Tanca
Educació 15 de juny de 2021

L’escola bressol municipal Cucuruga celebra aquest any el seu 40è aniversari

La Cucuruga va ser una de les primeres escoles bressol municipals que es van crear a Catalunya. Per tal de recordar aquests quaranta anys de trajectòria s’ha organitzat una exposició a la biblioteca municipal, s’han instal·lat vinils commemoratius a la façana de l’edifici i també s’ha fet un mural de record a la plaça dels Germans Subirana

L’escola bressol municipal Cucuruga celebra aquest 2021 els 40 anys de la seva inauguració i per a commemorar l’efemèride la Biblioteca Municipal L’Ateneu acull una exposició que pot visitar-se durant tot el mes de juny. Per celebrar aquest aniversari, a més, s’ha fet un mural a la plaça dels Germans Subirana i també s’ha instal·lat un vinil commemoratiu a la porta d’entrada del centre i, properament, se’n col·locarà un altre amb diferents paraules que han enviat les famílies per a simbolitzar el que ha significat per a elles i els seus infants el seu pas per la Cucuruga. El centre es va crear l’any 1980 al carrer Cavallers, en el mateix edifici on hi havia l’antiga Escola Municipal de Música, i va passar per diferents espais fins que el curs 1987-88 es va ubicar a l’edifici actual, situat al carrer de Ferran Puig, sota de l’emissora municipal. Aquest 2021, a més de l’escola bressol Cucuruga, altres centres educatius del municipi també celebren efemèrides com l’escola Mare de Déu de la Muntanya, que farà 90 anys; el Pau Vila que també en celebra 40; l’escola Estel, que ha celebrat 60 anys; o l’escola cooperativa El Puig, que commemora 50 anys de la seva creació.

Malgrat que la pandèmia ha limitat els actes de celebració d’aquest 40è aniversari, des de l’escola bressol no s’ha deixat l’oportunitat de recordar l’efemèride amb diferents activitats. Així s’ha decorat la porta principal del centre amb un vinil commemoratiu i se’n prepara un altre, que s’instal·larà a les finestres, amb diferents paraules que han fet arribar les famílies recordant el seu pas per l’escola bressol. A més, durant el mes de juny es pot veure a la sala infantil de la Biblioteca Municipal L’Ateneu una petita exposició amb diferent material sobre els 40 anys de la Cucuruga. D’altra banda, des de l’AMPA de l’escola s’ha finançat un mural commemoratiu a la plaça dels Germans Subirana pintat per l’artista local i exalumne de l’escola bressol, Núria Oltra. Els actes de celebració clouran el diumenge 4 de juliol amb l'acte de final de curs que es farà a l'ermita del Puig, on es donarà per finalitzada la celebració dels 40 anys.

El regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha posat en valor el fet que la Cucuruga va ser de les primeres escoles bressol de Catalunya: “Esparreguera vam ser dels primers municipis on vam creure i apostar per l’educació de 0 a 3 anys, de la qual ara se’n parla molt i que ha demostrar ser clau en el desenvolupament dels infants i en la lluita contra les desigualtats”. En aquest sentit, Juan Jurado ha apuntat que “després de la implementació de la tarifació social, ara estem en un bon moment per donar futur i continuïtat al model d’escoles bressol municipals a través de garantir-hi l’accés transversal de tota la ciutadania”. Per la seva part, la directora de l’escola bressol, Fàtima Tovar, ha recordat que “la Cucuruga va néixer amb els primers ajuntaments democràtics i ho va fer amb la senzillesa del moment i amb els recursos bàsics per a engegar el nou projecte, prenent especial importància la voluntat política i les ganes d’aquell Ajuntament de l’any 80 i la il·lusió i empenta de les primeres mestres que van ajudar a tirar-ho endavant”.

El primer any l’escola va estar ubicada al carrer Cavallers, compartint edifici amb l’Escola Municipal de Música, i acollia dos grups d’infants 1 a 3 anys, als quals també va sumar dos grups més de nens i nenes de 3 a 4 anys que pertanyien a l’escola Mare de Déu de la Muntanya i que havien estat creats per l’AMPA del centre. Durant els primers anys la Cucuruga va passar també pel carrer dels Arbres, a l’edifici on hi havia hagut el Front de Joventuts, i per la Casa dels Mestres, al carrer de l’Hospital. No va ser fins al curs 1987-88 que es va inaugurar l’actual edifici, al qual s’entrava pel carrer de Ferran Puig i que havia estat l’antiga residència d’avis. Tot i això, del 2009 al 2012 totes les aules de l’escola es van traslladar a la piscina d’estiu, mentre es rehabilitava l’edifici per problemes d’aluminosis. El curs 2012-2013 es retornà a l’edifici ja rehabilitat i amb la nova entrada per la plaça dels Germans Subirana i en aquell mateix any es va inaugurar l’aula de nadons. “40 anys és un llarg camí recorregut acompanyades per moltíssimes famílies d’Esparreguera i ens satisfà actualment continuar mantenint el record quan alguns d’aquests primers infants ara porten als seus fills i filles a la nostra escola”, ha subratllat Fàtima Tovar.

La Cucuruga no és la única escola que aquest any està d’aniversari, ja que enguany d’altres centres del municipi també celebren efemèrides, com l’escola Mare de Déu de la Muntanya, que farà 90 anys; el Pau Vila que també en celebra 40; l’escola Estel, que ha celebrat 60 anys; o l’escola cooperativa El Puig, que commemora 50 anys de la seva creació. És per aquest motiu que el consistori està preparant, de cara a la tardor, un cicle de xerrades que giraran al voltant de la proclamació de la Segona República, la transició i l’educació, que segons el regidor esparreguerí, “van ser uns moments claus per a la configuració educativa del municipi”.