La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona es coordinaran amb el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat per donar una resposta conjunta a l’amenaça d’algunes companyies de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables si els ajuntaments no satisfan el 50% del deute acumulat. En una reunió mantinguda ahir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, les diferents administracions van acordar defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, com a marc normatiu de referència a Catalunya; una llei que no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat.
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, participant a la reunió en qualitat de president de la Comissió Gestora de la Federació de Municipis de Catalunya, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “durant la reunió vam acordar fer una acció coordinada i conjunta per a donar resposta a la carta d’Endesa. Així, la conselleria farà una proposta epistolar que anirà signada per totes les administracions implicades i s’enviarà a la companyia elèctrica per a rebutjar les seves amenaces i avisar-la que, segons la Llei 24/2015, no es pot tallar la llum a les famílies vulnerables ateses pels serveis socials municipals”.
La normativa catalana estableix la formalització de convenis amb les empreses energètiques per al desenvolupament del text. Però aquests convenis, que sí que s’han dut a terme per exemple amb companyies de subministrament d’aigua, no s’han realitzat mai amb les empreses elèctriques. “Si hi ha un deute acumulat de més de 21 milions d’euros des del 2015 és també perquè les companyies elèctriques no han volgut seure a parlar per a donar compliment a la llei catalana”, apunta Eduard Rivas, “per això, cal treballar conjuntament al voltant d’un conveni amb les empreses subministradores que especifiqui què fer amb el deute acumulat fins al moment i què es farà amb el que es generi a partir d’ara”.
L’alcalde d’Esparreguera ha lamentat també el “to d’amenaça” utilitzat per la companyia i considera que el fet que la carta fos enviada al mes d’agost no és gratuït: “Endesa ha aprofitat que a molts ajuntaments hi ha equips de govern novells, ja que els consistoris es varen constituir tot just a mitjans de juny”. A Esparreguera la companyia reclama a l’Ajuntament que es faci càrrec de la meitat del deute que tenen 58 famílies vulnerables del municipi i que ascendeix a gairebé 53.000 euros, del contrari assegura que els tallarà el subministrament elèctric l’1 d’octubre.
Esparreguera no és l’únic municipi afectat, ja que uns 250 consistoris catalans han rebut també la mateixa missiva. Per aquest motiu, demà hi ha programada una reunió a la Diputació de Barcelona amb l’objectiu “d’explicar als representants dels diferents ajuntaments els acords als que vam arribar i les accions que emprendrem conjuntament”, subratlla Eduard Rivas. La taula de treball creada ahir amb les diferents administracions i les entitats socials, ja que també s’hi van afegir representats de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, es mantindrà amb caràcter estable i treballarà una proposta de consens de totes les administracions implicades.
Comparteix aquest contingut