Tanca
Memòria Històrica 23 de març de 2023

Oberta la convocatòria per participar al Premi de Recerca Vila d’Esparreguera 2023

El certamen, al qual s’hi poden presentar treballs de qualsevol àmbit d’estudi centrats en la vila d’Esparreguera, consta de les categories adults, 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat. Les persones participants poden presentar les seves candidatures a l’OAC fins el 2 de juny. El jurat dels premis valorarà l’originalitat del tema escollit, el procés de recerca i el rigor científic de les obres presentades

L’Ajuntament d’Esparreguera ha convocat la vuitena edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, un certamen que té per objectiu promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement centrat en el municipi. El certamen consta de dues categories, adults i joves, aquesta darrera integrada per dues subcategories, 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat. Per a participar-hi, cal presentar una obra inèdita i escrita en llengua catalana amb temàtica lliure, però sempre centrada en la vila d’Esparreguera. Els premis consistiran en un lot de productes multimèdia per a cada premiat i, en el cas de la categoria d’adults, en la publicació del treball guanyador amb un tiratge de 100 unitats per a distribuir gratuïtament. Per a l’exercici 2023 els premis estan valorats amb un import global de 3.500 euros. Les sol·licituds per participar en el concurs es poden presentar fins al 2 de juny a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament d’Esparreguera. El lliurament dels premis es farà el divendres 30 de juny a Can Pasqual.

Les obres que es presentin al Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, que està impulsat per la Regidoria de Patrimoni Cultural i Històric, poden ser d’autoria individual o col·lectiva, amb un màxim de fins a tres persones, i cada participant pot presentar un únic treball. El regidor de Cultura i Educació, Juan Jurado, ha assegurat, en declaracions a l’emissora municipal, que “en el cas de les categories vinculades al món educatiu cada any es fan treballs de recerca per part de l’alumnat de secundària i, alguns d’ells, són susceptibles de concórrer en el certamen; però en el cas de la categoria d’adults, no és tan normal i habitual que en un poble com Esparreguera cada any s’estiguin treballant projectes de recerca com els que demanem en el premi”. Per aquest motiu, el regidor ha subratllat que “només que es presenti un petit número d’obres cada any, ja estem servint a l’objectiu del certamen d’aconseguir que es promogui la investigació al voltant de la història i la tradició d’Esparreguera”.

En referència a la presentació, en la categoria adults, s’haurà de presentar una memòria que haurà de contenir, entre d’altres aspectes, el títol, un petit resum amb una extensió màxima de 15 pàgines, la relació de bibliografia que es farà servir, el calendari d’execució del treball, ajustat a una duració màxima de cinc mesos des de l’adjudicació del premi, el mètode que es proposa emprar per elaborar-lo i el currículum. En la categoria jove, aquest any s’ha ampliat el l’extensió dels treballs de 80 a 100 pàgines, que es podran complementar amb el material gràfic que es consideri adient. Els treballs han d’anar signats amb pseudònim i se’n presentarà una còpia en paper o bé en format digital en CD o llapis de memòria, dins d’un sobre gran. A la seu electrònica municipal es poden consultar les bases així com els formularis de sol·licitud de candidatures, que es poden presentar fins el 2 de juny a les 2 del migdia a l’OAC.

El jurat, que estarà presidit pel regidor de Patrimoni Històric Cultural i integrat per quatre persones de la vila vinculades al món de l’educació i de la recerca, valorarà l’originalitat del tema, el procés de recerca i el rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació i estructura dels treballs presentats. Els premis consistiran en un lot de productes multimèdia valorat en un màxim de 400 euros per a cadascuna de les dues categories jove i la publicació del treball guanyador de la categoria adults, amb un tiratge de 100 exemplars. El lliurament de premis és previst que es faci el divendres 30 de juny a dos quarts de set de la tarda a la sala d’actes de Can Pasqual.

Aquesta és la vuitena edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera i el regidor ha volgut posar en valor que “poc a poc ens està quedant una col·lecció de publicacions molt diversa sobre la recerca a Esparreguera, perquè els llibres que s’han anat publicant fins ara toquen temes molt diferents, des del camp històric i polític, al climatològic, el científic, el natural i vinculat a la sostenibilitat o l’industrial”. Així mateix, Juan Jurado ha subratllat “el rigor i l’aprofundiment de tots els treballs publicats fins ara” i ha apuntat que “el Premi de Recerca obra una porta per a que tota l’expertesa professional i el coneixement de les persones d’Esparreguera que vulguin compartir-lo, pugui formar part d’aquesta col·lecció”.