Tanca
Educació 10 de setembre de 2020

L’Ajuntament intensifica la neteja a les escoles per a garantir les mesures de seguretat

Aquesta és una de les accions que el consistori ha posat en marxa per assegurar el compliment de la normativa de prevenció de la Covid-19 per aquest curs escolar. També s’han cedit espais municipals per a hores d’esbarjo, s’han fet intervencions per adequar diversos espais dels centres i es procedirà al tancament d’alguns carrers en horaris d’entrada i sortida escolar

L’Ajuntament d’Esparreguera ha emprès diverses accions amb l’objectiu de satisfer les demanades dels centres educatius de la vila per adaptar-se a les directrius de seguretat i prevenció de la Covid-19 que han d’adoptar aquest curs 2020-21. Així el consistori ha incrementat la neteja a les escoles públiques amb la dotació de personal en horari lectiu, ha cedit espais municipals, com el pati de l’escola de les monges i el camp de futbol, tancarà alguns carrers en els horaris d’entrada i sortida d’alumnes i ha realitzat diverses intervencions per adequar espais dels centres. El curs començarà a la vila dilluns 14 de setembre per a 3.209 alumnes d’infantil, primària i secundària i estarà marcat per l’evolució de la pandèmia i les directius fixades pels Departaments d’Educació i de Salut de la Generalitat.

El passat mes de juliol els equips directius de totes les escoles i instituts de la vila es van reunir amb l’Ajuntament per compartir i transmetre les seves demandes per poder fer front a les directrius fixades pel govern català pels plans d’obertura dels centres. Fruit d’aquesta reunió el consistori ha posat en marxa diverses accions per donar resposta a les necessitats dels centres. Una de les més destacades és l’increment de la neteja, que és competència municipal, a les cinc escoles públiques de primària de la vila. En aquest sentit, s’augmenta la freqüència de neteja dels espais en horari lectiu, distribuïdes en dues hores en horari de matí i dues més en horari de tarda amb un operari a les escoles d’una línia i dos en les escoles de dues línies. Durant aquestes hores es farà incís especialment en lavabos i superfícies de contacte en espais de pas. A banda, el consistori ha ampliat la dotació de paper eixugamans, sabó i dispensadors, ha lliurat un termòmetre a cada centre i una motxilla ruixadora per a la desinfecció de les estructures del pati.

Aquest curs els alumnes hauran d’accedir i sortir de manera esglaonada, motiu pel qual els centres han habilitat diferents accessos per poder mantenir les distàncies de seguretat entre els diferents grups-classe. Per garantir la seguretat, es realitzarà el tancament del carrer de l’Hospital pel nou accés habilitat a l’Escola MD Muntanya i també es tancarà l’accés al passatge Jordi Rius i Bou de l’Escola Montserrat durant les entrades i sortides del centre escolar. El consistori també ha habilitat l’accés a l’Escola Taquígraf Garriga per la zona de l’ADF amb l’arranjament d’un fanal, tancaments per diferenciar els espais i la reubicació de contenidors per a garantir el pas. A l’Escola Pau Vila s’han pintat a l’asfalt 7 camins de diferents colors per marcar els accessos al centre. Així mateix, en l’àmbit de la seguretat vial, es mantindrà, com cada any, la vigilància en els tres punts amb més afluència de trànsit situats prop de centres escolars: el carrer de Gorgonçana, la plaça Santa Anna i el carrer de Barcelona.

Els centres també requereixen aquest any d’espais d’esbarjo diferenciats per als diversos grups-classe, ja que no hi pot haver contacte físic entre ells per a garantir la traçabilitat en cas de contagi. Per aquest motiu, s’ha cedit l’ús del pati de l’escola de les monges al MD Muntanya per a les hores d’esbarjo i l’ús del camp de futbol per a l’escola Taquígraf Garriga, per l’hora d’esbarjo, i a l’INS El Cairat per a diverses activitats a l’aire lliure. També s’han fet diverses actuacions per a adequar alguns espais i la brigada ha donat suport intens en el moviment de mobiliari per aquelles escoles que han demanat el suport. En alguns centres, s’han hagut de fer obres estructurals, com al Pau Vila, on s’ha fet una obertura en la tanca exterior, a la zona del pati de P3 al carrer Ripollès, per a la realització d’una porta d’accés alternatiu; o al MD Muntanya, on s’ha obert un pas en un envà per tal de permetre la connexió visual entre dues aules. També s’ha dotat de nous penjadors l’escola Montserrat. Tot i això les darreres mesures organitzatives de cada centre han generat noves demandes, algunes de les quals estan pendents d’execució i, en d’altres casos, se n’està estudiant la viabilitat.