Tanca
Serveis Socials 7 de juny de 2019

La DGAIA es compromet a garantir dos vigilants de seguretat permanents a Can Rubió

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència s’ha reunit amb l’Ajuntament arran dels darrers incidents produïts al centre de menors i ha assegurat que prendrà mesures com cobrir les places de professionals vacants i no augmentar la ràtio de joves al centre

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) s’ha compromès a contractar un vigilant de seguretat més i a no augmentar la xifra actual de 15 joves al Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) de Can Rubió. Així ho han manifestat en la reunió mantinguda aquesta setmana amb l’Ajuntament d’Esparreguera, que havia demanat una trobada urgent amb els responsables d’aquest organisme per tal d’esclarir els darrers incidents ocorreguts al centre de menors i reclamar més mesures de seguretat. També han assegurat la cobertura immediata de la baixa d’un monitor de tallers i que mentre no es disposi de psicòleg els joves realitzin les teràpies necessàries a un centre de Martorell.

Aquests van ser els compromisos que la subdirectora general de la DGAIA, Rosa Pérez, i la cap de secció de l’àrea metropolitana d’aquets organisme, Núria Ardèvol, van prendre dimarts en la reunió mantinguda amb la regidora de Serveis Socials Bàsics en funcions de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo. Aquesta trobada es va produir a demanda del consistori després que els treballadors de Can Rubió alertessin a principis de maig que la situació de violència al centre era insuportable i que, a finals de mes, es produís un motí que va acabar amb la detenció de cinc menors.

María Vallejo ha subratllat en declaracions a Ràdio Esparreguera que “el primer que els vam traslladar és la manca d’informació i comunicació entre la Generalitat -que és qui té les competències del CREI a través de la DGAIA- i l’Ajuntament, ja que Can Rubió se situa en el nostre terme municipal. Vam exposar-los que la situació és preocupant perquè els incidents són molt recurrents en el temps, que lamentem conèixer aquests fets per la premsa i no de manera oficial i que no vèiem que s’adoptessin solucions ni cap als usuaris ni cap als professionals”.

Com a conseqüència de la trobada, la DGAIA s’ha compromès a cobrir les places vacants amb la substitució d’un monitor, que aquesta setmana s’ha incorporat ja al centre, i l’increment d’un vigilant de seguretat, per tal de garantir que n’hi hagi dos durant el dia i el mateix nombre durant la nit. “Això no serà immediat perquè han de fer una licitació per posar més vigilància a tots els CREI de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, per tant, haurem d’esperar a que es faci tot el procés”, apunta la regidora de de Serveis Socials Bàsics en funcions. També falta un psicòleg i, de moment, els residents es desplaçaran a Martorell per fer teràpia. A més, tot i que Can Rubió té una ocupació màxima de 20 persones, la DGAIA mantindrà la ràtio actual de 15 joves mentre la situació no estigui regularitzada.

María Vallejo ha assegurat que l’Ajuntament d’Esparreguera estarà molt atent per vetllar pel compliment de tots aquests compromisos i per a que, a partir d’ara, hi hagi un comunicació més directa sobre els incidents que es produeixin: “Si no es compleixen els acords estem decidits a elevar la problemàtica al Parlament de Catalunya”.

Per la seva banda, el delegat d’UGT dels Centres d’Infància de Barcelona i delegat de Prevenció, Pedro González, ha lamentat en declaracions a l’emissora municipal que “portem amb aquesta promesa des dels primers aldarulls que van començar el juliol de l’any passat, abans que Can Rubió passes a ser CREI ja vam avisar que la dotació de seguretat era insuficient i els incidents ens estan donant la raó. Tenim només paraules, volem que siguin seriosos i assegurin els dos vigilants de seguretat les 24 hores del dia al centre”.

De Centre Residencial d’Acció Educativa a Centre d’Educació Intensiva

Després de 26 anys funcionant com a Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), Can Rubió es va convertir l’any passat en Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), un tipus de centre per a joves de 12 a 18 anys amb alteracions conductuals que requereixen una especialització tècnica alternativa en la seva atenció. En aquest sentit, Pedro González apunta que “Can Rubió va passar de centre terapèutic a CREI pràcticament sense afegir cap figura professional més, més enllà dels educadors i de l’estructura de seguretat que tenia. Ara s’atenen menors amb problemes estructurals greus, moltes vegades barrejats amb problemes de salut mental i de consum de tòxics que agreugen molt més la seva problemàtica i només amb personal educatiu i un vigilant no es pot garantir la seguretat dels treballadors ni dels menors ingressats”.