Tanca

Els XXII Jocs Florals i el V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera ja tenen guanyadors

El certamen literari ha premiat les obres d’Ana Peña i Joana Llordella, mentre que el Premi de Recerca ha reconegut els treballs de Josep Maria Cobos i Miguel Ortiz. Les restriccions sanitàries han impedit la celebració de l’acte de lliurament de premis, que ja s’han entregat de manera personal a les persones guanyadores

El V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera ha premiat els treballs “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió”, presentat per Josep Maria Cobos Hernández i “50 anys de Passió: història de la Passió d’Esparreguera i crònica de la construcció del teatre nou”, de Miguel Ortiz Alcaide. Així mateix, els XXII Jocs Florals han reconegut les obres “Dona de colònia. Dona de terrissa. Dona d’idees” d’Ana Peña Díaz i “Solstici d’ombres” de Joana Llordella i Zamora. La resta de categories d’ambdós certàmens han quedat desertes. En aquesta edició, a causa de la pandèmia, els premis no s’han pogut lliurar en un acte públic com es feia habitualment i, després d’aplaçar diverses vegades la celebració de la cerimònia, el consistori ha optat per fer el lliurament de manera personal a cadascun dels premiats.

L’emergència sanitària ha afectat enguany la celebració dels dos concursos, que van haver d’alterar els seus terminis de presentació a causa de la declaració del primer Estat d’Alarma i han vist afectada la seva participació pel tancament dels centres educatius i l’impacte negatiu de la Covid-19. L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha subratllat que “tot i les dificultats òbvies d'un any com el 2020, on les convocatòries d'aquests certàmens culturals va coincidir amb l'esclat de la pandèmia i la declaració del primer Estat d'Alarma, és ressenyable haver-los mantingut en l'agenda i haver continuar l'aposta per la cultura i el patrimoni històric d'Esparreguera”. Ara, a més, després d’haver posposat l’acte d’entrega de premis en diverses ocasions a causa de les mesures i restriccions per frenar els contagis, el consistori ha optat per fer públic el veredicte del jurat a través dels mitjans de comunicació municipals i fer l’entrega dels guardons de manera personal. “La situació excepcional ha fet que en les edicions de 2020 no s'hagin presentat tants treballs com en edicions anteriors i que, finalment, no haguem pogut celebrar les cerimònies de lliurament dels premis amb tots els honors, com ens hauria agradat fer-ho”, ha apuntat Rivas.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha subratllat que “malgrat la pandèmia, hem preferit no cancel·lar actes culturals, com són els Jocs Florals o el Premi de Recerca, si no adaptar-los a la situació per mantenir-los vius i fer que tots aquests projectes segueixin endavant, esperant que els puguem celebrar amb normalitat en la propera edició”. Els Jocs Florals, que tradicionalment feien el seu lliurament pels volts de Sant Jordi, han comptat en aquesta edició amb tres obres en la categoria de Narrativa d’Adults i la guanyadora ha estat “Dona de colònia. Dona de terrissa. Dona d’idees”, presentada amb el pseudònim Anònim, que correspon a Ana Peña Díaz. Les categories de Poesia d’Adults, Narrativa Jove i Poesia Jove no han tingut cap treball presentat i, per tant, han quedat desertes. En la categoria d’Excel·lència Lingüística, el l’Oficina de Català d’Esparreguera, després de valorar totes les obres presentades ha decidit premiar “Solstici d’ombres”, presentada amb el pseudònim Gilda, que correspon a Joana Llordella i Zamora. El certamen literari, convocat per la regidoria de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, està valorat amb un import global de 1.500 euros i consisteix en lots de llibres editats en català a elecció de la persona guanyadora.

Pel que fa al Premi de Recerca, que feia la seva entrega de guardons al juliol, enguany s’ha presentat un treball en la categoria d’adults i dos en la de 1r i 2n de Batxillerat. En la categoria Adults, el guanyador és “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió”, presentat amb el pseudònim La Siempreviva, que correspon a Josep Maria Cobos Hernández. I en la categoria de Joves Batxillerat el guanyador ha estat “50 anys de Passió: història de la Passió d’Esparreguera i crònica de la construcció del teatre nou”, presentat amb el pseudònim Nicodem, que correspon a Miguel Ortiz Alcaide. La categoria de Joves 3r i 4t d’ESO ha quedat deserta. Els premiats rebran un lot de productes multimèdia i el treball guanyador de la categoria d’adults serà publicat amb un tiratge de 100 unitats per a distribuir gratuïtament. Per a l’exercici 2020 els premis estan valorats amb un import global de 3.500 euros.