Tanca
Urbanisme 8 d’abril de 2022

La companyia Telefònica retirarà aquest mes d’abril el cablejat aeri de La Plana

L’empresa està actualment connectant a la xarxa de telefonia soterrada els domicilis que restaven pendents del carrer Prínceps d’Espanya i, un cop finalitzats, procedirà a suprimir les línies aèries existents. Aquesta actuació arriba després que l’Ajuntament hagi estat reclamant-la durant més de 3 anys, des de la finalització de les obres de reurbanització

Aquest mes d’abril la companyia de telecomunicacions Telefónica està procedint a connectar al veïnat del carrer Prínceps d’Espanya a la xarxa soterrada, uns treballs que un cop finalitzats permetran la retirada del cablejat aeri que encara hi ha en aquest vial. Aquesta actuació arriba després que l’Ajuntament d’Esparreguera hagi reclamat a l’empresa durant més de 3 anys la posada en funcionament de la nova xarxa elèctrica, que es va fer amb les obres de reurbanització dels carrers, durant les quals els veïns i veïnes de la zona van haver d’adaptar la seva instal·lació particular per a fer-la compatible amb la nova xarxa soterrada. Tot i que les obres van finalitzar el gener de 2019, va quedar pendent la connexió del veïnat a la nova xarxa elèctrica i telefònica, una actuació que havien d’efectuar les companyies subministradores. Endesa va realitzar la connexió elèctrica a la nova xarxa soterrada l’estiu de l’any passat i Telefònica també va fer l’any passat la connexió dels domicilis del carrer Joan XXIII, però restava pendent el carrer Prínceps d’Espanya. A finals d’abril és previst que la companyia finalitzi també la seva connexió, amb la qual cosa es procedirà finalment a la retirada dels pals i el cablejat aeri existent.

Les intervencions realitzades en la fase 1 del pla de reforma integral del barri de La Plana, que van començar el març de 2018, van suposar la reurbanització dels carrers Prínceps d’Espanya i Joan XXIII entre Jacinto Benavente i Pintor Fortuny. Aquestes obres van comportar la construcció d’una calçada de 3,20 metres amb voreres convencionals elevades i una franja d’aparcament en forma de cordó, de dos metres d’ample. També es va construir una nova xarxa de sanejament i es va fer el soterrament de les xarxes d’enllumenat i de telefonia. Un cop feta la nova xarxa calia que les companyies elèctriques i de telecomunicacions efectuessin la connexió i retiressin els pals i el cablejat aeri existent per poder donar l’obra tècnicament per acabada i fer la recepció per part de l’Ajuntament, però aquestes actuacions no es van produir en aquell moment per motius que les companyies no han fet públics.

Des d’aleshores, la Regidoria d’Urbanisme ha estat urgint a Endesa i Telefónica a dur a terme les actuacions corresponents. La companyia elèctrica finalment va procedir a realitzar els treballs de retirada del cablejat aeri durant l’estiu de l’any passat, després de certificar que tots els veïns i veïnes havien adaptat les seves preinstal·lacions per a poder-se connectar a la nova xarxa. Telefònica també va iniciar l’any passat les actuacions i va eliminar les línies no soterrades del carrer Joan XXIII. Actualment, i des de fa dues setmanes, també està treballant per a finalitzar la connexió del veïnat del carrer Prínceps d’Espanya a la xarxa soterrada i poder després retirar tot el cablejat aeri, ja que fins que no estan passats tots els veïns no es poden eliminar les línies. Un cop acabin aquestes actuacions, que és previst que estiguin enllestides el 24 d’abril, es podrà donar per finalitzada la reurbanització dels dos carrers.

La urbanització dels carrers Prínceps d’Espanya i Joan XXIII era la primera fase de les obres de reforma integral del barri de La Plana, que contemplen un total de 13 fases, de les quals també s’han executat ja les fases 0 i 13. La fase 0 corresponia al primer tram del carrer del Pintor Fortuny, que dona accés i sortida al barri pel costat sud-est mitjançant els carrers dels Prínceps d’Espanya i de Joan XXIII, respectivament. I la fase 13, als espais lliures públics inclosos dins de les obres d’urbanització de millora del barri, l’espai enjardinat adjacent a la plaça de la Creueta i dos espais adjacents al tram del carrer d’Àngel Guimerà, entre els carrers de Jacinto Benavente i del Vallespir.