Tanca
Societat 13 de febrer de 2020

Ràdio Esparreguera prepara aquest any la celebració del seu 40è aniversari

Els actes commemoratius han començat avui amb una programació especial en motiu del Dia Mundial de la Ràdio, en la qual s’han recuperat arxius històrics i les primeres veus de l’emissora, i continuarà durant tot l’any amb altres actes, com una exposició, una jornada de portes obertes o la Festa de la Ràdio

Ràdio Esparreguera està de doble celebració, avui és el Dia Mundial de la Ràdio i enguany, a més, l’emissora celebra el seu 40è aniversari a les ones. Per commemorar aquesta efemèride s’estan preparant tot un seguit d’activitats, com una exposició d’aparells de ràdio antics, que es podrà veure durant el mes de maig a la primera planta de la Biblioteca Municipal l’Ateneu; una jornada de portes obertes a l’emissora; la Festa de la Ràdio, que tindrà lloc al setembre; i una programació especial en motiu de l’aniversari, que se celebra el dia 12 de juliol. Des de la direcció de l'emissora municipal s'assegura que el 40è aniversari és un moment de celebració però també per parlar del futur i analitzar com arribar a nous públics i com conviure amb els mitjans digitals sense perdre la vocació de servei públic i comunicació de proximitat.

Els actes de commemoració però, han començat avui, Dia Mundial de la Ràdio, amb una programació especial en la que s’han recuperat àudios històrics de l’emissora i s’han entrevistat a diverses persones relacionades amb els seus inicis. Així al programa Tot el que passa ha parlat amb Dolors Muset, qui va ser la primera veu de Ràdio Esparreguera; Eduard Garcia, director de Ràdio Palau i president de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya; i Gabriel Pérez, el director més longeu de Ràdio Esparreguera. I al magazín Entre altres coses, s’ha pogut escoltar a Josep Lluis Merlos, periodista esportiu que va començar la seva trajectòria professional a l’emissora; Rosa Maria Codina, l’arxivera municipal que ha explicat quins documents històrics es conserven sobre la fundació de Ràdio Esparreguera i algunes curiositats sobre l’edifici que ocupen ara els estudis; i Ignasi Clarà, segon director de Ràdio Esparreguera.

L’actual directora de Ràdio Esparreguera, Imma Muñinos, ha recordat que “vam ser la quarta emissora municipal creada a Catalunya i, per tant, de les primeres emissores públiques en català que van existir després de la caiguda del règim franquista”. La directora també ha subratllat que “enguany és un gran moment per a recordar i valorar els 40 anys d’història de l’emissora, un moment per a celebrar-ho amb il·lusió, però també per parlar del futur de la ràdio i de les emissores locals”. En aquest sentit, ha apuntat que cal analitzar “com es pot arribar a nous públics, com ha de ser la convivència amb els mitjans digitals, les xarxes socials... i tot això sense perdre la vocació de servei públic i comunicació de proximitat”.

La primera emissió de Ràdio Esparreguera es va fer un 12 de juliol de 1980, durant la Festa Major d’Estiu, fet que la convertí en la quarta emissora municipal creada a Catalunya; la primera va ser la d’Arenys de Mar, que es va fundar un any abans. Les primeres emissions es van fer des de l’edifici de l’Ajuntament, a la planta de la sala de plens amb un espai de 26 m2, i no va ser fins al 1986 que es va traslladar a l’actual edifici, després d’estar aturada uns mesos. Durant aquests 40 anys ha canviat quatre vegades de dial -106 va ser el primer, després el 102.6, el 87.8 i, des de maig de 2000, el 89.4- i ha tingut 13 directors i directores, entre els quals dos alcaldes de la vila, Xavier Sitjà i Joan-Paül Udina. A més, va ser pionera a tot l’estat espanyol en retransmetre els plens municipals.