Tanca
Cultura i Festes 26 de març de 2024

Dilluns de Pasqua Esparreguera celebra el tradicional Aplec de Santa Maria del Puig

La programació de l’Aplec, que se celebrarà el proper dilluns 1 d’abril, inclou enguany visites arqueològiques guiades a càrrec del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques i també cantada de caramelles, ballada de sardanes, mostra de cultura popular amb els Geganters, els Castellers i la Colla Bastonera del Montserratí, així com una arrossada i quinto popular

Esparreguera celebrarà el proper 1 d’abril, Dilluns de Pasqua, l’Aplec de Santa Maria del Puig. L’esdeveniment comptarà, com ja és tradicional, amb activitats de cultura popular i tradicional al llarg del matí, que inclouran la cantada de caramelles, una ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa, una mostra de cultura popular amb les actuacions dels Geganters, els Castellers i la Colla Bastonera del Montserratí i, per finalitzat la jornada, una arrossada i un quinto popular a la tarda. Enguany, a més, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques oferirà visites arqueològiques guiades a l’església i el seu entorn per tal de donar a conèixer la història i la importància d’aquest patrimoni local. La celebració de l’Aplec compta també amb la col·laboració de la Secció Sardanista i les Caramelles de La Passió d’Esparreguera, la Parròquia de Santa Eulàlia i l’ADF. Dilluns, el camí d’accés al Pla del Puig estarà obert a la circulació de vehicles, que quedarà regulada per dos semàfors mòbils situats als accessos del camí.

Aquest any l’Aplec s’ha organitzat de manera conjunta entre la Regidoria de Cultura i totes les entitats participants, a través d’una comissió específica creada en el marc del Comissionat de Cultura. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha destacat, en declaracions a l’emissora municipal, aquest treball conjunt de la programació i ha subratllat que l’Aplec de Santa Maria del Puig és “sinònim de tradició”: “És una tradició molt antiga al municipi i considero que el més interessant i gratificant és que segueixi celebrant-se tal i com s’ha celebrat fins ara, millorant aquells aspectes que ho requereixin, per tal que el pla del Puig segueixi sent un espai referent per esparreguerins i esparreguerines per passar el Dilluns de Pasqua i que seguim gaudint d’aquestes activitats de cultura popular que ens defineixen com a poble”.

La programació de l’Aplec de Santa Maria del Puig començarà a les 10.45 del matí amb la celebració de la tradicional missa de Dilluns de Pasqua, en la qual els Castellers d’Esparreguera aixecaran un pilar. A les 11.45 tindrà lloc la cantada de caramelles amb els adults i els infants de les Caramelles de La Passió d'Esparreguera i, seguidament, a les 12 del migdia, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa. Els actes seguiran a la 1 del migdia amb la mostra de cultura popular, que comptarà amb l’actuació dels Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera i la Colla Bastonera del Montserratí. A banda dels actes de cultura popular, també es podran fer visites guiades arqueològiques a l’església i el seu entorn a càrrec del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, a les 11.45 del matí i a la 1 del migdia.

L’Aplec continuarà a les 2.30 del migdia amb una arrossada popular organitzada pels Castellers d’Esparreguera. Els preu dels tiquets és de 10 euros i es podran adquirir el mateix dia a l’església del Puig o bé de forma anticipada al Rebost del Montserratí i al Gust de Gla per un preu de 9 euros. Per finalitzar la celebració, a les 4 de la tarda tindrà lloc un quinto popular organitzat per la Colla Bastonera del Montserratí. Així mateix, durant tota la jornada hi haurà servei de bar a càrrec de la Secció Sardanista de La Passió i sorteig de mones, amb col·laboració de les pastisseries de la vila.

Paral·lelament, l’Ajuntament d’Esparreguera està treballant conjuntament amb el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques per establir un conveni sobre la participació de l’entitat en el futur de l’església de Santa Maria del Puig. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha apuntat que “la intenció de l’Ajuntament no és restar mans en la conservació de l’església, sinó sumar totes les mans possibles perquè el patrimoni pugui seguir en el bon estat en el qual està avui en dia durant molts anys més”. El consistori està planificant la futura gestió de l’església de Santa Maria del Puig, des de l’estiu de l’any passat, després de conèixer que la titularitat de l’edifici és municipal i no del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat com tradicionalment es creia.