Tanca
Política Lingüística 4 de setembre de 2024

L’Oficina de Català d'Esparreguera obre la matrícula als cursos de català d’aquesta tardor

El període d’inscripció preferent serà els dies 12 i 13 de setembre i els dies 16 i 17 s’obrirà la inscripció general, que es podrà fer presencialment i en línia. Fins al 6 de setembre es podrà sol·licitar la prova de nivell, que enguany es podrà fer presencialment. A Esparreguera s’ofereixen un total de 7 cursos, des del nivell inicial fins a intermedi

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) obre el període d’inscripcions per als cursos de català d’aquesta tardor. Enguany, l’Oficina de Català d’Esparreguera oferirà un total de 7 cursos, majoritàriament presencials però també alguns en línia, que abraçaran des del nivell inicial fins a l’intermedi. Les persones que vulguin inscriure’s a algun curs de nivell superior a l’inicial, i no puguin acreditar un títol de català, han de fer una prova de nivell per a saber quin curs els correspondria fer. La prova s’ha de sol·licitar a través de la pàgina web del Consorci fins al dia 6 de setembre i enguany es podrà realitzar en línia o presencialment a l’Oficina de Català d’Esparreguera. Fet aquest pas previ, les inscripcions seran els dies 12 i 13 de setembre per als alumnes que ja han fet alguna formació el curs passat, mentre que la inscripció general s’obrirà els dies 16 i 17 de setembre per als nivells de l’A1 al C1 i per al nivell C2 es podrà fer exclusivament el dia 17 de setembre. La matrícula es pot fer telemàticament o de manera presencial a l’Oficina de Català, ubicada a l’equipament de la Biblioteca Municipal L'Ateneu d’Esparreguera. 

Els cursos començaran el 25 i 26 de setembre i aquesta tardor a Esparreguera se’n ofereixen un total de set. D’aquests, cinc són presencials: dos Bàsics 1, adreçats a gent que parla alguna llengua romànica però ha de començar de zero amb el català, que s’impartiran un dilluns i dimecres de 10 a 12 del migdia, i l’altre dimarts i dijous de 7 a 9 del vespre; un Inicial, per a persones que no parlin cap llengua romànica i vulguin començar a aprendre català, que es farà dilluns i dimecres de 10 a 12 del migdia; un Elemental, que és un segon any d’un curs oral i donarà continuïtat a l’alumnat que va acabar el mes de juny, que s’impartirà dimarts i dijous de 3 a 5 de la tarda; i un Intermedi, que es farà dimarts i dijous de 10 a 12 del migdia. Així mateix, també s’oferiran dos cursos en línia, un Elemental 3 i un Bàsic 2.

La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Maria Romero, ha explicat que enguany “s’han pres mesures perquè la inscripció en línia no tingui tants problemes com altres anys, per això s’ha creat una cua d’espera, perquè cadascú pugui veure el temps d’espera i la gent que té davant seu i evitar així que se saturi el servidor”. Romero també ha destacat que una altra mesura que ha emprès aquest any el CPNL és habilitar únicament l’últim dia d’inscripcions en torn general, el 17 de setembre, per a fer la inscripció al C2, ja que “cada any és més sol·licitat, hi ha molta demanda i ens trobàvem que els alumnes potencials de C2 saturaven la inscripció general, per això aquest any s’hi ha dedicat un dia i el dia abans s’ha obert per a la resta de cursos”.

Les persones interessades a fer un curs, sigui quin sigui el nivell, han d’acreditar el seu nivell de català a través de la plataforma d’inscripció i tràmits o presencialment a l’Oficina de Català. Per a fer-ho, cal presentar un certificat oficial i homologat de català o bé sol·licitar una prova de col·locació gratuïta, que es pot demanar a través de la web del CPNL. Els quatre nivells reconeguts d'acord amb els nivells que marca el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) són: Bàsic (A2), Elemental (B1), Intermedi (B2) i Suficiència (C1). Només les persones que hagin fet un curs de català al CPNL queden exemptes d’aquest tràmit previ a formalitzar la matrícula. 

Un cop acreditat el nivell, hi ha dos períodes per poder-se inscriure: el torn preferent i el torn general. El preferent, del 12 al 13 de setembre, és per a alumnes de tots els nivells que han fet un curs al CPNL en els últims dotze mesos, sempre que no l'hagin abandonat. Durant els dies 16 i 17 de setembre s'hi podrà inscriure qui vulgui fer cursos del nivell A1 al C1. Pel que fa al C2, en el torn general els interessats s'hauran d'inscriure el dimarts 17 de setembre a partir de les 9 hores. La matrícula es pot fer en línia o presencialment a l’Oficina de Català d’Esparreguera, de 9 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre.