Tanca
Cultura i Festes 20 de març de 2023

Ja es poden presentar obres a la XXV edició dels Jocs Florals d'Esparreguera

El certamen literari està obert a persones majors de 15 anys que resideixin o estudiïn al municipi i consta de cinc categories: narrativa adults, poesia adults, narrativa jove, poesia jove i excel·lència lingüística. El termini de presentació finalitza el 14 d'abril i els premis consistiran en lots de llibres editats en català, valorats en 300 euros, a elecció de les persones guanyadores

L’Ajuntament d’Esparreguera convoca la XXV edició dels Jocs Florals d’Esparreguera, un certamen que té per finalitat promoure l’ús escrit de la llengua catalana en el registre literari. El concurs consta de cinc categories, narrativa adults, poesia adults, narrativa jove, poesia jove i excel·lència lingüística, i les persones premiades en cadascuna d’elles rebran com a premi un taló de 300 euros per bescanviar per llibres editats en català. Per a participar en aquest certamen literari cal ser major de 15 anys, ser nascut o resident a Esparreguera o bé estudiar en algun dels centres d’ensenyament secundari del municipi. Les obres que es presentin han de ser inèdites, estar escrites en llengua catalana i l’autoria ha de ser individual. El tema de la creació és lliure i el jurat en valorarà l’originalitat, la correcció lingüística així com els recursos literaris emprats. El termini de presentació de sol·licituds s’obrirà properament a través de la seu electrònica municipal i finalitzarà el dia 14 d’abril. Les persones interessades poden adreçar un correu electrònic a [email protected]. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà al voltant del dia de Sant Jordi.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “el gran objectiu dels Jocs Florals és promoure la llengua catalana com a vehicle de creativitat i expressió artística, cultural i tradicional”. En aquest sentit, Jurado ha apuntat que “encetem una nova edició amb la mateixa energia i alegria que totes las anteriors, perquè creiem que aquesta és una activitat molt necessària per crear un espai més en el qual puguem expressar-nos en català, per seguir forjant la nostra llengua i, sobretot, per a fer-ho en aquelles generacions que són més estratègiques i de futur, com els joves”. El regidor ha recordat que “després de l’impàs que va suposar la pandèmia, l’any passat ja vam recuperar unes bones xifres de participació en les categories d’adults i esperem que aquets any puguem tenir una bona edició”.

Els Jocs Florals d’Esparreguera estan convocats per la Regidoria de Cultura i el concurs està integrat per quatre categories: narrativa adults, poesia adults, narrativa jove i poesia jove, aquestes dues darreres adreçades a l’alumnat de 1er i 2on de Batxillerat dels instituts de la vila. Hi ha un premi per a cada modalitat, més un guardó a l’excel·lència lingüística, que s’atorga a una obra que excel·leixi en el nivell de llengua catalana a proposta de l’Oficina de Català i podria coincidir amb un dels guanyadors de les quatre categories. Per a participar-hi cal presentar una obra escrita en llengua catalana i inèdita, no pot haver estat publicada enlloc ni tampoc pot haver guanyat cap altre premi. En les modalitats de narrativa, es podran presentar obres de fins a dotze fulls, amb un mínim de set fulls escrits; i en les de poesia, es podrà presentar un poema o un conjunt de poemes des d’un mínim de vint versos fins a un màxim de cent versos. Les bases oficials de la convocatòria es publicaran properament a la seu electrònica municipal i, un cop publicades, les candidatures es podran presentar, fins el dia 14 d’abril, telemàticament o de manera presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC).  

La valoració de les obres participants la farà un jurat integrat pel regidor de Cultura, la direcció de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, la tècnica superior arxivera de l’Arxiu Municipal d’Esparreguera, una persona lligada al món de la lectura, la responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, que proposarà el premi d’Excel·lència, i una persona adscrita al servei gestor que actuarà com a secretari. El jurat valorarà l’argument i la trama, els recursos literaris emprats i la correcció lingüística i es reserva el dret de declarar desert qualsevol dels cinc premis. Els premis consistiran en lots de llibres editats en català a elecció de la persona guanyadora valorats en 300 euros, IVA inclòs. El lliurament dels guardons és previst que se celebri al voltant dels actes de celebració de la Diada de Sant Jordi.