Tanca

Avui es presenta el llibre de Josep Mª Cobos, guanyador del V Premi de Recerca

La sala d’actes de Can Pasqual acollirà avui a les 6.30 de la tarda la presentació del llibre “Esparreguera 1931-1939. República, guerra, revolució i repressió”, un extens treball de recerca que recull com era la vida política, social i cultura de la vila durant aquest període. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia a través de la web municipal

Aquesta tarda, en el marc dels actes de la Festa Major, tindrà lloc la presentació del llibre “Esparreguera 1931-1939. República, guerra, revolució i repressió” de l’historiador local Josep Maria Cobos, que va ser el guanyador de la cinquena edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera en la categoria d’adults. L’obra aborda un dels períodes més transcendents de la història i uns fets que han marcat de manera decisiva l’esdevenir de la vila en el darrer segle. Així mateix, aporta un marc interpretatiu d’aquell període, curt però extraordinàriament intens en esdeveniments, projectes i ànsies de canvi, del qual fins ara no hi havia gaire material escrit. La presentació, que anirà a càrrec de l’autor i comptarà amb la participació de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, i la historiadora Joana Llordella, es farà a les 6.30 de la tarda a la sala d’actes de Can Pasqual. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia a través del formulari que es pot trobar a la web municipal.

L’obra que avui es presenta va concórrer en la passada edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, un certamen que té per objectiu promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement centrat en el municipi, obtenint el guardó en la categoria adults, que està premiada amb la seva edició i publicació. Pel seu autor, l'historiador Josep Maria Cobos, és significatiu que el llibre vegi la llum precisament aquest any, “quan es commemora una data tan significativa com els 90 anys de proclamació de la Segona República”. I és que el llibre és fruit d’un extens treball de recerca: “Ha estat un temps llarg d’investigació i tres anys de buidatge sistemàtic de fonts, tant de les que hi ha a l’Arxiu Municipal, que és la base fonamental de la investigació, com també d’altres arxius de caràcter comarcal, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Nacional d’Espanya i de l’exèrcit”, ha explicat Josep Maria Cobos, en declaracions a l’emissora municipal.

El llibre se centra en la població d’Esparreguera, que en aquella època tenia una importància cabdal a la comarca, sobretot a nivell econòmic per la potent activitat tèxtil que s’hi desenvolupava. “Hem de tenir en compte que Esparreguera era una de les poblacions més grans del Baix Llobregat i comptava amb la colònia tèxtil més gran d’Espanya i probablement la fàbrica més gran la comarca, la colònia Sedó”, ha subratllat l’historiador. Tenint en compte aquestes elements l’obra projecta una mirada de conjunt sobre aquest període tan decisiu de la història. “És una obra única, no només per la temàtica i pel seu focus en el nostre municipi, sinó també per l’abordatge integral, la precisió i l’aprofundiment a l’hora d’explicar els anys de la Segona República i l’impacte de la Guerra Civil a Esparreguera”, ha assegurat el regidor de Cultura, Juan Jurado, qui ha subratllat que “és el resultat de molts anys dedicats a la recopilació, l’anàlisi i la relació d’informació, i al tractament documental rigorós”.

Aquest ampli treball de recerca dona també una visió de l’impacte que la Guerra Civil i l’inici de la Dictadura van tenir sobre Esparreguera: 350 persones d’edats i perfils polítics diferents es van haver d’exiliar, 130 soldats van morir o desaparèixer en combat, més de 120 persones van ser empresonades i represaliades, 11 persones van morir afusellades i moltes altres es van veure obligades a desplaçar-se a camps de concentració i treballs forçats. En aquest sentit, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat el “valor documental i la vessant restitutiva de la memòria històrica” d’aquest llibre i ha assegurat que és “una obra de referència per a entendre l’Esparreguera d’avui i, al mateix temps, un homenatge a tota una generació d’esparreguerins i esparreguerines que van lluitar i lliurar les seves vides per fer del nostre país i el nostre municipi un lloc millor per a les generacions següents”.

El VI Premi de Recerca Vila d’Esparreguera queda desert

Enguany, el Premi de Recerca Vila d’Esparreguera havia arribat a la seva sisena edició, però, per primera vegada, totes les categories han quedat desertes, un fet que s’atribueix a “la dificultat per a dur a terme recerca i investigació en l’actual situació de pandèmia i amb les mesures sanitàries que s’han estat aplicant en el darrer any, que han mantingut els arxius tancats durant molts mesos i han limitat la mobilitat, amb els confinament municipal i perimetral, complicant l’accés a les fonts”, ha explicat el regidor de Cultura. En aquest sentit, Juan Jurado ha volgut “posar en valor que la recerca no és només una feina d’escriptura, sinó que comporta una intensa tasca d’investigació, una investigació que a nivell local s’ha de fer amb fonts que no sempre són accessibles a través d’internet”. El regidor també ha explicat que “s’han fet reunions de coordinació amb les direccions dels instituts de la vila, que ja ens comentaven que hi havia impediments insalvables per presentar treballs aquest any, per mantenir viu l’esperit del certamen de cara a la propera edició”.