Tanca
Salut Pública Educació 3 de juliol de 2020

Tot el personal de l’escola bressol Cucuruga dona negatiu en les proves de Covid-19

El centre educatiu roman tancat des que fa una setmana es va detectar un cas positiu de coronavirus en un dels infants i ja no reobrirà fins al setembre. Tots els testos PCR realitzats fins al moment, tant a mestres com a alumnes, són negatius i cap d’ells presenta símptomes, però hauran de mantenir el confinament preventiu de 14 dies

Després que divendres 26 de juny es registrés un cas positiu per Covid-19 en un infant de l’escola bressol municipal Cucuruga, totes les proves PCR que s’han realitzat fins al moment a les mestres i a la resta d’alumnes han donat negatiu i cap d’ells presenta símptomes compatibles amb la malaltia. El centre però, roman tancat perquè tant els nens i nenes com l’equip de mestres de la classe afectada han d’estar en quarantena durant un període de 14 dies d’acord amb el protocol de seguretat i prevenció vigent. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament, amb l’acord de les famílies, ha decidit no reobrir el centre fins al setembre, ja que el curs finalitzava el 17 de juliol i només es mantenia actiu un únic grup classe format per 4 alumnes que hauran d’estar en confinament preventiu fins la setmana que ve, amb la qual cosa només restarien quatre dies lectius.

Les tres mestres que treballaven presencialment a l’escola bressol i dos dels infants companys de l’alumne que va donar positiu ja tenen els resultats de les proves i totes són negatives. Només resta per confirmar el tercer infant, que s’ha fet el test tot i no presentar cap símptoma, i que espera conèixer els resultats en les properes 24/48 hores. La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, ha subratllat que “els protocols de seguretat i prevenció han funcionat bé, perquè s’ha pogut aïllar ràpidament el cas i totes les proves estan donant negatiu, fet que demostra que s’han aplicat bé les mesures de prevenció, tant per part del personal municipal com de les famílies, però sí que cal polir algun detall del circuit de contacte amb el Departament de Salut i estem treballant per millorar aquest aspecte”. La regidora també ha apuntat que “aquesta reobertura en format reduït de les escoles bressol ens ha servit com a prova pilot, ja que amb aquest cas hem pogut posar a prova els protocols establerts per saber si funcionen de cara al setembre, quan es procedeixi a l’obertura total dels centres”.

Actualment l’escola es troba tancada i les mestres que hi treballen preparen el curs que ve a distància, ja que el centre no tornarà a reobrir les portes fins al setembre. “Hem parlat prèviament amb les famílies i hem considerat que no val la pena obrir només per quatre dies, que serien els dies hàbils després que mestres i infants passessin la quarantena que imposa el protocol de prevenció”, ha afirmat María Vallejo. Ara la direcció i l’equip docent estan abocats a l’organització del curs 2020-2021 seguint les directrius donades pel Departament d’Educació de la Generalitat per a la reobertura dels centres. La directora de l’escola bressol municipal Cucuruga, Fàtima Tovar, ha afirmat que “aquest fet ha suposat un aprenentatge per tenir encara més clar que cal aplicar de manera estricta les mesures d’higiene i prevenció i limitar el contacte dels grups-classe per poder aïllar ràpidament els infants i mestres en cas que es produís un cas, com hem fet ara”.

La direcció del centre va iniciar el protocol de control, aïllament i informació el dimarts 23 de juny quan es va detectar que un dels infants del grup obert a l’escola presentava febre. Es va informar immediatament al Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Esparreguera i també es va trucar a les tres famílies que també portaven els seus fills al centre. Quan es va confirmar el positiu per Covid-19, es va facilitar al CAP la llista d’infants i mestres de la classe afectada i també la relació de mestres que no hi havia estat en contacte i aquest la va derivar al Servei Epidemiològic de Catalunya (SUVEC), l’ens que manté el contacte amb les persones que podrien estar afectades. Tot i que ningú presentava símptomes compatibles amb la malaltia, durant aquesta setmana s’han realitzar les proves PCR, tant a les mestres com als infants, i tots els resultats que es coneixen fins al moment han donat negatiu. Malgrat tot, totes les persones que han estat en contacte estret amb l’infant que va donar positiu han de mantenir el confinament preventiu de 14 dies.