Tanca

Les alcaldies del Baix Llobregat Nord reclamen un nou CUAP i més efectius de Mossos

Els alcaldes i l'alcaldessa de set poblacions del nord de la comarca s’han reunit per reclamar al govern català mesures en matèria de salut i seguretat ciutadana per als seus municipis. Denuncien la saturació de les urgències hospitalàries i manifesten la necessitat de disposar de més CUAP per donar servei a la zona i demanen també un increment dels recursos en seguretat

Els alcaldes i l’alcaldessa de diferents municipis del Baix Llobregat Nord han fet front comú per demanar a la Generalitat un nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) que solucioni la saturació de les urgències de primària a l’Hospital de Martorell, i més efectius dels Mossos d’Esquadra per a garantir la seguretat a la via pública. La trobada per abordar problemàtiques comunes de sanitat i de seguretat ciutadana es va celebrar divendres al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna de Martorell i hi  van participar l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba; l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera; l’alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell; l’alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino; i la segona tinenta d’alcaldia d’Abrera, Guadalupe Marcos. De la reunió n’ha sorgit un document inicial que s’enviarà al govern català un cop estigui enllestit, en els propers dies, que manifesta la saturació de les urgències de Martorell i la necessitat de disposar de més centres d'urgències per donar servei a tots els habitants de la zona, així com d'augmentar la dotació del cos de Mossos per garantir totes les tasques de seguretat que fan al territori.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que la reunió respon “a la voluntat d’unitat política i d’acció dels municipis del Baix Llobregat Nord, que tenim diferents sensibilitats polítiques, però que actuem per una necessitat comuna que supera els partidismes”, i alhora “amb una lleialtat institucional envers el govern de Catalunya per atendre solucions a la suma de qüestions que plantegem des del territori”. Les alcaldies dels municipis del Baix Llobregat Nord als quals dona servei l’Hospital comarcal de Sant Joan de Déu de Martorell ja van iniciar al mes de gener trobades amb la direcció del centre per a compartir informació i canalitzar de forma conjunta les queixes i possibles millores que requereix la zona a nivell sanitari. En aquest sentit, després de la trobada de divendres, els assistents han lamentat que a la comarca “hi ha milers de ciutadans que no tenen un metge efectiu, ni infants que tinguin un pediatra assignat”, i denuncien la “manca de metges especialitzats a l’atenció primària”.  Els alcaldes demanen que el Departament de Salut posi fil a l’agulla a una ampliació “molt necessària” de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell “que reclamen des de 2008”. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha assegurat, en la roda de premsa posterior a la reunió, que actualment “les urgències estan molt saturades i tenim unes hores d’espera molt llargues perquè el 58% de les urgències són de primària”. Per tot plegat, demanen que a la comarca hi hagi “un altre CUAP o centre d’urgències de primària, ja que actualment només n’hi ha un a Sant Andreu de la Barca, i és del tot insuficient”.

En referència a l’àmbit de la seguretat ciutadana, les alcaldies denuncien una manca d’efectius important a l’Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d’Esquadra de Martorell i demanen “una més gran dotació d’efectius dels que hi ha ara, que són menys que guàrdies civils hi havia quan es va fer el traspàs”.  Aquesta carència es nota, segons Xavier Fonollosa, “quan necessitem el suport dels agents en seguretat ciutadana”, un suport que sovint fa la Policia Local, tot i no tenir-ne competències. Segons denuncien les alcaldes, l’actual dèficit també perjudica a l’hora de fer campanyes preventives, conjuntament amb agents locals, de sensibilització per a col·lectius de risc com ara gent gran o víctimes de violència de gènere. els alcaldes i alcaldessa també han manifestat la seva preocupació per l’augment de la sensació d'inseguretat a la zona. L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba, va afirmar que “tot i que els casos no han augmentat i així ho diuen les dades, aquesta percepció l’alimenta el fet de no veure patrullar el Mossos pels nostres pobles, perquè no disposen d’efectius suficients”. Les alcaldies han obert la porta a noves trobades per abordar problemàtiques comunes i s’han instat a continuar treballant-hi més enllà de les eleccions municipals del 28 de maig.