Tanca
Cultura i Festes 5 d’abril de 2023

Esparreguera celebra dilluns de Pasqua el tradicional Aplec de Santa Maria del Puig

La programació de l’Aplec, que se celebrarà el proper dilluns 10 d’abril, inclou una cantada de caramelles, una ballada de sardanes, una mostra de cultura popular amb els Geganters, els Castellers i la Colla Bastonera del Montserratí i, seguidament, una arrossada i un quinto popular

Com ja és tradicional, Esparreguera celebrarà el proper 10 d’abril, dilluns de Pasqua, l’Aplec de Santa Maria del Puig. L’esdeveniment, organitzat pels Amics de Santa Maria del Puig i l’Ajuntament d’Esparreguera, repetirà el mateix format que en les darreres edicions, amb activitats de cultura popular i tradicional al llarg del matí, que inclouran la cantada de caramelles, una ballada de sardanes amb la Cobla Ressò, una mostra de cultura popular amb les actuacions dels Geganters, els Castellers i la Colla Bastonera del Montserratí i, per finalitzat la jornada, una arrossada i un quinto popular a la tarda. La celebració compta amb la col·laboració de les entitats de la Federació d’Entitats de Cultura Popular Tradicional Catalana d’Esparreguera participants, així com de la Secció Sardanista i les Caramelles de La Passió d’Esparreguera, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, la Parròquia de Santa Eulàlia i l’ADF. El camí d’accés a l’església de Santa Maria del Puig estarà obert a la circulació de vehicles, que quedarà regulada per dos semàfors mòbils situats als accessos del camí.

La programació de l’Aplec de Santa Maria del Puig, que tindrà lloc dilluns 10 d’abril, començarà a les 10.45 del matí amb la celebració de la tradicional missa de Dilluns de Pasqua, en la qual els Castellers d’Esparreguera aixecaran un pilar. A les 11.45 tindrà lloc la cantada de caramelles amb els adults i els infants de les Caramelles de La Passió d'Esparreguera i, seguidament, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Ressò. Els actes seguiran a la 1 del migdia amb la mostra de cultura popular, que comptarà amb l’actuació dels Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera i la Colla Bastonera del Montserratí. Un cop finalitzats els actes culturals, l’Aplec continuarà amb una arrossada popular organitzada pels Castellers d’Esparreguera. Els preu dels tiquets és de 9 euros i es podran adquirir el mateix dia a l’església del Puig o bé de forma anticipada al Rebost del Montserratí, al Gust de Gla i a l’Ateneu per un preu de 8 euros. Per finalitzar la celebració, a les 4 de la tarda tindrà lloc un quinto popular organitzat per la Colla Bastonera del Montserratí. Així mateix, durant tota la jornada hi haurà servei de bar a càrrec de la Secció Sardanista de La Passió.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha recordat, en declaracions a l’emissora municipal, que l’Aplec de Santa Maria del Puig “és una tradició que se celebra a Esparreguera des dels anys 80” i ha destacat que “és una activitat molt popular, que s’ha mantingut gràcies a la participació ciutadana i de les entitats organitzadores i col·laboradores i que, des de l’Ajuntament, es fa un acompanyament, a nivell logístic i administratiu”. Pel regidor l’Aplec “és un gran moment de trobada a l’entorn d’aquest patrimoni tan important que tenim a Esparreguera, com és l’església de Santa Maria del Puig, per compartir aquesta tradició i celebrar conjuntament l’arribada de la primavera i la Mona”. Per la seva banda, el president de la Federació d’Entitats de Cultura Popular Catalana d’Esparreguera, Tomàs Pardo, ha assegurat, en declaracions a l’emissora municipal, que “l’Aplec sempre té un caràcter molt especial, perquè d’alguna forma és l’inici de la temporada per a moltes de les colles que formem la Fede” i ha afegit que “és un esdeveniment en el qual convergeixen cultura popular, tradició i patrimoni i es genera un ambient de germanor molt bonic”.

Actualment Esparreguera es troba en el nivell 1 del Pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. “Si ens mantenim en aquest nivell no hi haurà cap afectació a la celebració, però si arribéssim al nivell 2, quedaria restringida la possibilitat de fer la paella popular per l’increment del risc d’incendi”, ha afirmat Juan Jurado. El camí d’accés a l’església de Santa Maria del Puig, que es va arranjar la primavera passada en el marc del Pla de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals per tal de garantir la seguretat en la circulació dels vehicles d’extinció en cas d’emergència, estarà obert a la circulació de vehicles que quedarà regulada amb dos semàfors mòbils que s’instal·laran als accessos del camí per tal de garantir la seguretat en la circulació.