Tanca
Política 22 de desembre de 2021

El govern municipal i JxE signen un acord de governança per al que resta de mandat

Fruit del pacte entre el PSC, Esparreguera en Comú i Junts per Esparreguera es confereix al regidor Jordi Mestres una delegació específica en els àmbits de la promoció econòmica i el medi ambient amb l’objectiu de crear una línia de subvencions per al foment de l’ocupació estable i un pla per a la substitució de l’amiant encara existent en immobles del municipi

Els partits de l’equip de govern, PSC i Esparreguera en Comú, han signat avui amb el grup municipal de Junts per Esparreguera un acord de col·laboració per al que resta de mandat. Aquest acord implica la participació activa de Junts per Esparreguera en la governança local a través de l’establiment d’una delegació específica al cartipàs municipal en els àmbits de la reactivació econòmica, la sostenibilitat i l’ocupació. L’esmentada delegació confereix al regidor d’aquest grup municipal, Jordi Mestres, l’acció política per a establir una nova línia de subvencions per a la creació de llocs de treball estables i la realització del mapa municipal d’equipaments i immobles amb amiant i un pla per a la seva substitució. A banda, l’acord també manté les meses de treball de diàleg i cooperació política constituïdes en els dos darrers anys i la mesa de romanents municipals per acordar les properes inversions previstes per la primavera del 2022 així com l’estudi de millores en les ordenances fiscals i no fiscals vigents per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

La presentació d’aquest acord s’ha fet mitjançant una roda de premsa a la sala de plens de l’Ajuntament que s’ha retransmès en directe per Ràdio Esparreguera i Facebook. El pacte signat avui dona continuïtat a l’acord firmat en el marc del debat per a l’aprovació dels pressupostos de l’Ajuntament d’Esparreguera dels anys 2020 i 2021 però incorpora, com a gran novetat, una delegació específica per a la reactivació econòmica, la sostenibilitat i l’ocupació amb un doble objectiu: establir una nova línia de subvencions per a la creació de llocs de treball estables i de suport a les PIMES per a consolidar el creixement econòmic local després de la pandèmia, que serà finançada per romanents municipals; i establir una diagnosi i un calendari per a la realització del mapa municipal d’equipaments i immobles amb amiant i un pla per a la seva substitució com a mesura per fer front a la sostenibilitat.

Així mateix, també es mantenen les meses de treball de diàleg i cooperació política dels acords de pressupostos anteriors, la de Ia Residència Municipal Can Comelles, la de Via Pública i Equipaments i la de romanents municipals, que en aquest darrer cas permetrà acordar el destí de les inversions del romanent de tresoreria per la primavera del 2022 en despeses no estructurals, com la reparació de voreres i via pública, l’annex al pavelló municipal, l’execució prioritària del Pla director d’asfaltat i millores d’inversions menors per als equipaments esportius. D’altra banda, l’acord contempla l’estudi de modificacions en les ordenances fiscals i no fiscals vigents que contribueixin a lluitar contra el canvi climàtic i preservar un món més verd i sostenible.

Durant la roda de premsa, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “el govern des de l’inici del mandat ha volgut tenir un tarannà obert i col·laboratiu perquè creiem que l’Ajuntament és de tots els regidors i regidores i tots han de poder aportar en sentit propositiu i contribuir a una millor governabilitat i representació de l’interès de la vila”. Així mateix, ha assegurat que “Junts per Esparreguera representa un espai polític de llarga tradició a la vila” i ha recordat que el regidor Jordi Mestres i ell són “els més veterans del consistori, ja que en som regidors des de 2007 i compartim visió pública, interès col·lectiu i suma en benefici de la ciutadania”. Per la seva banda, el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, ha subratllat que “signem un acord de pressupostos amb un element diferencial, que és aquesta delegació específica de competències” i ha apuntat que “tot i que seguim a l’oposició, tindrem una cooperació més fluïda i més participació amb l’equip de govern”. El regidor ha explicat que des de l’inici del mandat “hem tingut clar que volíem ser una oposició constructiva” i per això han arribat a diferents acords amb el govern municipal per aprovar els pressupostos i també en el pla de xoc per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

El portaveu del PSC d’Esparreguera, Daniel Farriols, ha valorat “molt positivament l’acord” i ha recordat que “sempre hem tingut la mà estesa per utilitzar la majoria absoluta de forma flexible, mai hem volgut fer una política de “rodillo”, sinó que hem volgut comptar amb altres formacions per treballar conjuntament per l’interès de la vila, no només amb Junts sinó també amb altres grups municipals”. En aquest sentit, ha subratllat que “la majoria dels grans expedients del que portem de mandat els hem aprovat amb més vots que els onze de l’equip de govern”. Finalment, el portaveu d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, ha assegurat que “aquest acord és una mostra de la política de consensos i de fer una política diferent, lluny de la crispació i la confrontació permanent”. El regidor dels comuns ha apuntat que “tot i que tenim diferències, també existeixen punts d’acord i és aquí on hem d’incidir i sumar esforços, perquè el més important és sumar en benefici de la ciutadania d’Esparreguera”.

El pacte entre les tres formacions municipals també inclou, a banda de les delegacions i les meses de treball, el manteniment d’un diàleg fluid en les reunions de seguiment dels anteriors acords, en les que podran assistir diferents membres de cada formació, i un acord de lleialtat i col·laboració institucional recíproca entre les parts en benefici de la vila i dels acords estratègics i transmandat que es plantegin, més enllà de les meses de diàleg i cooperació política i del propi comissionat per a la reactivació econòmica, la sostenibilitat i l’ocupació durant el que resta de mandat.