Tanca
Cultura i Festes 20 de gener de 2021

La Festa Major d’Hivern dona protagonisme a les arts escèniques i al patrimoni local

Les celebracions es faran els dies 12, 13 i 14 de febrer i tindran el teatre com a punt fort amb la representació de l’obra Els Brugarol a La Passió i l’espectacle per a públic familiar El llop ferotge. La programació s’ha adaptat a les restriccions sanitàries actuals, que no permeten actes de cultura popular ni aquells que puguin generar aglomeracions de persones

L’Ajuntament d’Esparreguera ha redissenyat la programació de la Festa Major d’Hivern que enguany donarà més protagonisme a les arts escèniques i al patrimoni per adaptar-se a les mesures sanitàries vigents. Així la festa en honor a la patrona de la vila, Santa Eulàlia, tindrà com a plats forts dues obres teatrals: Els Brugarol escrita i protagonitzada per l’actor Ramon Madaula que es representarà al Teatre de La Passió, i l’espectacle per a públic familiar El llop ferotge de la companyia del Príncep Totilau, que es farà al Patronat Parroquial. Les celebracions, que es faran els dies 12, 13 i 14 de febrer, tindran un enfocament menys tradicional que altres anys a causa de les restriccions, però sí que mantindran els actes de divulgació del patrimoni local, amb les visites al Museu de la Colònia Sedó i al taller de Ceràmiques Sedó. Tots els actes tindran aforament limitat i caldrà fer reserva prèvia d’entrada, que serà gratuïta, i es podrà fer a través de la pàgina web municipal a partir del dia 4 de febrer.

Des de fa uns anys els actes de la Festa Major d’Hivern tenien com a protagonistes les representacions de cultura popular de la mà de les diferents colles que formen la Federació d’Entitats de Cultura Popular d’Esparreguera (la Fede). Enguany però, les restriccions vigents per frenar els contagis de Covid-19 suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, així com la celebració de festes que puguin suposar la celebració d’actes amb risc de generar aglomeracions de persones. “Per aquest motiu, hem hagut de reconduir i adaptar la programació a la situació, donant més importància a les arts escèniques, perquè les mesures sanitàries sí que permeten programar espectacles en teatres i espais culturals amb un 50% de l’aforament, i hem mantingut aquells elements tradicionals i de patrimoni ajustant-ne els formats per complir amb les restriccions”, ha apuntat el regidor de Cultura, Juan Jurado.

Els actes començaran el divendres 12 de febrer, Santa Eulàlia, a les 11.30 del matí amb la repicada de campanes en honor a la patrona; a les 12 del migdia es farà l’ofici solemne i, a les 6 de la tarda, l’església acollirà el concert de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, que oferirà un repertori amb les sardanes més conegudes i populars. L’entrada serà gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia a través del web municipal o enviant un whatsapp al telèfon 667 933 795. El dissabte 13 de febrer hi haurà jornada de portes obertes a Ceràmiques Sedó, que mostrarà el seu taller, ubicat al carrer de Barcelona número 60, en un recorregut per descobrir el brillant passat de la terrissa d’Esparreguera i el seu actual interès dins l’Artesania de Catalunya. El taller es podrà visitar dissabte de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda i diumenge de 10 del matí a 2 del migdia, fent reserva prèvia al telèfon 650 259 953. Així mateix, tant dissabte com diumenge, a les 10 del matí i a les 12 del migdia, es faran visites guiades al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera i al seu recinte industrial de la mà de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i el Museu de la Colònia Sedó. Per poder participar de les visites caldrà fer reserva prèvia al correu electrònic [email protected].

La programació continuarà dissabte a les 7 de la tarda, amb la representació teatral Els Brugarol al Teatre de La Passió. Una comèdia sobre els llinatges familiars escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, acompanyat sobre l’escenari, del seu nebot, Jaume Madaula i de l’escriptora, dramaturga i actriu Estel Solé. Sota la direcció de Mònica Bofill, el popular actor de teatre i televisió interpreta al pare d’una família de l’alta burgesia catalana, els Brugarol, que ordeix tota mena d’estratagemes per tal que la seva filla, activista social i feminista, no canviï el seu cognom pel de la mare. Una divertida pugna familiar al voltant de les tradicions i la supremacia del patriarcat. L’entrada també serà gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia a través del web municipal o del telèfon 667 933 795. I diumenge 14 de febrer, la programació clourà amb la representació de l’obra de teatre familiar El llop ferotge de la companyia del Príncep Totilau, al Patronat Parroquial. Es tracta d’un espectacle d’actors, titelles i màscares adreçat a infants d’entre tres i vuit anys que explica la història del llop ferotge, que ha estat caçat i, després d’haver-se menjat la Caputxeta, l’àvia, sis cabretes i gairebé tres porquets, ha d’enfrontar-se a un judici popular, en el qual declararan les mares d’aquests personatges. L’obra comptarà amb dos passis, a les 12 del migdia i a les 5.30 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia a través de la web municipal.

La partida aprovada en el pressupost municipal per a la Festa Major d'Hivern és de 6.000 euros, tot i que amb les despeses de comunicació, seguretat i l'aplicació dels protocols Covid el cost total estimat serà de 9.440 euros. Per complir amb les mesures de prevenció de contagis de la Covid-19, en tots els actes es realitzarà presa de temperatura a l’entrada, serà obligatori l’ús de mascareta durant tot l’acte o espectacle, caldrà fer ús de gel hidroalcohòlic, l’aforament serà reduït i limitat, caldrà mantenir en tot moment la distància interpersonal de seguretat i tant l’entrada com la sortida dels recintes es farà de forma esglaonada. El díptic amb la programació de la Festa Major d’Hivern es començarà a repartir a principis de febrer per les llars del municipi i la reserva prèvia d’entrades per als actes organitzats per l’Ajuntament es podrà fer a partir del 4 de febrer a través de la secció agenda del web municipal. En el cas de les activitats promogudes per altres entitats, la reserva s’haurà de fer pels mitjans que hagin indicat.