloure les celebracions amb un ball de gralles. “El grup tocarà peces animades per poder ballar i fer un bon fi de festa amb la idea que la gent que es quedi a dinar pugui allargar la sobretaula i acabar de gaudir de la tarda”, apunta el tècnic de Cultura.

L’any 1983 l’associació Amics de Santa Maria del Puig va reprendre la tradició de fer els aplecs, que durant uns anys s’havien deixat de fer. Els antecedents d’aquest aplec se situen a principis del segle XX i eren organitzats pel jovent del Patronat. Durant els anys de la guerra civil i la postguerra es van deixar de celebrar i s’anava a l‘Ermita de la Salut, a Collbató, encara que algunes famílies continuaven