Tanca
Convivència 23 de juny de 2021

El curs per a obtenir el Certificat de Primera Acollida forma 30 persones immigrades

Aquesta formació, que s’ha impartit per primera vegada a Esparreguera, té per objectiu donar eines a persones estrangeres immigrades o nouvingudes al municipi per a facilitar la seva incorporació a la societat catalana. El document té validesa jurídica i és d’utilitat en les tramitacions d’arrelament social i modificació o renovació d’autoritzacions de residència

Un total de 30 persones han finalitzat la formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida que aquest any, per primera vegada, ha ofert l’Ajuntament d’Esparreguera a través de la Regidoria de Convivència. El curs va començar el passat mes de febrer i ha constat de 120 hores, en les quals l’alumnat ha treballat tres mòduls: llengua catalana, àmbit laboral, i coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic. La formació s’ha impartit de manera presencial en dos horaris, de matí i de tarda, per tal de facilitar la conciliació amb la vida laboral i familiar. La superació d’aquest curs ha permès a l’alumnat obtenir el certificat de primera acollida, un document amb eficàcia jurídica i valor probatori que és d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat. De cara al proper curs la regidoria impulsarà una formació prelaboral, adreçada a persones amb un nivell baix de coneixement de llengua, i dos cursos de nivell bàsic de català, que se sumaran a les classes d’alfabetització que ja s’ofereixen.

La setmana passada la sala d’actes de Can Pasqual es va omplir per a celebrar l’acte de cloenda i l’entrega de diplomes dels cursos que aquest any ha impartit la Regidoria de Convivència. En total 30 persones han finalitzat el curs per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida, 16 en horari de matí i 14 en el de tarda, i 15 alumnes han participat enguany en les classes d’alfabetització. Entre les motivacions per assistir als cursos els alumnes van destacar que aprendre el català els permet “ajudar als fills i filles a fer els deures, poder parlar amb la professora, anar sols al metge o a comprar al mercat sense ajuda”. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, va assegurar que “la llengua és un instrument inclusiu que permet a les persones nouvingudes desenvolupar-se com a ciutadans de ple dret” i va destacar “la constància i la perseverança dels alumnes que, malgrat la pandèmia i l’esforç que implica conciliar la vida laboral i familiar amb una formació, han aconseguit finalitzar el curs”.

La formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida estava adreçada a persones estrangeres immigrades, que no disposen de permís de residència o que són nouvingudes al municipi. El perfil de l’alumnat ha estat majoritàriament de nacionalitat marroquina, que és la nacionalitat estrangera majoritària al municipi, però també hi hagut alumnes procedents d’altres països, com Senegal, Colòmbia, Brasil, Veneçuela i Hondures. La tècnica de Convivència, Míriam Borrega, ha explicat que “la mitjana d’edat era d’uns 40 anys, però al grup de tarda hi havia cinc joves, d’entre 18 i 20 anys, que han vingut per reagrupament familiar i que ja no estan en edat d’escolarització obligatòria, per això estem coordinant-nos amb la Regidoria de Joventut per fer un grup de treball i seguir formant a aquests joves, possiblement incloent-los en la formació prelaboral que volem iniciar a la tardor”.

Aquesta era la primera vegada que s’impartia aquesta formació a Esparreguera i la tècnica de Convivència ha assegurat que “el curs ha sigut un èxit perquè es una formació molt llarga amb persones que no estan acostumades a sustentar formacions tan extenses” i ha destacat també que “s’ha generat molt bon vincle en el grup i això ha estat gràcies a la dedicació i l’entusiasme del professorat”. De cara al proper curs la regidoria treballa per a poder tornar a oferir aquesta formació i també d’altres com el curs de formació prelaboral, que és previst començar al setembre i que està adreçat a persones que requereixin d’una formació prèvia a la formal, amb un nivell baix de coneixement de llengua catalana, castellana i d’alfabetització. A més, també és previst oferir dos cursos de nivell bàsic de català, que es gestionaran de forma conjunta amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i que permetran donar continuïtat als cursos d’alfabetització. En aquest sentit, Míriam Borrega ha destacat “l’esforç de l’alumnat dels cursos d’alfabetització, perquè casi tot el grup continuarà la formació el proper curs passant a fer un nivell de català A1”.