Tanca
Cultura i Festes 26 d’abril de 2021

La 23a edició dels Jocs Florals d’Esparreguera atorga tres premis literaris

En aquesta edició s’han presentat un total de vuit obres, totes en la categoria adults, i s’ha reconegut un treball en cada modalitat, narrativa, poesia i Premi d’Excel·lència Lingüística. Els guardons de les categories de poesia i narrativa joves han quedat deserts

La 23a edició dels Jocs Florals d’Esparreguera ha reconegut enguany tres obres de les vuit que s’han presentat al certamen literari, totes en la categoria d’adults. El lliurament de premis es va celebrar divendres, en el marc de la programació cultural de la Diada de Sant Jordi, a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu. La categoria de narrativa d’adults va ser la més concorreguda, amb set obres presentades, i el premi se’l va endur “Sortadament, em deien Xano”, de Gemma Serrano Codina. El premi de poesia en categoria adults el va guanyar Maria Teresa Prats Margalef amb la seva obra “Juguem?”, que va ser la única que es va presentar en aquesta modalitat. Finalment, el Premi d’Excel·lència Lingüística del Servei Local de Català d’Esparreguera se’l va endur “Les arrugues de la veu”, d’Ana Peña Díaz. Les categories de narrativa i poesia jove no han tingut cap treball presentat i, per tant, han quedat desertes.

La passada edició el certamen, que va veure alterats els seus terminis i va haver d’anul·lar l’acte de lliurament de premis a causa de les restriccions sanitàries, va comptar amb només tres obres participants i enguany el nombre ha pujat fins a vuit. Durant l’entrega de premis, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va assegurar que “ens alegrem de recuperar aquesta celebració i de poder reivindicar els Jocs Florals” i va agrair la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística com a jurat del certamen, “amb qui fem causa comuna per fomenta l’ús social del català”. El regidor de Cultura, Juan Jurado, va voler destacar “la gran qualitat de tots els treballs presentats” i va lamentar que “la categoria de joves hagi quedat deserta”, fet que ha relacionat amb la no presencialitat dels alumnes a les aules com a conseqüència de les restriccions sanitàries: “Estic convençut que els curs vinent tornarem a tenir obres presentades per joves i estarem encantats de llegir-les i gaudir-les”.

El jurat de la 23a edició dels Jocs Florals estava integrat pel regidor de Cultura, Juan Jurado; la directora de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, Carla Canongia; la tècnica superior arxivera de l’Arxiu Municipal d’Esparreguera, Rosa Codina; la responsable del Servei Local de Català, Maria Romero, que proposa el premi d’Excel·lència Lingüística; Cecília Reifs, persona lligada al món de la lectura i David Aguado de la Regidoria de Cultura, que actua com a secretari. El jurat ha valorat l’argument i la trama, els recursos literaris emprats i la correcció lingüística. Els premis estan valorats amb un import global de 1.500 euros i consisteixen en lots de llibres editats en català a elecció de les persones guanyadores. Durant l’acte de lliurament de premis, també van rebre un diploma per la seva participació Lluís M. Bosch, Joana Llordella, Abel Martínez i Núria Sambola.