L’associació Stop Accidentes i la Policia Local d’Esparreguera han culminat el projecte de conscienciació sobre seguretat viària “Avis, papis... ara us educo jo” amb l’entrega dels calendaris que recullen dibuixos i redaccions dels infants sobre com evitar els accidents de trànsit. Aquest és el cinquè any consecutiu que es realitza aquest programa, adreçat als alumnes de 4t de Primària de les escoles de la vila, amb l’objectiu d’educar els infants i les seves famílies en una mobilitat segura.
En el marc del projecte s’imparteixen xerrades en les que es donen consells i recomanacions sobre mobilitat i seguretat viària que, posteriorment, els alumnes plasmen en dibuixos i redaccions dirigides als seus pares o avis. La psicòloga de Stop Accidentes, Laura Duró, explica que a partir dels 10 anys els infants inicien comportaments autònoms com a vianants, passatgers i també com a conductors de bicicletes o patinets. “Els fem conscients de les normes i les actituds que han de tenir per ser vianants i conductors segurs i també d’aquelles que poden tenir quan circulen com a acompanyants dins els vehicles per ajudar al conductor i no distreure’l”, subratlla la psicòloga.
En el calendari es seleccionen, d’entre tots els centres de Catalunya participants, aquells textos i dibuixos que millor representen els objectius de la campanya. L’objectiu d’intervenir en els infants és aconseguir que transmetin a la família els valors que han après. “Creiem que el fet que el missatge vingui dels fills i les filles és una eina de conscienciació molt potent que pot ajudar molt al canvi d’actitud cap a comportaments i hàbits més positius en l’àmbit de la mobilitat”, assegura Laura Duró.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte de civisme i convivència de la Policia Local d’Esparreguera, que es realitza amb els alumnes de 5è de primària de les escoles de la vila i que compleix ja 10 edicions. L’agent de la Policia Local, Diego Delcan, afirma que és molt important donar protagonisme als infants perquè poden jugar un rol molt important en la seguretat viària: “Els hem de fer conscients que els cotxes tenen recanvis, però nosaltres no i, per això, si veuen actituds incíviques de pares, avis o tiets al volant, els han de cridar l’atenció”. En aquest sentit, subratlla que moltes de les cartes escrites pels alumnes fan referència a l’ús del mòbil mentre es condueix o a no posar-se el cinturó de seguretat.
En aquesta edició han participat en el programa sis centres educatius del municipi – Les Roques Blaves, Taquígraf Garriga, Montserrat, Mare de Déu de la Muntanya, Pau Vila i Escola Estel- i entre els dibuixos i textos seleccionats pel calendari hi ha els de Lorena Fuertes, de l’Escola Estel; Berta Abelaira, del Mare de Déu de la Muntanya; Ariadna Fabregat, del Montserrat; Irene López, de Les Roques Blaves; i Mara López, del Taquígraf Garriga.
Comparteix aquest contingut