Tanca
Societat 20 de febrer de 2024

Mor Josep Paulo, qui va ser cronista oficial de la vila durant 21 anys

Nascut el 1926 a Esparreguera, Paulo va col·laborar amb diverses entitats del municipi i va publicar diferents llibres de temàtica local. Terrisser de professió, també va mantenir una estreta col·laboració amb l’Ajuntament com a cronista oficial de la vila entre 1995 i 2016

Dilluns va morir Josep Paulo i Sàbat, qui va ser cronista oficial de la vila de 1995 a 2016, a l’edat de 98 anys. Nascut al carrer Gran d’Esparreguera l’any 1926, Paulo va treballar catorze anys a la fàbrica de les tovalloles i, posteriorment, es va dedicar a l’ofici de terrisser. Va ser un dels primers associats de la Fundació Jaume Pasqual, creada oficialment l’any 1960, i més tard es va fer càrrec, durant cinc anys, de la publicació del butlletí mensual de l’entitat.

L’any 1985 des de l’Ajuntament se li va encarregar la confecció d’una maqueta del terme municipal a escala, i Paulo en va fer realitzar més d’una que es troben actualment en diferents escoles de la vila i també a l’Arxiu Municipal. L’any 1989 va entrar a ajudar a ordenar la col·lecció local de la Biblioteca Municipal i, posteriorment, el febrer de 1995 va ser nomenat per l’Ajuntament cronista oficial de la vila, substituint a Francesc Subirana, un càrrec que va exercir fins el 16 de juliol de 2016.

Va ser membre del Col·lectiu Esparreguera Jove, del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques i també col·laborador de la revista 777 Comunica. Entre les seves publicacions hi trobem el llibre Guia topogràfica i toponímia del terme d’Esparreguera (1989), La Barca i altres mitjans de comunicació entre Esparreguera i Olesa (1995), Terrissers i terrisseries d’Esparreguera, escrit conjuntament amb Joaquim Creus (1998), L’escola a Esparreguera. 1a. Part (2000). A més, des de l’any 2000 a l’any 2007 es farà càrrec de la publicació de l’Anuari.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat la figura “d’una persona amb una vida entregada a la vila d’Esparreguera i una carrera molt prolífica, que ha format part de moltes entitats del poble i ha col·laborat amb l’Ajuntament amb la publicació de llibres, estudis i maquetes i exercint la tasca de cronista de la vila durant 21 anys”.

La cerimònia de comiat a Josep Paulo serà demà dimecres a les 12 del migdia a la parròquia de Santa Eulàlia.