Tanca
Política Lingüística 15 de febrer de 2019

La 16a edició del Voluntariat per la llengua compta amb 71 participants esparreguerins

La inauguració d’aquesta iniciativa per practicar català a través de la conversa va tenir lloc dimecres a Can Pasqual en un acte que va servir per presentar les diferents parelles lingüístiques. Amb l'edició d'enguany s’arriba als 1.250 voluntaris i aprenents

El Voluntariat per la Llengua comptarà enguany amb 71 participants a la nostra vila. La inauguració d’aquesta iniciativa per practicar català a través de la conversa va tenir lloc dimecres a Can Pasqual en un acte que va servir per presentar les diferents parelles lingüístiques i els voluntaris que participaran en el programa a la residència de Can Comelles i al centre penitenciari de Can Brians. Amb aquesta 16a edició s’arriba als 1.250 voluntaris i aprenents esparreguerins.

La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Maria Romero, assegura que “és una molt bona xifra” i que “històricament Esparreguera ha sigut de les poblacions amb més participants, proporcionalment a la població, dels municipis que integren el Consorci per a la Normalització Lingüística Ca n’Ametller”. Dels 71 participants, 34 són voluntaris i 37, aprenents. Entre ells hi ha els voluntaris d’àmbit, perquè el programa fa sis anys que també es realitza a la residència de Can Comelles, on hi ha vuit voluntaris, i al centre penitenciari de Can Brians, on Esparreguera hi participa amb tres voluntaris. “És un programa que ha vinculat sempre a molta gent, de fet molts dels voluntaris són repetidors, alguns fa 7 o 8 anys que hi participen”, assegura Maria Romero.

La regidora de Política Lingüística, Mariona Masferrer, que no va poder presidir l’acte per compromisos polítics, va fer arribar uns mots d’agraïment i d’ànim als participants d’aquesta edició del Voluntariat per la llengua i va destacar que “conèixer la llengua és una bona manera de conèixer millor la gent del país”. La inauguració va anar a càrrec del director del CNL Ca n’Ametller, Marc Piera, que va agrair als voluntaris la seva generositat i els va demanar que converteixin el Voluntariat en una manera de canviar els seus hàbits lingüístics: només el 19% dels catalanoparlants es mantenen en aquesta llengua davant d’una persona que els parli en una altra. “Hem d’apujar aquest percentatge sobretot tenint en compte que el 90% dels habitants de Catalunya entenen el català”, va subratllar Marc Piera. El director del CNL Ca n’Ametller també va animar als aprenents perquè “el voluntariat sigui la palanca definitiva cap a l’adquisició del català com una llengua més de la seva vida, que realment la incorporin en la seva identitat i se la facin seva”.

Durant l’acte es van presentar les parelles lingüístiques amb una activitat de descoberta de les principals festes i tradicions locals a partir d’uns plafons temàtics que van haver de situar en el calendari. A la presentació també hi van participar les dinamitzadores del Voluntariat per la llengua del CNL Ca n’Ametller, Mireia Adell i Meritxell Castellví, i la tècnica de Normalització Lingüística de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Lourdes Marín.