Tanca
Educació 22 de maig de 2019

Esparreguera comptarà el curs que ve amb un nou programa de formació per a joves

El Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics està adreçat a nois i noies d’entre 16 i 21 anys que no tenen l'ESO. El curs té com a centre de referència l’IES El Cairat on, fins aquest divendres, es pot formalitzar la preinscripció

Esparreguera comptarà el curs 2019-2020 amb un nou Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, pensat per a nois i noies que no han pogut treure’s el títol de l’ESO. Aquesta nova oferta formativa tindrà com a centre de referència l’IES El Cairat, però el curs s’impartirà a les instal·lacions municipals de Cal Trempat. El període de preinscripció finalitza aquest divendres 24 de maig i les sol·licituds per cursar aquest PFI, que té una oferta de 17 places, s’han de formalitzar al mateix institut.

Els programes de formació i inserció, que són voluntaris i duren un curs acadèmic, estan pensats per a joves d’entre 16 i 21 anys que han deixat l’educació secundària obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en cap acció formativa. L’objectiu dels PFI és proporcionar-los, d’una banda, la possibilitat de tornar al sistema educatiu, a través de la formació professional, i de l’altra, l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball. Per poder oferir aquesta formació el Departament d’Ensenyament dotarà el curs amb dos formadors i l’Ajuntament cedirà els espais de la primera planta de Cal Trempat per impartir-lo.

El regidor d’Educació, Antonio Ferre, ha explicat en declaracions a l'emissora municipal que “Esparreguera fa anys que reivindica tenir formació professional al municipi. Havíem demanat cicles formatius però, a part d’això, hi havia la possibilitat d’implementar també un curs d’aquestes característiques i, després d’anys de treball amb la Generalitat, s’ha arribat a un acord per iniciar el PFI”. Per la seva banda, el membre de la Coordinadora d’AMPAs d’Escoles Públiques d’Esparreguera (CAEPE), Miquel Martínez, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Esparreguera que la introducció d’aquest programa formatiu és una “demanda històrica de la comunitat educativa d’Esparreguera” i ha subratllat que espera que aquest PFI només sigui l’inici de molts més que puguin complementar l’oferta formativa actual del municipi.

En referència a la possibilitat que Esparreguera tingui oferta de cicles formatius, el regidor d’Educació ha avançat que el departament d’Ensenyament ha manifestat la intenció d’oferir cicles a Abrera, coincidint amb l’ampliació de l’institut del municipi. Tot i això, no tanca la porta a que també es puguin oferir a Esparreguera i considera que “el Programa de Formació i Inserció que començarà el curs vinent és la porta que obre l’arribada dels cicles formatius a la vila”. Des de la CAEPE asseguren que “seguirem insistint perquè Esparreguera també en tingui i que entre les dues poblacions es puguin complementar les formacions i el territori disposi d’una oferta ben variada perquè els alumnes puguin escollir”.

Posem-ho en marxa

La comissió “Posem-ho en marxa” del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) està treballant per buscar formes de reduir l’abandonament escolar prematur i reforçar la continuïtat dels estudis després de l’ESO, amb orientació i informació a les persones joves i familiars. En la darrera comissió van generar sinèrgies amb els participants del Projecte Singulars que està duent a terme el departament de Treball i Formació. Es tracta d’una iniciativa per reforçar les competències professionals de les persones joves desocupades i no integrades en el sistema d’educació o formació, mitjançant mesures de suport a l’activació, de millora de l’ocupabilitat, de foment de l’emprenedoria i de suport a la contractació.