Tanca
Cultura i Festes Societat 2 de juny de 2023

L’Ajuntament d’Esparreguera planifica la gestió de l’església de Santa Maria del Puig

Després de conèixer-se que la titularitat d’aquest patrimoni històric de la vila és municipal, el consistori ha començat a organitzar-ne la seva gestió per a garantir la conservació de l’edifici i regular-ne els usos. Fins ara es creia que l’església pertanyia al Bisbat, però és propietat del consistori per una dació de pagament. La voluntat de la Regidoria de Cultura és que ara la gestió es pugui fer de la mà de les entitats locals vinculades al patrimoni

L’Ajuntament d’Esparreguera ha començat a planificar la futura gestió de l’església de Santa Maria del Puig, una construcció romànica ubicada dins del terme municipal que està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Ho ha fet després de conèixer que la titularitat de l’edifici és municipal i no del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat com tradicionalment es creia. De fet, l’Ajuntament en va rebre la propietat a través d’una dació de pagament de deutes l’any 2000 en la qual se li cedien al consistori els terrenys del pla del Puig i l’església dins d’ells compresa, segons consta en el registre de la propietat de Martorell. Fins ara, el manteniment de l’església havia anat principalment a càrrec de l’Associació d’Amics de Santa Maria del Puig, però ara que es coneix que és patrimoni municipal, l’Ajuntament haurà de vetllar per la seva conservació i definir també els usos que haurà de tenir aquest equipament municipal. Des de la Regidoria de Cultura, encarregada de l’àrea de patrimoni cultural i històric, ja s’han iniciat algunes accions encaminades a la futura gestió de l’església de Santa Maria del Puig, una tasca que es vol fer conjuntament amb les entitats locals vinculades a la conservació i divulgació del patrimoni.  

La titularitat de l’església havia generat confusions en les darreres setmanes i el regidor de Cultura en funcions, Juan Jurado, ha aclarit que “l’Ajuntament no ha immatriculat, és a dir, reclamat la propietat de l’església de Santa Maria del Puig, sinó que l’edifici és municipal des del 4 de juliol de l’any 2000 quan el propietari de la Colònia Sedó la va cedir al consistori en una dació de pagament de deutes, un fet que no hem conegut fins fa poc”. En aquest sentit, Jurado ha subratllat que “el fet que sigui de titularitat municipal és positiu perquè el patrimoni queda en mans de tots”, però ha reconegut que “la conservació de Santa Maria del Puig és un gran repte per Esparreguera, perquè és una església romànica, un edifici que no es conserva amb una mà de guix i pintura, sinó que requereix d’uns estàndards molt més complexos”.

Santa Maria del Puig és una capella de planta de creu llatina amb cimbori de base vuitavada, coronada per un campanar de torre, que es va consagrar durant el segle XI i va ser l’antiga parròquia d’Esparreguera fins el 1612. A més, hi ha indicis d’una construcció religiosa anterior. Entre els anys 2002 i 2005 es van dur a terme unes excavacions arqueològiques sota la direcció de Júlia Miquel, amb la participació del tècnic Oriol Achón i voluntaris del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques i el suport de l’Ajuntament d’Esparreguera. Tan l’absis com la capella lateral dreta es van musealitzar per tal de poder-les visitar, mostren l’absis preromànic d’una banda i part del mur lateral també preromànic i diversos enterraments.

El regidor ha agraït també la dedicació de l’associació Amics de Santa Maria del Puig, i en particular la de Joan Llort, per a la conservació de l’església: “Si aquesta església s’ha sostingut durant els darrers 50 anys, està en condicions, s’ha obert i ha tingut vida ha estat gràcies a la tasca de l’entitat i d’en Joan Llort, perquè el Bisbat, que era qui creia que tenia la propietat, no hi ha fet mai cap inversió”. Fins ara el consistori no hi ha fet grans inversions perquè es creia que no era patrimoni públic, però ara que es coneix que la titularitat és municipal, Jurado assegura que “no defugirem de la nostra obligació de tractar Santa Maria del Puig com a patrimoni en termes de difusió, conservació i investigació al seu voltant”.

Respecte els futurs usos de l’església, Jurado ha apuntat que “l’Ajuntament respectarà la història i els usos religiosos de l’espai i haurà de definir-ne i regular els usos civils”. En aquest sentit, ha subratllat que “ha de ser un espai que estigui a disposició de la ciutadania, però on l’Ajuntament també hi pugui fer activitats, vinculades a la cultura i la difusió del patrimoni, que permetin donar a conèixer l’església”. La Regidoria de Cultura vol estendre la mà a les entitats locals vinculades al patrimoni per a garantir la conservació i els usos de l’església. En aquest sentit, demana a l’associació Amics de Santa Maria del Puig, que actualment no està constituïda formalment, que regularitzi la seva situació per a poder-la incloure en el registre d’entitats municipals i establir així col·laboració en el manteniment de Santa Maria del Puig.