Tanca

La setena edició del Premi Recerca Vila d’Esparreguera ja té guanyadors en la categoria juvenil

Els treballs premiats van ser: “Les plantes medicinals de Can Roca” en la categoria de juvenil de 3r i 4t d’ESO, realitzat per Pol Hervàs, Neus Moreno, Pau Rafa i Aniol Jiménez ; i “Afectació de la Covid-19 al comerç d’Esparreguera i creació de l’aplicació EsComerç” en la categoria juvenil de batxillerat, realitzat per Màrius Escànez, Raul Valcàrcel i Hernan Zumel

El Premi Recerca Vila d’Esparreguera va celebrar ahir, a la sala gran de Can Pasqual, l'acte de lliurament d'aquesta setena edició, en el qual es van lliurar els guardons a les dues subcategories juvenils i va quedar desert el premi a la categoria d’adults. El certamen té l’objectiu de promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement centrat en el municipi i s’estableixen dos premis segons la categoria. L’alcalde de l’Ajuntament d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Juan Jurado, i la tècnica de Gestió Documental i responsable de l’Arxiu Municipal, Rosa Codina, van presidir l’acte de lliurament d’aquesta setena edició dels premis. L’alumnat guanyador va ser premiat amb un lot de productes multimèdia valorat en 400euros. 

En la categoria de juvenil de 3r i 4t d’ESO, el premi va ser pel treball Plantes medicinals del bosc de Can Roca de Pol Hervàs Martin, Neus Moreno Sojo, Pau Rafa Ortuño i Aniol Jiménez Quintana, alumnes de l’Escola Cooperativa El Puig. Els alumnes van fer una breu exposició de l’obra premiada durant l’acte de lliurament. Pel que fa a la categoria de juvenil de 1r i 2n de Batxillerat, el premi va ser el treball Afectació de la Covid-19 al comerç d’Esparreguera i la creació de l’aplicació EsComerç realitzat per Màrius Escànez Tarifa, Raul Valcàrcel Sánchez i Hernan Zumel Navarro de l’Institut El Cairat. Tanmateix, els alumnes premiats no van poder assistir a l’acte de lliurament i va recollir el premi en la seva representació Jessica Triviño, tutora del treball i professora de l’Institut El Cairat. Les persones guanyadores de les categories juvenils van ser premiades amb un lot de productes multimèdia valorat en 400 euros. 

La categoria d’adults ha quedat deserta, ja que el treball presentat no s’adequava a les bases del certamen, una de les quals estableix que les obres presentades es centrin en una temàtica pròpia d’Esparreguera. Aquest és el segon any que la categoria d’adults queda buida. En l’edició passada, totes les categories van quedar desertes, fet que va ser atribuït a la dificultat de fer treball de recerca en situació de pandèmia. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Juan Jurado, apunta que aquest certamen ha evidenciat que encara “es necessita més temps per a tornar a la normalitat en el camp de la recerca”,  ja que la situació excepcional derivada per la situació sanitària ha afegit “dificultats en la investigació i l’accés a fonts documentals i arxius històrics”. Això explica també la tímida participació en els premis en totes les categories. Tanmateix, Juan Jurado ha destacat que cal posar en valor els treballs premiats en la categoria juvenil per incorporar “una concepció integral i holística”, atès que no s’han quedat només en la fase de diagnosi o en un plantejament històric, sinó que han ofert “una visió i trajectòria emprenedora de l’àmbit temàtic treballat”.