Tanca
Educació Societat 23 de setembre de 2020

L’Escola d’Arts Plàstiques i l’Escola de Música i Dansa mantenen la matrícula oberta

Els dos centres han iniciat el curs amb menys alumnat de l’habitual, grups reduïts i mesures de seguretat per adaptar-se a la normativa de prevenció de la Covid-19 fixada per la Generalitat. La disminució de les inscripcions ha fet que no tots els grups estiguin tancats i que es mantingui la matrícula oberta en moltes de les disciplines que s’ofereixen

L’Escola d’Arts Plàstiques i l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera han començat el curs amb un lleuger descens de les matriculacions en les seves ofertes formatives i mantenen obertes les matriculacions en aquells grups que no han arribat al màxim de la seva capacitat. Els Tallers Artístics i Culturals han reduït els nombre d’alumnes per grup a un màxim de cinc i han ampliat el nombre de grups de cada disciplina. Actualment hi ha 62 alumnes inscrits i places disponibles en tots els cursos, excepte Ceràmica per a Adults i Expressió Artística per a joves. A l’Escola Municipal de Música i Dansa també s’ha notat la disminució de les matriculacions: a principis de setembre n’hi havia 282 i encara hi ha places disponibles en totes les disciplines, excepte piano. El centre ha reduït ràtios i ha extremat les mesures de prevenció, amb controls de temperatura, un augment de les desinfeccions i permetent només l’accés de l’alumnat a l’interior del centre.

L’Escola d’Arts Plàstiques comptava, segons dades d’ahir, amb un total de 62 matriculats, mentre que el passat mes de març, abans d’interrompre les classes a causa de l’emergència sanitària de la Covid-19, el nombre d’alumnes era de 112. El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha apuntat que “la gent, preventivament, ha preferit esperar i veure com evoluciona al llarg de les properes setmanes l’estat de la pandèmia”, especialment les persones grans, un col·lectiu nombrós dins dels usuaris de l’escola. De totes les disciplines que s’ofereixen, només estan ja complerts el grup de Ceràmica per a adults i el d’Expressió artística per a joves, que té, a més, una persona en llista d’espera. En les altres formacions per a infants i joves queden places disponibles, 2 a Còmic, que té un sol grup divendres ma la tarda; 11 a Expressió plàstica per a infants, que té tres grups en horari de tarda, de dilluns a dimecres; i 7 a Ceràmica per a infants, que compta amb dos grups dilluns i divendres en horari de tarda.

En referència a l’oferta formativa per a adults, el taller de Restauració de mobles i el taller de Dibuix i Pintura, que s’estructuren en sis grups, de dilluns a dimecres en horaris de matí i de tarda, tenen 12 i 9 places disponibles respectivament. El taller de Joieria, que ofereix tres grups en horari de tarda de dilluns a dimecres, té actualment 4 places disponibles, les mateixes que el taller de Vitralls, que compta amb un sol grup els dilluns al matí. L’Escola d’Arts Plàstiques manté oberta la matrícula durant tot el curs. Les inscripcions es poden fer per via telemàtica a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament o bé presencialment amb cita prèvia, que cal concertar trucant al telèfon 93 777 18 01, enviant un WhatsApp al 677 500 192 o un correu electrònic a [email protected].

D’altra banda, l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera comptava a principis de setembre amb 282 alumnes matriculats, 48 menys que els que hi havia en el mateix període del 2019, quan el nombre d’inscrits era de 330. Juan Jurado ha explicat que “si bé les baixes que es van produir a principis de juliol estaven relacionades amb l’aprovació de l’ordenança fiscal que regula les taxes del centre, les que s’han produït darrerament estan vinculades a la por i la incertesa de les famílies per la pandèmia, perquè moltes d’elles així ho han fet arribar a la direcció del centre”. Les disminucions més significatives, a data 9 de setembre i amb la comparativa anual, es troba al segon nivell de sensibilització de Dansa, que ha baixat de 14 a 4 alumnes i, en les disciplines de Música, en els nivells Bàsic 1, que ha passat de 29 a 8 matrícules; i el nivell complementari 1-4, que disminueix de 36 a 26 el nombre de matrícules. En canvi, comparativament hi ha un increment de matrícula de Música per a petits, que passa d’1 a 12 matriculats, i Música grups, de 8 a 19 inscrits, dues disciplines que enguany han començat al setembre, mentre que el curs passat s’iniciaven a l’octubre.

“Cal tenir en compte que les dades canvien habitualment del mes de setembre al mes d’octubre, i que amb les dades actuals només podem fer un esbós de la situació pel curs 2020-2021, tant per la tendència natural com per la situació excepcional”, ha subratllat el regidor d’Educació. L’Escola de Música també ha hagut d’adaptar-se, com la resta de centres educatius, a les directrius fixades per la Generalitat en matèria de protecció i seguretat. Així, s’han disminuït ràtios i les aules tenen ara la meitat de la seva capacitat habitual, que era d’entre 15 i 12 alumnes, cosa que ha obligat a augmentar el nombre de grups. També s’ha incrementat la ventilació i desinfecció entre classe i classe, és obligatori l’ús de la mascareta i només poden accedir dins el centre els alumnes, a qui se’ls hi pren la temperatura i se’ls hi posa gel hidroalcohòlic en entrar. A més, en alguns instruments, com és el cas de la flauta travessera i el cant, s’ha instal•lat una mampara de metacrilat per garantir la seguretat d’alumne i professor.

La matrícula de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera està oberta durant tot el curs en aquelles disciplines que quedin places disponibles i es pot formalitzar telemàticament, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament d’Esparreguera, o bé de manera presencial, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana amb cita prèvia.