Aquesta setmana ha començat el període de presentació de propostes per a millorar la vila a través dels pressupostos participatius 2024-2025. Aquest any, com a novetat, la vehiculació de les propostes i l'elaboració dels projectes que es presentaran a votació es duu a terme a través de set espais de participació ciutadana i de cogovernança municipal: els Comissionats de Cultura, d’Esports i de Comunicació, el Consell d’Infants, el Consell Escolar Municipal i la Taula Participativa de la Gent Gran. La partida total que el consistori destina als projectes dels pressupostos participatius és de 200.000 euros, però les propostes d’inversió presentades per la ciutadania hauran de tenir un límit pressupostari de 40.000 euros cadascuna. Les propostes es treballaran en el si dels comissionats fins al dia 28 d’octubre i, a partir del novembre, es validaran tècnicament perquè puguin ser factibles i elevades a votació. La publicació dels projectes i el procés de votació ciutadana per a escollir els projectes guanyadors, a través de la Plataforma 311, serà del 22 de novembre al 9 de desembre.
Durant els mesos de setembre i octubre s’han convocat els diferents òrgans de participació ciutadana municipal amb la finalitat de què les entitats i la ciutadania en general pugui proposar projectes per a millorar Esparreguera. Així, el Comissionat de Cultura es va reunir ahir i demà, dijous 19 de setembre, es reunirà el Consell Escolar Municipal, a les 4.30 de la tarda, a la sala de Plens de l'Ajuntament. El dimarts 24 de setembre serà el torn del Comissionat d’Esports, que es trobarà a les 7 del vespre a la sala d'actes de Can Pasqual; i el dijous 26 de setembre s’ha convocat el Comissionat de Comunicació, a les 7 del vespre a l’Auditori de l’Escola de Les Arts. També té data per celebrar la seva sessió la Taula Participativa de la Gent Gran, que es trobarà divendres 27 de setembre, a les 10 del matí, al Centre Dual.
En el si d’aquests òrgans de participació, tant la ciutadania com les entitats, podran compartir les seves propostes per millorar la vila que hauran de tenir una visió col·lectiva, és a dir, hauran de generar un impacte al conjunt del territori i/o la vida associativa del municipi i també hauran de complir els requisits recollits a les bases reguladores. Així mateix, hi haurà un acompanyament per part dels tècnics municipals per ajudar a encaixar totes les idees a la present regulació i als requisits legals i administratius. De cada òrgan de participació podran sortir un màxim de dues propostes, les quals s’hauran de poder quantificar econòmicament, i no podran sobrepassar els 40.000 euros, iva exclòs, cadascuna.
El període de presentació de propostes finalitzarà el 28 d’octubre. Del 29 d’octubre al 10 de novembre, es farà la revisió i validació tècnica de les propostes presentades i, de l’11 al 21 de novembre, s’obrirà un període d’esmenes i validació de propostes. El calendari seguirà amb la publicació i votació de les propostes, que tindrà lloc entre el 22 de novembre i el 9 de desembre i es vehicularà a través de la plataforma Participa 311. Per tal de facilitar al màxim la participació, el consistori habilitarà punts físics d’assistència i atenció telefònica per poder acompanyar a tothom que vulgui votar. El 10 de desembre es publicaran dels resultats de la votació, el nombre total de projectes que es duran a terme vindrà determinat per l’import de cadascun, podent-se executar propostes fins a esgotar l’import màxim destinat al procés, que és de 200.000 euros. Les propostes guanyadores d’aquesta edició es començaran a executar a partir del primer trimestre del 2025.
Comparteix aquest contingut