Tanca
Cultura i Festes 29 de novembre de 2022

L’encesa de l’arbre i la il·luminació donarà dissabte el tret de sortida a la programació de Nadal

Del 3 de desembre al 8 de gener s’han programat més d’una cinquantena d’activitats culturals, comercials i tradicionals, entre les quals destaca la Fira de Santa Llúcia, el cicle d’arts escèniques familiar, el concert “Violins de pel·lícula” de Northern Cellos, la recollida de cartes dels patges Salim i Amira, el Tió mòbil i una renovada cavalcada de Reis

L’encesa de la il·luminació dels carrers i places de la vila i de l’arbre de Nadal, ubicat a la plaça de la Pagesia, donarà aquest dissabte a la tarda el tret de sortida a la programació de Nadal i Reis d’Esparreguera, en una jornada que també servirà per a commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Els actes seguiran el cap de setmana del 17 i 18 de desembre amb la principal cita comercial de les festes, la Fira de Santa Llúcia, que torna al carrer dels Arbres per a omplir-lo de paradetes de productes nadalencs i de regal. A més, del 3 de desembre al 8 de gener, s’han programat fins a una cinquantena de propostes culturals, lúdiques i tradicionals per a tots els públics. Per als més petits de la casa hi ha el cicle d’arts escèniques familiar, la recollida de cartes dels patges Salim i Amira, el Tió mòbil, l’adoració dels Pollets, l’ofrena de carbó i la cavalcada de Reis, que aquest any arriba plena de novetats. La música també està present en la programació amb el concert “Violins de pel·lícula” de Northern Cellos, el tradicional concert de Santa Cecília de la Banda de Música d’Esparreguera i les nadales rocieras. I tampoc falten els actes més tradicionals, com Els Pastorets, la 40a Mostra de Pessebres, la passejada de l’home dels nassos i les campanades de Cap d’Any.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “enguany hem volgut crear un espai nadalenc al voltant de la plaça de la Pagesia, amb la instal·lació d’un arbre de Nadal, per a convertir-la en el centre d’algunes activitats, com les que es fan dissabte dia 3 de desembre vinculades al Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, com l’encesa de la il·luminació de l’arbre i el concert d’Amazing Gospel, o la Fira de Santa Llúcia, que tindrà lloc als carrers pròxims a la plaça”. D’altra banda, el regidor esparreguerí també ha destacat la tercera edició del cicle d’arts escèniques familiars: “Una activitat que vam iniciar amb pandèmia, que ja s’ha consolidat i que ens permet treballar la incorporació de nous públics a les arts escèniques amb una visió interdisciplinària, perquè programem teatre, circ i musical”. Les entrades per assistir als diferents espectacles es poden adquirir a la web entrades.esparreguera.cat.

Juan Jurado també ha volgut avançar una de les principals novetats de la programació nadalenca d’enguany, la renovació de les carrosses i el vestuari de Ses Majestats Els Reis d’Orient. “Després de 2 anys d’esforços, estem molt contents de poder presentar una cavalcada completament remodelada, de la qual més endavant donarem més detalls, i que, a més, està molt vinculada a la recollida de cartes dels patges Salim i Amira”, ha apuntat el regidor. La programació manté també l’aposta per la descentralització d’activitats, amb el Tió Mòbil, quer visitarà tots els barris d’Esparreguera, i la recollida de cartes, que es farà a quatre ubicacions diferents.

La programació de Nadal i Reis arrencarà aquest dissabte 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb un taller de decoració de l’arbre de Nadal i una taula rodona sobre “L’entorn com a factor inclusiu”. A la tarda, tindrà lloc l’encesa de la il·luminació nadalenca i de l’arbre de Nadal, que comptarà amb una intervenció artística per posar en relleu els desitjos i inquietuds de les persones amb diversitat funcional, i un concert a càrrec d'Amazing Gòspel. El diumenge 4 de desembre al matí s’estrenarà la primera proposta del cicle d’arts escèniques familiars amb “Petit univers”, de Marcel Gros, a la sala Petita del Teatre La Passió. I a la tarda se celebrarà el tradicional concert de Santa Cecília a càrrec de la Banda de Música d’Esparreguera. El diumenge 11 de desembre la plaça de la Pagesia acollirà la zambomba flamenca a càrrec del Coro Rociero Nuevos Comienzos d’Esparreguera i altres cors convidats. I a la tarda, serà el torn de la segona proposta del cicle d’arts escèniques familiars amb “La tenda” de la Compagnie du Sarment.

Els dies 17 i 18 de desembre, es farà la tradicional Fira de Santa Llúcia, organitzada per Esparreguera Comerç i Ajuntament d’Esparreguera, que enguany recupera l’espai del carrer dels Arbres i la plaça de la Pagesia per omplir-los de parades de productes nadalencs. Així mateix, el dissabte 17 de desembre, al matí, la plaça de la Constitució acollirà un taller de guarniments de Nadal a càrrec de l’Escola d’Arts Plàstiques i cercles de percussió en família a càrrec del Centre Obert La Fulla. A la tarda la plaça de Santa Eulàlia serà l’escenari d’ “El Nadal de la Petra” a càrrec de Maria Coll, hi haurà l’espectacle itinerant Perculights de la Cia. Bricandeira i el concert solidari de Nadales del Coro Rociero Santa Eulàlia, al Patronat Parroquial. El diumenge 18 de desembre al matí la plaça de la Constitució acollirà el Quinto de Nadal, de la Barraka Alternativa, i al migdia, sessió de cinema familiar a Can Pasqual amb la projecció de “El Grúfal”.

El vestíbul de Can Pasqual també acollirà, els dies 17 i 18, el Photocall Nadalenc de l’Associació Fotogràfica Alternativa d'Esparreguera. Del 17 de desembre al 6 de gener també es podrà visitar la Mostra de pessebres, que arriba a la 40a edició amb una desena de noves creacions del Col·lectiu de Pessebristes d’Esparreguera. La mostra es podrà veure a la Sala d’Exposicions Municipal. A més, també es podrà visitar el pessebre de l’Església de Santa Eulàlia, organitzat per la parròquia. I la programació de Nadal seguirà el divendres 23 de desembre al migdia amb l’espectacle de carrer itinerant “La gran família” de la Cia. Fadunito, i a la nit,  amb la representació d’“Els pastorets” al Teatre La Passió, que també es podrà veure el dia de Sant Esteve.

Els més petits de la casa podran fer cagar el tió el divendres 24 de desembre a la plaça de Santa Eulàlia amb l’Esplai la Lluna o optar pel Tió mòbil, de la companyia Robert Gobern, que un any més visitarà els diferents barris d’Esparreguera. Així el dissabte 17 de desembre, a la tarda, serà al Barri Font i La Plana; el diumenge 18 de desembre, al Castell, Can Comelles i les Tres Caravel·les; el divendres 23 de desembre, visitarà Can Vinyals i la Colònia Sedó i, finalment, el dissabte 24 de desembre, anirà a Mas d’en Gall, Can Rial i al centre de la vila. El dimecres 28 de desembre, a la tarda, la programació cultural seguirà amb l’ofrena de carbó i el correfoc infantil a càrrec dels Polls Folls.

El divendres 30 de desembre al vespre, el Teatre La Passió serà l’escenari del concert de Northern Cellos “Violins de pel·lícula”, un concert de bandes sonores de pel·lícules i sèries, en un format únic i innovador: quatre violoncels i percussió. Les entrades per a assistir-hi es poden adquirir a la web entrades.esparreguera.cat. I el dissabte 31 de desembre al migdia es farà la tradicional passejada de l’home dels nassos amb l’acompanyament musical de la Brass de Gitano Band i a mitjanit Campanades de Cap d'Any a la plaça de Santa Eulàlia i festa amb #Big Friday, amb tots els èxits musicals. Paral·lelament, els Amics del Campanar oferiran les tradicionals repicades i també visites guiades, el divendres 31 de desembre i el dimecres 5 de gener, per a descobrir aquest element tant emblemàtic del patrimoni de la vila.

Aquest any els patges reials Amira i Salim amb el seu seguici es desplaçaran també a diferents punts d’Esparreguera per tal que els infants els portin les cartes amb tots els seus desitjos per tal de fer-les arribar als Reis Mags d’Orient. El divendres 31 de desembre seran a la plaça de la Pagesia, el dilluns 2 de gener al Barri Font, el dimarts 3 de gener a La Plana i el dimecres 4 de gener a les pistes Esportives de Mas d’en Gall. D’altra banda, el dilluns 2 de gener i el dimarts 3 de gener l’Antiga Biblioteca acollirà “L’Adoració dels pollets” a càrrec dels Polls Folls. I dimecres 4 de gener la Colla de Diables d’Esparreguera organitza La nit d'en Llagasta pels carrers del centre de la vila. Una de les cites més esperades arribarà el dijous 5 de gener, a les 6.30 de la tarda, amb la Cavalcada del Reis Mags d'Orient, que sortirà de la plaça de la Sardana (davant del Teatre de la Passió) en un recorregut circular per diferents carrers del municipi. Finalment, la programació de Nadal i Reis d’enguany clourà el diumenge 8 de gener amb l’últim espectacle del cicle d’arts escèniques familiars, “Aladdin, #ThePopMusical” de la companyia La Roda Produccions, al Teatre La Passió.