Tanca
Salut Pública Societat 25 de juny de 2020

A partir d'avui la nova normalitat es basa en les mesures de prevenció personal

Per a prevenir riscos de contagi i possibles rebrots, la ciutadania ha d’adoptar mesures de prevenció: l’ús de la mascareta, el rentat freqüent de mans i mantenir la distància de seguretat. Ara la capacitat màxima d’aforament en espais tancats i a l’aire lliure la determinarà el fet que es pugui garantir una superfície de 2,5m² per persona

Des d’avui la nova normalitat es basa en l’autoresponsabilitat de la ciutadania en el compliment de les mesures de protecció personals. Des d’aquesta matinada, ja no hi ha límits d’aforaments als espais tancats i a l’aire lliure, que a partir d’ara hauran de passar a garantir una distància de seguretat equivalent a una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Aquesta mesura estava inclosa en la normativa de la nova normalitat del govern català, que establia que els aforaments del 50% en espais tancats i del 75% a l’aire lliure estarien en vigor fins el 25 de juny. Així doncs, la norma general que s’haurà de complir a partir d’ara és la de la distància de seguretat entre persones. A més, avui a Esparreguera s’han reobert el Parc de la Vila i la Plaça del Centre.

Un cop finalitzat l’Estat d’Alarma, la represa de la normalitat obliga la ciutadania a adoptar mesures de prevenció per prevenir els riscos de contagi i possibles rebrots, malgrat que la contenció de la pandèmia evolucioni favorablement. L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha subratllat que “la nova normalitat està basada en l’autoresponsabilitat i sobretot en el compliment d’una normativa bàsica que ha vingut per quedar-se: l’ús de la mascareta, el rentat freqüent de mans i la distància de seguretat”. L’ús de mascareta és obligatori per a totes les persones de 6 anys en endavant, en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic, en cas que no sigui possible mantenir la distància física interpersonal de seguretat d’1,5 metres, tant en espais tancats com a l’aire lliure.

L’alcalde ha apel·lat també a la “responsabilitat col·lectiva, i especialment a la de les persones joves, ja que estan apareixent rebrots en alguns indrets i és responsabilitat de tots mantenir el control de l’epidèmia”. Es recorda que cal mantenir els de grups de convivència habitual el més estables possible, minimitzant els contactes socials diaris per evitar la multiplicació de possibles cadenes de transmissió, i optar preferiblement pels espais a l’aire lliure a l’hora de fer les trobades. La detecció precoç i el seguiment dels casos positius i dels seus contactes és clau per mantenir el control de l’epidèmia. En aquest sentit, les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19 han de contactar amb el sistema públic de salut i han de seguir, tant elles com els seus contactes estrets, les indicacions d’aïllament domiciliari.

En espais tancats, s’han d’establir espais sectoritzats, amb control d’accés i sortida independents i es limita el nombre màxim de persones a 1.000 persones i fins a 2.000 si hi ha localitats preassignades. La distància de seguretat es pot rebaixar si es fa ús de la mascareta, es porta un registre dels assistents o hi ha una preassignació de localitats, i es preveuen mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de major afluència. A més, en el cas dels establiments d’hostaleria i restauració, es demana que es fomenti la prereserva.

Pel que fa als espais a l’aire lliure, la distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas que es compleixin totes les condicions fixades pels espais tancats i també en cas que s’estableixin espais sectoritzats, amb control de fluxos d’accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats. En el cas dels espais de titularitat pública, inclosos els espais naturals, com ara platges i similars, les administracions públiques poden limitar-hi l’accés quan no es puguin garantir les condicions de seguretat que evitin aglomeracions.