Recursos d'interès

Com fer un bon currículum?

El curriculum vitae (CV) és una eina essencial per al desenvolupament professional que ha de reflectir un breu resum de les teves experiències formatives i laborals i de les teves habilitats professionals. L’objectiu principal és demostrar les aptituds de la teva candidatura a un lloc de treball concret i permetre’s accedir al procés de selecció. És important tenir-lo sempre actualitzat, per tal de no perdre dades importants referents a la carrera professional.

Consells per a fer un bon currículum:

  1. Breu i veraç: ha d’ocupar només una o dues pàgines i la informació ha de ser honesta i certificada.
  2. Tipologia adequada: és recomanable escollir l'organització informativa del currículum segons allò que ens interessi destacar (l'ordre cronològic, temàtic, per competències, funcional, flexible o mixte, etc.).
  3. Adaptat a l’oferta: és aconsellable tenir diversos CV segons la feina que s'està buscant i la informació que pot interessar a l'empresa.
  4. Un currículum atractiu: cal aplicar la creativitat per a marcar diferència. En aquest sentit, l'ús de plantilles visuals ens pot ajudar a fer més atractiu el CV.
  5. Inclou informació complementària: és recomanable incloure les competències personals (treball en equip, organització, responsabilitat, etc.), les tasques concretes dels diferents llocs de treball i informació d’interès (carnet de conduir, certificats, voluntariats, aficions, etc.).
  6. Acompanyar el currículum amb una bona carta de presentació.

Com afrontar l’entrevista laboral amb èxit?

L’entrevista de treball és la fase del procés de selecció en què el personal de recursos humans analitzarà les teves aptituds i si aquestes són les més adients per al lloc de treball ofert. L’aspirant ha d’aprofitar l’oportunitat per a destacar com la persona més qualificada per al lloc de treball.

Consells per a preparar una entrevista:

  1. Estudia el teu currículum: prepara una breu descripció sobre tu i recorda els estudis i feines que has fet.
  2. Analitza l’empresa: busca informació sobre l’empresa (sector, projectes, valors, equip, etc.). A la pàgina web corporativa hi trobaràs molta informació.
  3. Estudia l’oferta laboral: tens tots els requisits que demanen? S’ajusta l’oferta al teu objectiu? Tens clares quines funcions hauràs de realitzar? Reflexiona sobre el teu interès en l’oferta i pren nota dels possibles dubtes per a aclarir-los a l’entrevista.
  4. Prepara les preguntes clau: pensa per què tu ets la persona idònia per aquest lloc de treball i què pots aportar a l’empresa. Analitza els teus punts forts i aspectes a millorar.
  5. Practica l’entrevista: practicar una entrevista comporta guanyar confiança. Demana ajut al teu Servei Local d’Ocupació, el personal tècnic d’orientació laboral pot assessorar-te per a treure més partir als teus punts forts.
  6. Cuida la teva imatge: vesteix de forma adequada per a l’empresa i al lloc de treball a què aspires. Tenir cura de la puntualitat, el llenguatge o la comunicació no verbal ajudarà a generar una imatge positiva.