Ajuda a Ucraïna

Com donar suport a les situacions derivades del conflicte d'Ucraïna?

L'Ajuntament d'Esparreguera agraeix la col·laboració que els veïns i veïnes del municipi heu brindat aportant material a la recollida que s'ha realitzat les darreres setmanes. En aquests moments, des de la Generalitat de Catalunya i les entitats municipalistes ens recomanen que davant les dificultats d'arribada d'aquest material al seu destí la forma més efectiva d'ajudar a la població d'Ucraïna és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny.

Des d'aquestes institucions també ens demanen suport per a comunicar a la ciutadania el missatge que no és aconsellable el trasllat de persones des de la frontera, com iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s'assumeix en transportar altres persones en un vehicle particular en qualsevol part del món. En situacions bèl·liques és difícil garantir la seguretat de les persones implicades per diversos motius, que van des de l'alteració dels circuits d'acollida, fins a situacions susceptibles de tràfic d'éssers humans. Hi ha entitats amb expertesa en l'acolliment de persones refugiades, que garanteixen la seva atenció especialitzada, al llarg del circuit i fins a la tramitació administrativa regular al país d'acollida.

Com podem seguir donant suport?

Oferint allotjament a nuclis familiars que arribin

Per a totes aquelles persones que disposin d'espai per a poder allotjar temporalment a nuclis familiars que s'hagin desplaçat al municipi es recomana canalitzar el seu oferiment adreçant un correu electrònic al Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades de la Generalitat de Catalunya, a l'adreça comiteacollida.igualtat@gencat.cat. És important que tot acolliment sigui articulat mitjançant algun acord formal.

Oferint acolliment a infants i adolescents desplaçats sense referents familiars

Per oferir-se com a nucli acollidor a infants i adolescents desemparats cal posar-ho en coneixement de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya. Per a més informació sobre el procediment consulteu aquesta infografia sobre l'acolliment d'infants i adolescents d'Ucraïna.

Podeu contactar-hi directament des del telèfon 116 111 i l'adreça de correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat.

Oferint suport a la població ucraïnesa al municipi per a accedir al circuit de primera acollida municipal

Des de l'inici del conflicte l'Ajuntament està en contacte directe amb les famílies ucraïneses residents al municipi per tal d'oferir-los el suport que necessitin. Aquests ciutadans i ciutadanes estan informant i acompanyant als seus familiars i coneguts per a que accedeixin al servei de primera acollida municipal, des d'on rebran tot l'assessorament necessari per accedir als permisos de residència i de treball, asil, escolarització i suport pels infants i adolescents, accés als serveis de salut i de les necessitats que presentin.

Per aquest motiu es demana a la ciutadania que si coneix algun nucli ucraïnès que hagi arribat al municipi i no s'hagi posat en contacte amb aquest servei, l'informi i li doni suport per a sol·licitar una cita: