Tanca
Cultura i Festes Societat 22 de febrer de 2023

Esparreguera ret homenatge aquest cap de setmana al compositor esparreguerí Josep Borràs

Els actes començaran dissabte amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Josep Borràs, el retrat d’un mestre” i seguiran diumenge amb una ballada de sardanes i el descobriment d’una placa commemorativa davant la casa natal del compositor i la gala d’homenatge “Celebrant el mestre Josep Borràs, #viscaeltutu” al Teatre de La Passió

Esparreguera retrà homenatge, aquest cap de setmana, al compositor esparreguerí Josep Borràs en reconeixement de la seva gran aportació a la música i a la cultura de la vila. Borràs, qui va morir a l’abril de 2020 a l’edat de 90 anys, era conegut popularment com “el Tutu” i és l’autor de la música de La Passió i de l’himne municipal “Galant Esparreguera”, així com de nombroses sardanes, caramelles, música per a coral i religiosa. Per a reconèixer el seu llegat musical, cultural i personal, aquest diumenge 26 de febrer a les 6 de la tarda tindrà lloc la gala d’homenatge “Celebrant el mestre Josep Borràs, #viscaeltutu”, al Teatre La Passió. Així mateix, el dissabte a les 7 de la tarda s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Josep Borràs, el retrat d’un mestre”, a la Sala d’Exposicions Municipal; i el diumenge, a les 12 del migdia, es farà una ballada de sardanes esparreguerines a càrrec de la Cobla Montgrins davant la casa natal de Josep Borràs, situada a l’avinguda de Francesc Macià, 7, on es descobrirà una placa commemorativa en record del compositor.

Josep Borràs era forner de professió, però la seva figura és recordada per la seva especial aportació a la cultura i al teatre local, tot i que també va exercir durant 22 anys com a Jutge de Pau de la vila i va ser organista de l’església de Santa Eulàlia durant gairebé set dècades. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “la pandèmia no ens va permetre fer el que tots hauríem volgut fer per acomiadar al Josep. Un any i mig després vam tenir l’oportunitat d’acomiadar-lo religiosament, i ens quedava pendent aquest espai més civil perquè el Josep és una persona que passarà a la historia d’Esparreguera per tota la seva aportació al món musical i cultural i perquè ha aconseguit anar tan al fons de la vila i de la seva gent que se’ns quedaria curt un sol homenatge”. Així, la programació d’aquest cap de setmana, que està organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració de La Passió d’Esparreguera i Git Produccions i la participació de més d’un centenar de persones de diferents entitats, serà un homenatge al Josep Borràs músic, compositor i també a la seva vessant més personal.

Els actes començaran dissabte a les 7 del vespre a la Sala d’Exposicions Municipal, amb la inauguració de la mostra “Josep Borràs, el retrat d’un mestre”, que exhibirà una trentena de fotografies cedides per la família que mostren les diverses facetes Borràs, des de la seva vessant més personal, a la seva vinculació amb el teatre i la seva faceta musical. L’exposició es podrà veure també diumenge 26 de febrer de 12 a 2 del migdia i de 6 a 8 del vespre i els dies 27 i 28 de febrer i 1 i 2 de març de 6 de la tarda a 8 del vespre. La programació seguirà diumenge a les 12 del migdia davant la casa natal de Josep Borràs, on es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Montgrins i es descobrirà la placa commemorativa que recorda que “Aquí nasqué Josep Borràs i Farrés l’11 de novembre de 1929, forner, músic, compositor i filantrop que dedicà la seva vida a la cultura i la gent d'Esparreguera”. Mentre duri l’acte, entre les 11.30 i les 2.30 del migdia, l’avinguda de Francesc Macià es tallarà al trànsit entre la rotonda de Cal Vives i la rotonda del carrer Balmes.

Finalment, el diumenge a les 6 de la tarda la sala gran del Teatre La Passió acollirà l’acte central d’aquest homenatge, la gala “Celebrant el mestre Josep Borràs, #viscaeltutu”. L’espectacle, que serà gratuït i estarà oberta a tota la ciutadania, compta amb la direcció escènica de Jaume Rovira i la participació de més d’un centenar de persones. “Hem volgut que sigui un acte molt coral, perquè creiem que només des d’aquesta coralitat d’entitats, musicalitat, indrets i èpoques, ens podem emmirallar en la seva manera d’entendre Esparreguera”, ha afirmat Juan Jurado, qui ha destacat de Borràs “l’estima i fascinació que tenia per la música” i que “era un personatge en expansió que tenia sempre la capacitat de sumar persones a tots aquells projectes que el fascinaven”. La gal·la combinarà les actuacions musicals en directe amb la projecció audiovisual de diferents entrevistes, realitzades per Erol Ileri, que persegueixen fer un retrat personal del “Tutu” a través del testimoni de persones de la seva família i entorn.

En l’àmbit musical, es farà un repàs a la seva trajectòria amb peces que aniran des de la música de l’espectacle de La Passió, a les caramelles patriòtiques, la Missa catalana, el Rèquiem que es va escriure a si mateix per al dia del seu funeral o diferents peces de la sarsuela, El Juí, amb text del també esparreguerí Enric Martínez, de la qual forma part la peça “Galant Esparreguera”, declarat himne municipal. La gal·la comptarà amb la participació de la Banda de Música d’Esparreguera, l’Orquestra de La Passió, el Cor de La Passió, les Caramelles de La Passió, la secció sardanista, diferents actors i actrius de l’espectacle i també professors i professores de l’Escola Municipal de les Arts.