Tanca
Serveis Socials 27 d’octubre de 2022

El Centre Obert La Fulla prepara la celebració del seu 40è aniversari

L’acte tindrà lloc el dia 20 de novembre a la Biblioteca Municipal L’Ateneu i entre les activitats programades hi haurà la presentació de la cançó del centre obert “Sento que sóc” i una mostra dels tallers de cercles de percussió i de teatre social que actualment estan realitzant els infants i adolescents de La Fulla

El Centre Obert La Fulla celebra aquest any el 40è aniversari de la seva creació, una efemèride que es commemorarà el diumenge 20 de novembre amb un acte central obert a tota la ciutadania, que tindrà lloc a les instal·lacions de la Biblioteca Municipal L’Ateneu. Des del servei estan actualment preparant aquesta celebració en la qual es farà una mostra de dues de les activitats que estan realitzant aquets trimestre els infants i adolescents del centre. Es tracta dels tallers de cercles de percussió, una pràctica grupal que afavoreix la comunicació a través del fet de tocar junts aquests instruments, i el taller de teatre social per a adolescents, en el qual s’utilitzen tècniques teatrals per a la visibilització, reflexió i resolució de conflictes socials. Aquestes dues activitats formen part d’un ventall de propostes gratuïtes organitzades des de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania dirigides a fomentar el benestar emocional d’infants, adolescents i les seves famílies. A banda d’aquestes mostres, durant l’acte també es presentarà, amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i Dansa, la cançó del centre obert “Sento que sóc”.

Una de les activitats programades dins l’acte de celebració del 40è aniversari del Centre Obert La Fulla serà una mostra del taller de cercles percussió. El director del Centre Obert La Fulla, Víctor Martos, ha explicat que “es tracta d’una activitat terapèutica, en la qual els infants aprenen a través de la pràctica instrumental grupal diferents habilitats de comunicació, com aprendre a escoltar, fer silenci i saber quan s’ha d’intervenir, i també es reforcen valors vinculats a al filosofia del centre, com la convivència, el respecte, la responsabilitat, l’ordre o la paciència”. En els tallers hi participen una cinquantena de nens i nenes de La Fulla dels tres grups que té el centre, petits, mitjans i adolescents. Aquesta activitat té una durada de 10 sessions i la realitzen els dijous de 5 de la tarda a 8 del vespre a les instal·lacions del centre obert i a la plaça de Ponent.

Durant aquest darrer trimestre de l’any els adolescents del centre obert també estan participant en una altra activitat que forma part de les propostes per a fomentar el benestar emocional d’infants, adolescents i les seves famílies finançades amb una subvenció de 75.000 euros de la Diputació de Barcelona en el marc de la Xarxa de Governs de Locals 2020-2023. Es tracta del taller de teatre social, un gènere de les arts escèniques que busca reflectir, analitzar i solucionar situacions i conflictes a través de la teatralització de fets quotidians . En aquesta activitat hi participen una vintena de noies i noies del grup d’adolescents, que cursen entre 1r i 4t d’ESO. “Reflexionen sobre temes molt quotidians i directes que els afecten, com poden ser situacions que els passen a casa, en la seva relació amb els pares, o a l’institut, en la relació amb els companys, i a partir d’aquí improvisen diferents situacions i reflexionen sobre elles”, ha explicat Víctor Martos, qui ha apuntat que ara preparen una peça sobre l’assetjament escolar.

Els nois i nois que participen en el teatre social també estan preparant una mostra que es farà dins l’acte central del 40è aniversari del Centre Obert La Fulla. A més, els dies 4 i 11 de novembre a les 6 de la tarda a la Biblioteca Municipal L’Ateneu es faran dues sessions de teatre social obertes a la ciutadania que porten per títol “Escolta’m”, per parlar sobre la comunicació intrafamiliar, i “Anem de festa”, que està adreçada exclusivament a adolescents. Paral·lelament, en l’acte del 40è aniversari també és previst presentar la cançó de La Fulla “Sento que sóc”. El director del centre obert ha explicat que “es tracta d’una cançó que vam crear fa anys a partir de l’experiència d’una nena que venia al centre i ens va dir que sentia que nosaltres la miràvem amb el cor i que sentia que era” i ha destacat que “en el seu moment vam comptar amb la implicació de l’actual regidor de Cultura, Juan Jurado, que va crear la música del tema i ara recuperem i actualitzem aquella cançó i comptarem amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i Dansa per presentar-la a la ciutadania el dia 20 de novembre”.