Tanca
Salut Pública Política 19 de gener de 2023

El Ple aprova una moció sobre la manca d'infraestructures sanitàries al Baix Llobregat

El document, que es va aprovar per unanimitat, reclama al Departament de Salut un Pla d’actualització dels ambulatoris, consultoris i CUAPs necessaris a la comarca. En la primera sessió plenària de l’any també va prendre possessió Desirée Gómez com a nova regidora del PSC en substitució de Miguel Bajo, qui va renunciar al càrrec al desembre

El Ple municipal va aprovar ahir per unanimitat una moció presentada pels grups del PSC i Esparreguera en Comú, a la qual s’hi han adherit tots els grups municipals, relativa a la manca d’infraestructures sanitàries al Baix Llobregat, que va ser aprova en el si del Consell Comarcal. El document acorda obrir un espai de diàleg i de planificació amb el Departament de Salut de la Generalitat per analitzar les necessitats d’infraestructures existents o de nova creació en l’àmbit de l’atenció primària a la comarca, consensuar amb les plantilles existents als CAP la millora dels espais de treball per adaptar-se a les necessitats dels professionals i de la població i continuar reclamant un Pla d’actualització dels ambulatoris, consultoris i CUAPs necessaris a la comarca, així com un calendari d’execució de les obres i millores necessàries. Paral·lelament, en la sessió plenària va prendre possessió com a nova regidora del PSC Desirée Gómez Coll, qui assumeix la cartera de Promoció Econòmica en substitució del regidor Miguel Bajo. El Ple també va aprovar una declaració institucional de condemna a la violència masclista i l’actualització del catàleg de llocs de treball i l’increment retributiu del 2,5% per al personal de l’Ajuntament previst als pressupostos de 2023.

En referència la moció sobre la manca d’infraestructures sanitàries al Baix Llobregat, que va ser aprovada al desembre al Ple del Consell Comarcal amb el suport de tots els grups comarcals, el regidor de Salut Pública, Emmanuel Ortí, va explicar que “fa temps que els municipis estem treballant per recopilar les nostres demandes en l’àmbit sanitari, unes demandes que s’han aglutinat en el Consell Comarcal per a fer pressió de manera conjunta” i va mostrar el seu suport a “les reclamacions dels treballadors i treballadores del sector que es manifesten aquests dies”. Entre les reclamacions d’Esparreguera recollides en la moció hi ha l’ampliació del CAP existent i la demanda d’un nou CUAP al municipi o a la seva zona d’influència, ja que l’ambulatori ha reduït els seus horaris i el CUAP permet atendre urgències sense passar per l’àmbit hospitalari. A més, també es demana “disposar d’equipaments adequats i ben comunicats, i una xarxa potent de professionals per garantir una atenció de qualitat i de proximitat”.

La moció va rebre el suport unànime de tots els regidors i regidores de l’arc municipal. Durant el torn d’intervencions, el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va recordar que, a més de les demandes que ja recull la moció, “fa uns 10 anys que a Esparreguera el servei d’urgències nocturnes el tenim tancat, això és una deficiència que tots acabem patint, que està causada per la manca d’inversió i ha de ser una prioritat, perquè garantir un bon sistema d’atenció primària és un eix important per evitar el col·lapse al sistema hospitalari”. Per la seva banda, el portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va afirmar que “la situació de la sanitat pública a la comarca és complicada des de fa molt temps, i està bé que els 30 municipis es posin d’acord per reclamar millores i facin força per aconseguir revertir aquesta problemàtica que és gran, complexa i ve de lluny”.

El regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va destacar que “aquestes són demandes històriques dels municipis” i es va sumar a la reclamació de la reobertura del servei d’urgències nocturnes del CAP d’Esparreguera. “Els sanitaris treballen en condicions millorables i si hi ha millors condicions i infraestructures els servei serà millor, per això cal invertir”, va assegurar González, qui va afegir que “això no és competència municipal, però des dels municipis sí que podem fer pressió amb aquesta moció”. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va subratllar que “cal exigir que arribin ja les condicions necessàries per donar un respir a la situació sanitària de la comarca, especialment del Baix Llobregat Nord, i exigir que s’implantin les mesures necessàries per reduir la pressió assistencial al personal sanitari que repercuteix en la qualitat de l’atenció”. Montoya va recordar les reclamacions dels professionals de l’Hospital de Martorell i va apuntar que “no cal ampliar infraestructures, sinó invertir en millores professionals, que reverteixen en la qualitat del servei”.

Durant el seu torn d’intervenció, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va assegurar que “tenim un  problema amb el dimensionament, estructura i model de la sanitat pública a Catalunya” i va apuntar que “un CAP amb urgències és un CUAP i és el que necessitem a Esparreguera”. El republicà va apuntar que donava suport a la moció “tot i que és de mínims” i va demanar als grups municipals que “comencin a posicionar-se més en el Baix Llobregat Nord i deixin la tirania del Baix Llobregat Sud”. Finalment, el portaveu del PSC, Daniel Farriols, va assegurar que “la sanitat és un dels pilars del benestar i hauria de ser una prioritat”. “Més enllà d’aprovar les mocions tots hem de treballar de forma conjunta, no volent treure rèdits, a Esparreguera estem més perjudicats que d’altres municipis perquè l’ambulatori va tancar en horari nocturn, intentem treballar per revertir aquesta situació”, va concloure Farriols.  

Durant la primera sessió plenària de l’any va prendre possessió com a nova regidora socialista, Desirée Gómez, en substitució de Miguel Bajo, qui va presentar la seva renúncia un mes abans per motius laborals. Gómez, que anava de número 14 a la llista socialista en les passades eleccions municipals, va assegurar que arriba “amb molta il·lusió, determinació i coratge” per assumir la nova responsabilitat al capdavant de la Regidoria de Promoció Econòmica i que se sent “molt afortunada per poder col·laborar en la millora de la nostra vila”. La nova regidora va rebre la benvinguda per part de tots els partits de l’arc municipal, que li van desitjar “sort i encerts”. D’altra banda, la sessió també va servir per aprovar per unanimitat l'actualització del catàleg de llocs de treball i l'increment retributiu del 2,5% per al personal de l'Ajuntament previst als pressupostos de 2023.

Paral·lelament, el Ple també va aprovar per unanimitat una declaració institucional davant dels casos de violència masclista. L’Ajuntament d’Esparreguera se suma així al condol per l’assassinat de les quatre dones víctimes de violència d’aquestes darreres setmanes i també per les 49 dones assassinades durant el passat 2022, 12 de les quals es van registrar a Catalunya. El consistori va manifestar així el “més enèrgic rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista o discriminació envers les dones” i va reiterar la voluntat que “la prevenció i reparació de les dones en situació de violència masclista sigui una prioritat de totes les administracions públiques i un eix troncal de la sensibilització cívica i dels recursos públics per acabar amb aquesta xacra”.