Tanca
Cultura i Festes 16 de novembre de 2020

La programació de Nadal aposta per nous actes adreçats al públic infantil i familiar

Les principals novetats d’enguany inclouen l’estrena d’un cicle d’espectacles familiars, la instal·lació La Central dels Reis d’Orient i el concert “El Messies de Händel” amb l’Orquestra Barroca Catalana i el Cor Madrigal. També s’han programat diferents propostes itinerants per dinamitzar els carrers i el comerç local

Esparreguera prepara una programació de Nadal que presenta moltes novetats adreçades especialment al públic infantil i que adaptada els actes culturals i tradicionals a la situació d’emergències sanitària i les mesures decretades per les autoritats sanitàries. Un dels plats forts d’aquestes festes serà el primer cicle d’espectacles familiars amb propostes de teatre, circ i música a càrrec de companyies professionals. Els nens i nenes també podran lliurar les seves cartes a La Central dels Reis d’Orient, fer cagar el Tió als diferents barris de la vila i gaudir de l’espectacle d’arribada de Ses Majestats a la plaça de la Sardana. Una altra de les novetats culturals és el concert de Sant Esteve amb “El Messies de Händel” interpretat per l’Orquestra Barroca Catalana i el Cor Madrigal. La programació també inclou diferents espectacles musicals itinerants per animar els carrers del municipi i incentivar així el comerç local. Per a accedir a algunes de les propostes caldrà fer reserva prèvia per garantir el control d’aforament i totes les activitats programades estaran subjectes a les restriccions vigents durant les festes.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha subratllat que “hem preparat la programació de Nadal amb la mateixa motivació que ens va moure a redefinir i ser creatius amb els actes de Festa Major d’estiu, però aquest cop amb la mirada posada especialment en el públic infantil i familiar i també en el sector comercial, que pateix greument els efectes de la crisi sanitària”. Una de les principals novetats serà el cicle d’espectacles familiars, que programa tres espectacles els diumenges 20 i 27 de desembre i 3 de gener a les 12 del migdia al Patronat Parroquial: “Concert amb la bona vida” amb la companyia 2 Princeses Barbudes, que es posa dins la pell dels primers humans amb cançons pop plenes d’humor; els malabars, monocicles i humor de The Flamingos de la companyia Los Herrerita; i l’espectacle de teatre musical “La nit de Reis” de la roda Produccions. “La primera programació d’arts escèniques que impulsem l’hem volgut adreçar al públic familiar, perquè les festes de Nadal ja tenen un component infantil, per tota la màgia que les envolta, però també perquè és un col·lectiu que ha patit les conseqüències socials de la pandèmia i volíem tenir una especial dedicació cap a ells”, ha apuntat Juan Jurado. L’entrada als espectacles serà gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia a través de la web de l’Ajuntament.

Els infants d’Esparreguera podran triar enguany entre anar a fer cagar el tió a la plaça del Centre el 24 de desembre, amb reserva prèvia, o bé esperar l’arribada de tió mòbil, que es desplaçarà als barris tot animant els carrers i les places de la mà de Robert Gobern i Cia. Una altra de les novetats destacades és la instal·lació La Central dels Reis d’Orient, on els patges Salim i Amira recolliran les cartes dels nens i nenes que, a més, podran visitar algunes de les instal·lacions més importants del procés de convertir les cartes en joguines i regals i veure com els voluntaris reials, amb l’ajuda d’un fantàstic ordinador, s’encarreguen que arribin a cada infant. La Central dels Reis d’Orient es podrà visitar, gratuïtament però amb reserva prèvia, de l’1 al 4 de gener al Patronat Parroquial. Aquest any, Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran també a Esparreguera, però ho faran a la plaça de la Sardana, davant del Teatre de la Passió, per tal que tots els infants els puguin veure i gaudir d’un espectacle sorprenent. Els Reis adreçaran unes paraules a tots els infants i l’alcalde els lliurarà la clau de la vila perquè puguin obrir les portes de totes les cases. L’espectacle es podrà veure de les 6 de la tarda a les 9 de la nit, amb passis cada hora, i caldrà reservar entrada prèviament al web municipal.

En l’àmbit cultural, una altre de les novetats d’enguany serà el Concert de Sant Esteve amb l’Orquestra Barroca Catalana, que juntament amb el Cor Madrigal, oferiran una versió reduïda d’“El Messies de Händel”, recollint els moments més excepcionals d'aquest concert, tant popular en les dates de Nadal. El concert es farà al Teatre La Passió d’Esparreguera i l’entrada serà gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia al web municipal. I en l’àmbit comercial, els dies 12 i 13 de desembre l’antic Mercat Municipal acollirà la fira de Santa Llúcia organitzada per Esparreguera Comerç, l’Associació d’Artesans d’Esparreguera i l’Ajuntament d’Esparreguera. A més, s’han programat diferents propostes itinerants com la batucada de la formació esparreguerina Sona Samba, les coreografies, jocs i cants d’Els Pastorets, de la companyia Xip Xap, la Banda de l’Escola Municipal de Música i Dansa i la passejada de l’Home dels Nassos amb l’acompanyament de la banda de jazz tradicional de Moby Dixie. El regidor de Cultura ha destacat que “hem fet una programació que, a més d’aportar alegria i festivitat, també pugui dinamitzar els carrers tants dies com sigui possible per incentivar les compres al comerç local i ajudar també d’aquesta manera a la reactivació del teixit comercial d’Esparreguera”.

La programació de les festes de Nadal i Reis té un pressupost de prop de 40.000 euros, uns 10.000 euros més que l'any passat. “Enmig de la pandèmia i de les complexitats que vivim, la Regidoria de Cultura ha apostat per fer créixer les festes de Nadal, tant pressupostàriament com en el nombre d’actes, per posar en valor la importància de la cultura i per dinamitzar i incentivar el comerç local en uns moments de gran dificultat per al sector”, ha destacat Juan Jurado. Els actes començaran el 4 de desembre amb l’encesa de la il·luminació dels carrers i, fins al 5 de gener, es programaran una trentena d’activitats tradicionals, culturals i comercials per a tots els públics. A banda de les novetats ja anunciades, la programació inclourà l’espectacle “Una nit amb el Mag Lari” i el concert “Canta en pandèmia” amb el Cor Inovyn, que organitza La Passió d’Esparreguera. La Colla de Diables d’Esparreguera també prepara l’ofrena de carbó i una nova activitat, el Galliner vivent, per descobrir l’origen de les gallines d’en Llagasta; i el Col·lectiu de Pessebristes d’Esparreguera oferirà una petita mostra de pessebres que estaran instal·lats en un aparador de Les Galeries.