Tanca
Medi Ambient 15 de gener de 2025

Oberta la convocatòria d’ajuts de la Generalitat per a la retirada i gestió d’amiant

El termini per a sol·licitar aquest ajut comença avui i s’allargarà fins a l’exhauriment de la disponibilitat pressupostària, que és de 8 milions d’euros. Poden sol·licitar la subvenció propietaris de béns immobles que continguin elements d'amiant procedents de la construcció que impulsin el seu desamiantatge, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns

Des d’avui es poden demanar els ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya per retirar residus de materials d’aïllament i de construcció amb amiant. La finalitat de la subvenció és promoure i fomentar la retirada de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant, i procurar que aquesta s'efectuï en condicions òptimes, amb la finalitat última de la millora ambiental i la minimització del risc que aquest material comporta per a la salut pública. Es consideraran persones beneficiàries i podran acollir-se als ajuts per a la retirada i gestió dels residus d'amiant els propietaris de béns immobles que continguin elements d'amiant procedents de la construcció que n'impulsin el desamiantatge, siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, o comunitats de veïns. El termini per a sol·licitar aquest ajut comença avui i s’allargarà fins a l’exhauriment de la disponibilitat pressupostària, que és de 8 milions d’euros, i en tot cas fins el 28 de novembre de 2025.

Aquesta línia de subvencions, impulsada pel govern català, té com a objecte fomentar la retirada en origen de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a l'àmbit territorial de Catalunya, i la gestió correcta dels residus d'amiant. Tots els sol·licitants han d'annexar a la sol·licitud emplenada d’acord amb el formulari signat, la documentació següent: document acreditatiu de la propietat de l'immoble, memòria descriptiva dels elements d'amiant per retirar, còpia del pressupost de l'empresa inscrita al Registre d'empreses amb risc d'amiant (RERA) que realitzarà els treballs. A més, en el cas de comunitats de veïns, també es necessita el certificat de l'administrador de l'acord de la junta de propietaris que adopta la sol·licitud de la subvenció i la seva execució d'acord amb el projecte corresponent. En el cas que qui ho sol·liciti sigui un particular, el tràmit es pot fer per internet i també presencialment. Els autònoms, professionals, empreses i entitats ho hauran de fer per internet.

La subvenció per les despeses econòmiques derivades de la retirada, el transport i el tractament dels residus d'amiant serà de caràcter dinerari, amb un percentatge del 100% de les factures presentades i un màxim per metre quadrat de coberta d'amiant segons l'escalat següent: cobertes d'amiant de fins a 49 m2: (2.000 euros); cobertes d'amiant de 50 m2 fins a 99 m2: (40 euros/m2); cobertes d'amiant de 100 m2 fins a 499 m2: (30 euros/m2); cobertes d'amiant de 500 m2 fins 999 m2: (25 euros/m2); i cobertes d'amiant a partir de 1000 m2: (20 euros/m2). Segons el cens d’amiant elaborat per la Generalitat de Catalunya, a Esparreguera hi ha 230 elements de fibrociment censats.

L’amiant es va fer servir de manera extensiva i intensiva al nostre país entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera, bé sigui per manipulació o per degradació, allibera microfibres que poden penetrar en el cos per les vies respiratòries. Aquesta entrada a l’organisme pot provocar diversos tipus de càncer i dues malalties causades exclusivament per la pols d’amiant: l’asbestosi i el mesotelioma maligne. Per aquest motiu, se’n va anar restringint l’ús, fins que el 2002 es va fer efectiva a tot l’Estat espanyol la prohibició total de fabricar, utilitzar o comercialitzar materials que continguessin amiant.