Tanca
Educació 8 d’abril de 2021

Cinc alumnes del Programa de Formació i Inserció fan pràctiques a l’Ajuntament

Els estudiants del PFI de Muntatge i manteniment d’equips informàtics estan assignats als departaments de Treball i formació, Consum, Planificació, Esports i Educació. Fins al juny faran pràctiques formatives no laborals en aquests serveis municipals per completar la seva formació professional i capacitar-se per a la seva incorporació al treball

Cinc alumne del Programa de Formació i Inserció (PFI) Muntatge i manteniment d’equips informàtics de l’INS El Cairat estan fent pràctiques en diferents departaments de l’Ajuntament d’Esparreguera, concretament als serveis de Treball i formació, Consum, Planificació, Esports i Educació. Es tracta de pràctiques formatives no laborals que es realitzen mitjançant un conveni de col·laboració entre el centre educatiu i el consistori i que formen part de la formació professional d’aquest ensenyaments. Consten d’un total de 180 hores i permeten als alumnes conèixer el món laboral i completar la seva formació professional i són una primera experiència per a conèixer i apropar-se al món laboral. Els cinc alumnes que han estat assignats a l’Ajuntament van iniciar les pràctiques el passat 22 de març i les realitzaran fins al 18 de juny.

El Programa de Formació i Inserció Muntatge i manteniment d’equips informàtics de l‘institut El Cairat contempla dins de la seva relació de mòduls de formació professional el mòdul de Formació en centres de treball, en el qual els alumnes realitzen pràctiques a empreses situades a l’entorn del centre. Els 14 alumnes que hi ha matriculats aquest curs 2020-2021 han començat al mes de març les pràctiques que, a banda d’empreses, també tenen com a institucions col·laboradores els ajuntaments d’Esparreguera i d’Abrera. El consistori esparreguerí és el centre que té assignat més alumnes en pràctiques, amb un total de cinc.

El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha destacat que “el PFI és una formació prèvia que té la voluntat de reincorporar a l’alumnat que no ha finalitzat l’ESO al món educatiu o el mercat laboral i, per aquest motiu, és molt important que els acollim en pràctiques i els puguem acompanyar en aquets procés”. Durant la seva estada a l’Ajuntament, cada jove té una persona tutora designada que és la responsable d’acompanyar-lo i fer-ne un seguiment. Els alumnes assisteixen presencialment a l’Ajuntament tres dies a la setmana en horari de matí, i s’ubiquen a les dependències de cada servei. Així els dos alumnes assignats als departaments de Treball i formació i Consum, fan les pràctiques a Cal Trempat; el que està destinat a Planificació, a l’edifici de l’Ajuntament, en el cas d’Esports s’ubica a la piscina coberta municipal de Can Pasqual, i el que està adscrit a Educació a Can Pasqual.

El regidor d’Educació ha subratllat que “el PFI forma part d’una reivindicació històrica de la comunitat educativa d’Esparreguera, que durant molts anys ha reclamat tenir formació professional al municipi, una petició que ja ha començat a donar els primers fruits, fa dos cursos amb el PFI i aquest amb el cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral”. El Programa de Formació i Inserció (PFI) Muntatge i manteniment d’equips informàtics va posar-se en marxa a Esparreguera el curs 2019-2020 i està adreçat a nois i noies d’entre 16 i 21 anys que no tenen l’ESO. L’ensenyament té com a centre de referència l’INS El Cairat, però la formació s’imparteix a les instal·lacions municipals de Cal Trempat.

Aquests estudis tenen una durada d’un curs acadèmic i consta de 640 hores de formació professional, 320 hores de formació general i 40 hores de tutoria. La formació capacita a l’alumnat per dur a terme operacions auxiliars de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics, perifèrics i xarxes de comunicació de dades. El curs 2019-2020 17 alumnes es van matricular al PFI, però només 9 van acabar la formació i 8 van ser baixa per motius diversos. Tot i això, vuit alumnes van optar per seguir la seva formació, 5 alumnes es van matricular a un Cicle Formatiu de Grau mitjà, dos a l’Escola d’Adults i un a un altre PFI. Aquest curs 2020-2021, el programa va rebre 32 sol·licituds de matriculació i va omplir la seva ratio de 16 alumnes, dels quals dos han causat baixa a meitat de curs.