Tanca
Cultura i Festes Societat 6 d’abril de 2020

L’Ajuntament d’Esparreguera s’afegeix al dol per la mort del mestre Josep Borràs

El compositor esparreguerí Josep Borràs i Farrés va morir ahir a l’edat de 90 anys. Molt estimat per la seva aportació musical en diferents àmbits culturals de la vila, Borràs és l'autor de la música de La Passió d'Esparreguera i de nombroses caramelles i sardanes. Els regidors i regidores del consistori lamenten la seva pèrdua i manifesten el seu condol a la família

El mestre Josep Borràs i Farrés, conegut popularment com “el Tutu”, va morir ahir a Esparreguera a l’edat de 90 anys. Borràs és l'autor de la música de La Passió, així com de nombroses sardanes, caramelles, música per a coral i religiosa. Forner de professió, la seva figura serà recordada per la seva especial aportació a la cultura i al món del teatre local, tot i que també va exercir durant 22 anys com a Jutge de Pau de la vila i va ser organista de l’església de Santa Eulàlia durant gairebé set dècades. El mestre Borràs és considerat un referent per la seva dedicació, la seva estima i el seu llegat envers la música i la cultura esparreguerines. Des d’ahir nombroses entitats han coincidit a assenyalar la seva gran pèrdua i avui els representants del consistori s’han refermat en aquestes mostres de condol.

Nascut l’11 de novembre de 1929, el mestre Borràs era molt estimat a Esparreguera per la seva innombrable aportació musical en diferents àmbits culturals de la vila i per la dedicació i estima a les seves tradicions. Des del 1947 i durant gairebé 70 anys, va ser organista de l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera on feia l’acompanyament musical de les celebracions parroquials setmana rere setmana i on va fer nombrosos arranjaments per a la música de la litúrgia. El 1950 va ser fundador de l’Orfeó Gorgonçana, cor de cabdal importància per consolidar les bases locals en l’àmbit coral i per la cohesió que va representar en diferents sectors de la vila.

Músic de vocació i flequer de professió, Josep Borràs serà recordat per la seva extensa col·laboració i àmplia aportació cultural a la vila. L’any 2010, es va batejar amb el seu nom l’auditori de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera, institució a la qual va donar tota la seva creació musical. Va compondre una col·lecció nombrosa de Caramelles locals, de la qual n’estava especialment orgullós; les sardanes per a cobla “Galant Esparreguera”, “Joia d’Esparreguera” i “Pubilla esparreguerina”; i la música de La Passió d’Esparreguera, escrita expressament per a l’espectacle i estrenada l’any 1976. De la Passió d’Esparreguera Borràs en va ser col·laborador entusiasta en gairebé tots els àmbits: president de l’entitat, director escènic, director musical, músic i actor. I també va estar vinculat al Patronat Parroquial i al Teatret.

El mes de febrer de l’any 2013 el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció presentada per tots els grups municipals d’aquell moment per sol·licitar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que li fos atorgada la Creu de Sant Jordi, “per ser referent cultural a Esparreguera, gràcies a l’esforç i treball incansable i desinteressat en la composició i interpretació de molts projectes musicals en defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana”. La sol·licitud va ser impulsada per la Comissió pro Creu de Sant Jordi per al mestre compositor de música Josep Borràs, que es va constituir a Esparreguera a aquests efectes. Diferents entitats de la vila també van donar el seu suport a aquesta iniciativa.