Tanca
Esports Participació Ciutadana 16 de setembre de 2021

Aprovat el protocol per cedir la cadira Joëlette a entitats i centres educatius

El consistori ja disposa d’un document que regula l’ús i la cessió d’aquesta cadira que fa possible que persones amb diversitat funcional puguin fer activitats al medi natural. Per a poder-ne fer ús es necessita formació i, per això, l’associació Petjades de Colors impartirà un curs el proper el 16 d’octubre amb l’objectiu de crear un grup de persones voluntàries per a fer sortides

L’Ajuntament d’Esparreguera ha aprovat el Protocol general del servei de préstec de material esportiu municipal que permetrà, entre altres coses, cedir la cadira Joëlette a les entitats i centres educatius de la vila per a que en puguin fer ús. La Joëlette és una cadira d’una roda tot terreny que fa possible que persones amb diversitat funcional puguin fer senderisme i altres activitats al medi natural i que va ser adquirida pel consistori el passat mes d’abril després que l’entitat Petjades de Colors presentés la proposta als pressupostos participatius 2020-2021 i fos escollit com a quart projecte més votat. Tot i que el maneig de la cadira no és complicat, és necessària una formació prèvia per a poder fer-ne ús i, per aquest motiu, Petjades de Colors organitza el dissabte 16 d’octubre al matí un taller de formació obert a tota la ciutadania, per aprendre el maneig bàsic de la Joëlette i així formar un grup de persones voluntàries que participin en les sortides inclusives a la natura amb aquest vehicle.

La regidora d’Esports de l’Ajuntament d’Esparreguera, Glòria Gonzàlez, ha explicat que “tot i que la cadira és propietat municipal la nostra voluntat és que en facin ús les entitats com Petjades de Colors i també els centres educatius i, per això, calia fer un protocol per regularitzar la seva cessió i condicions d’ús”. Aquest document, que ha estat aprovat pel consistori a l’estiu, regula les condicions generals del servei de préstec de material esportiu de l’Ajuntament d’Esparreguera i estableix que en poden ser beneficiaris tant les entitats registrades al registre municipal d’entitats d’Esparreguera, els centres educatius municipals com aquells altres agents que col·laborin en l’obtenció d’objectius que comptin amb l’aprovació del consistori. També indica que la sol·licitud de reserva del material s’ha d’efectuar mitjançant instància general electrònica per tal de garantir la seva disponibilitat.

El servei de préstec té caràcter gratuït, però totes les despeses de transport i personal necessari per a la recollida, instal·lació, retirada i retorn del material, aniran a càrrec del sol·licitant. A més, el beneficiari assumirà les despeses derivades de la reparació o reposició del material robat, extraviat o greument malmès. “La cadira estarà guardada al pavelló poliesportiu El Castell, ja que la instal·lació està oberta de dilluns a diumenge, el Servei d’Esports s'encarregarà de concretar la recollida i el retorn de la cadira, mentre que la gestió de les peticions es farà de forma coordinada entre Petjades de Colors i l’Ajuntament”, ha apuntat la regidora, que també ha recordat que “l’Ajuntament té una assegurança de responsabilitat civil general que cobreix la cadira, però les entitats que en facin ús han de tenir una assegurança que cobreixi la sortida”.

La Joëlette és una cadira tot terreny amb una sola roda, que permet a qualsevol persona amb mobilitat reduïda fer sortides a la natura, ja que facilita l’accés a espais que són inaccessibles per a les cadires de rodes convencionals. Es necessiten un mínim de dos acompanyants, sense necessitat de grans dotacions físiques. El de la part de darrere controla l’equilibri i els frens en cas de pendents, i el de la part de davant s’encarrega de la direcció i la tracció. Allò ideal és comptar amb un grup d'entre 6 i 10 persones perquè es puguin anar fent torns. Per fomentar la participació de persones que vulguin aprendre el maneig de la cadira Joëlette, l’Associació Petjades de Colors ha organitzat un taller de formació que serà impartit per l’entitat amb més experiència a Catalunya, l’associació Rodamunt. Aquest taller es portarà a terme el dissabte 16 d’octubre de 9.30 del matí a 1.30 del migdia al pavelló El Castell. Hi haurà una primera part de presentació i explicació teòrica i una segona part en la que es faran pràctiques a l'aire lliure, al Parc de la Vila i el camí del cementiri. A partir d'aquest taller de formació, qualsevol entitat del municipi o centre educatiu que hi hagi participat, podrà sol·licitar la cessió de la cadira Joëlette a l’Ajuntament i així organitzar les seves pròpies sortides.

La presidenta de Petjades de Colors, Marisa Lafrón, ha explicat que “d’aquesta manera es pretén facilitar la participació dels infants escolaritzats amb mobilitat reduïda en sortides i excursions que organitzi el propi centre escolar, ja que la Joëlette permetria la seva participació i alhora la presa de consciència de les dificultats amb les que es troben de la resta de companys de classe”. Així mateix, ha explicat que l’associació vol crear un grup de persones voluntàries que puguin participar en les sortides organitzades amb la Joëlette i així donar l’oportunitat i apropar la muntanya i els entorns naturals del municipi a tothom, especialment a aquelles persones amb mobilitat reduïda que sovint no poden fer-ho”.