Tanca
Seguretat Ciutadana Mobilitat 31 d’octubre de 2023

Comença la instal·lació de 17 càmeres de videovigilància en diferents punts del municipi

Les càmeres tindran lectura de matrícules amb funcions de seguretat ciutadana i control del trànsit i se n'instal·laran 9 als accessos d’Esparreguera i 8 a les entrades i sortides de l’illa de vianants. Els punts de control però, no començaran a funcionar fins a mitjans de l’any que ve, després de passar un període de proves i d’establir la regulació sobre els seus usos

A partir del proper dilluns 6 de novembre està previst iniciar la instal·lació de 17 càmeres de videovigilància en diferents indrets d’Esparreguera. Hi haurà 9 punts de control que se situaran a tots els accessos al municipi amb la finalitat de controlar la seguretat ciutadana, ja que permetran detectar vehicles que entrin o surtin de la vila i estiguin relacionats amb algun fet delictiu. Els altres 8 punts de control se situaran a les entrades i sortides de l’illa de vianants i, en aquest cas, la funció principal de les càmeres amb lectura de matrícules serà la gestió del trànsit. Les càmeres però, no és previst que es posin en funcionament fins a mitjans de l’any que ve, ja que primer cal passar un període de proves i, paral·lelament, el consistori treballarà en els criteris de gestió dels punts de control i en el reglament per a definir els usos de l’illa de vianants. Els treballs d’instal·lació, que està previst que finalitzin a mitjans de desembre, van a càrrec de l’empresa Alphanet, l’adjudicatària del concurs, que s’encarregarà també del manteniment de les càmeres de videovigilància durant 5 anys. El cost total del contracte és 206.147 euros, iva inclòs, i s’ha finançat amb romanents de tresoreria.

Dels 17 punts de control que s’instal·laran, 9 estaran ubicats als diferents accessos per carretera al municipi i tindran com a principal funció el control de la seguretat ciutadana. Aquestes càmeres permetran detectar vehicles que entrin o surtin d’Esparreguera per l’A2 i estiguin relacionats amb algun delicte, com robatoris a domicilis o estafes a la via pública, fet que, segons ha explicat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, “permetrà proporcionar més seguretat a tota la vila i, sobretot, als barris de Can Rial i Mas d’en Gall”. Les càmeres serviran per fer tasques de prevenció, detecció o investigació d’il·lícits penals i, paral·lelament, serviran per a fer recompte de vehicles i estudis de mobilitat. A més, en un futur també podrien servir per a realitzar controls mediambientals de vehicles. Els altres 8 punts de control se situaran a les entrades i sortides de l’illa de vianants per a gestionar el trànsit en aquests carrers del nucli urbà. Eduard Rivas ha apuntat que l’objectiu és “fer que els veïns i veïnes tornin a ser l’epicentre d’una illa que, com el seu nom diu és de vianants, i no pot ser en cap cas que el trànsit rodat i altres elements siguin el que hi imperi”.

Amb la instal·lació d’aquestes càmeres amb lectura de matrícules es podrà mantenir un control  detallat dels vehicles que entrin i surtin de l’illa i també serviran com a eina d’investigació policial en casos de delictes comesos a l’interior del perímetre de l’illa i, en un futur, per controlar l’accés de vehicles autoritzats en zones de baixes emissions (ZBE). En paral·lel als treballs d’instal·lació, el consistori està treballant en una ordenança no fiscal per regular el trànsit a l’illa de vianant que permetria establir, per exemple, regulacions i control d’accessos amb horaris diferenciats per diferents tipus d’usuaris. “Primer hem de consensuar els usos de l’illa amb tots els agents implicats, veïnat, comerços i escoles, però tenim clar que la prioritat ha de ser la ciutadania i garantir uns elements de seguretat perques les persones hi puguin passejar amb tranquil·litat i sense perill”, ha afegit l’alcalde.

Les obres d’instal·lació dels 17 punts de control és previst que acabin a mitjans de desembre, però les càmeres no es podran posar en funcionament immediatament. Per una banda, l’Ajuntament ja ha iniciat la tramitació oportuna amb la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya (CCDVC), l’organisme públic encarregat de la supervisió d’aquest tipus d’instal·lacions, que ha de donar l’autorització per a posar les càmeres en funcionament després de comprovar que compleixen la normativa en videovigilància i protecció de dades que imposa la legalitat vigent. En paral·lel a l’autorització i a la fase de proves tècniques de funcionament, també caldrà establir els criteris de gestió de les càmeres i la regulació dels usos de l’illa de vianants, motiu pel qual la posada en funcionament de les càmeres s’estima que no serà efectiva fins a mitjans de l’any vinent, segons han indicat fonts municipals.