Tanca
Educació 14 de setembre de 2020

Comença un curs escolar extraordinari marcat per l’evolució de la pandèmia

A Esparreguera 3.135 alumnes de 3 a 16 anys han tornat avui a les aules, sis mesos després del tancament d’escoles i instituts per l’emergència sanitària. El retorn a les classes s’ha fet seguint les mesures fixades per la Generalitat: ús de mascareta obligatori per als majors de 6 anys, entrades esglaonades i control de la temperatura abans d’entrar

El curs escolar ha començat avui per a 3.135 alumnes d’educació infantil, primària i secundària d’Esparreguera, que han tornat a les aules sis mesos després del tancament dels centres per la pandèmia del coronavirus. Es tracta d’un inici de curs excepcional, marcat per les mesures de prevenció que han hagut d’aplicar escoles i instituts per a garantir l’ensenyament presencial de manera segura, adaptant-se a la situació epidemiològica i als brots que es puguin produir en cada moment i territori. Malgrat que ha estat diferent a d’altres anys, amb entrades esglaonades, ús de mascareta obligatori per als majors de 6 anys i control de la temperatura abans d'entrar, tot els centres educatius del municipi han iniciat les classes amb normalitat, cenyint-se als seus plans d’obertura i seguint les mesures sanitàries i d’higiene decretades pel Departament de Salut.

El regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat que “des del servei d’Educació hem fet una ronda de contactes amb tots els centres i ens han notificat que no hi ha hagut incidències i que totes les classes han començat amb normalitat”. Únicament hi hagut una excepció, l’alumnat de Batxillerat de l’institut El Castell no s’ha incorporat avui, si no que començarà demà com a senyal de dol per la mort, el passat divendres en un accident de moto, d’un jove de 16 anys, veí de Collbató i alumne del centre. El regidor d’Educació ha apuntat que “aquest any l’inici de curs és, com tot, una mica més complicat, incert i difícil, però hi hagut una gran tasca de planificació per part dels centres, i també de comprensió per part de les famílies, per adaptar-se a aquesta situació”. Ajuntament ja ha realitzat diverses accions per satisfer les demanades dels centres educatius per adaptar-se a les directrius de seguretat i prevenció de la Covid-19, com l’increment de les hores de neteja a les escoles públiques, la cessió d’espais municipals o algunes intervencions per adequar espais dels centres. En aquest sentit, Juan Jurado ha apuntat que “seguirem amatents a les necessitats que el sector educatiu tingui durant tot el curs”.

Per acord entre el Departament d’Educació i el Departament de Salut i a partir de les recomanacions sanitàries, s’ha establert que el primer dia tots els infants a partir dels 6 anys hauran de dur mascareta en tots els centres d’arreu del territori. Com a norma general, la mascareta és obligatòria a escoles i instituts a partir dels 12 anys, i a partir dels 6 anys en els territoris on es requereixi segons l’estat de la pandèmia. Atès que es tracta del començament de curs i l’alumnat encara no prové d’un grup estable, l’obligació de mascareta s’allargarà durant les dues primeres setmanes de curs, per indicació de l’Agència de Salut Pública. Passat aquest període, es revisarà l’obligatorietat a partir dels 6 anys, i es determinarà en funció del territori i estat de la pandèmia. Tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta, en funció de les condicions de la pandèmia.

Les mesures sanitàries que han de complir aquest curs els centres educatius per a evitar brots de Covid-19 inclouen la prohibició d’accedir al centre educatiu en cas de tenir una temperatura superior als 37,5 º o altres símptomes compatibles amb la malaltia. El Procicat, amb consens amb la comunitat pediàtrica, Educació i Salut també va actualitzar el 9 de setembre la simptomatologia de Covid-19 entre els infants. El llistat de símptomes és: febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC), tos, dificultat per a respirar, mal de coll, refredat nasal, fatiga, dolors musculars i/o mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea, pèrdua d’olfacte o gust. Atès que el mal de coll i el refredat nasal (amb o sense mocs) són molt habituals en els infants, només s’haurien de considerar símptomes potencials de Covid-19 quan també hi ha febre o altres manifestacions de la llista de símptomes.

A més, cada centre ha redactat el seu pla d’obertura, adaptat a les seves característiques particulars, per ajustar-se a les directrius de la Generalitat, que inclouen l’organització en grups de convivència estable per a controlar el risc de transmissió del virus, el reforç de la neteja, ventilació i desinfecció dels diferents espais del centre i l’increment de les mesures higièniques, com el rentat freqüent de mans. Totes les mesures s’aniran actualitzant en funció de l’evolució de la pandèmia. Segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), del Departament de Salut de la Generalitat, a Esparreguera s’han confirmat 12 nous casos de Covid-19 durant la darrera setmana i persisteix un risc de rebrot alt amb una velocitat de propagació del virus moderada. L’evolució diària dels casos de coronavirus a Esparreguera registrats a través de proves PCR es pot fer des del portal Dades Covid del Departament Salut.