Tanca
Educació Hisenda 25 de març de 2020

El ple debat la modificació de les taxes de l’Escola de Música i Dansa d’Esparreguera

Aquest és un dels punts que es portarà a debat en la sessió que se celebrarà aquesta tarda telemàticament, a causa de les mesures de contenció del coronavirus. Es tracta de modificacions tècniques per adaptar l’ordenança a la normativa vigent que contemplen la supressió d’algunes bonificacions i la distribució de les quotes en 10 mesos

El ple municipal portarà aquesta tarda a aprovació la modificació de l’ordenança fiscal número 24 que regula les taxes de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera. La proposta de modificació adapta les bonificacions a la normativa vigent i distribueix les quotes en 10 mesos i no en 12 com actualment. Si s’aprova, entrarà en vigor al setembre, amb l’inici del proper curs escolar. A causa de la declaració de l’Estat d’Alarma i les mesures de contenció del coronavirus, el ple que s’havia de celebrar en sessió ordinària el dimecres 18 de març, se celebrarà aquesta tarda de manera telemàtica, a través d’una videoconferència entre els 21 regidors i regidores municipals que es podrà seguir en directe des del canal de Youtube de l’Ajuntament i també per Ràdio Esparreguera.

Entre els punts que es porten a debat i votació en aquesta sessió, hi ha la modificació de l’ordenança fiscal número 24 que estableix la taxa per la prestació de serveis i la realització d’activitats d’ensenyament en l’Escola Municipal de Música i Dansa i en altres establiments docents municipals. El regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat que “és una modificació tècnica que respon a un informe de tresoreria que es va fer el passat mandat, el qual alertava que en les ordenances municipals hi ha bonificacions que no s’ajusten a les lleis actualment vigents; per a resoldre-ho, l’Ajuntament està confeccionant un calendari de modificació progressiva de les ordenances”. Els canvis que es proposen en el text del document afecten doncs a diverses bonificacions que s’aplicaven fins ara i que, si s’aprova el text, s’eliminaran. Així desapareixerà la bonificació del 2% pel segon germà i la del 5% per cursar estudis de música i dansa alhora, de la mateixa manera el descompte del 10% per residir a Esparreguera, passarà a aplicar-se a tothom, estigui o no empadronat al municipi.

Sí que es mantenen les quotes reduïdes per a les famílies nombroses, monoparentals, persones jubilades o pensionistes i en el supòsit de tenir els dos progenitors en situació d’atur. Juan Jurado ha apuntat que “aquestes bonificacions mantenen el mateix percentatge, però van vinculades a la renta familiar, això respon a un fet legal que ens diu que la bonificació d’una taxa no només pot produir-se perquè es doni un supòsit, sinó que aquest ha d’estar vinculat a la capacitat econòmica”. Així doncs, les bonificacions s’aplicaran sempre que la renda familiar no tripliqui l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). Un altre dels canvis proposats afecta al pagament de les quotes, que deixarà de prorratejar-se en 12 mesos com fins ara i es pagarà en 10, de setembre a juny. “El cost dels ensenyament és per curs, no per mes i, a partir d’ara, es distribuirà únicament en els mesos en els que hi ha docència, la qual cosa implicarà una quota mensual una mica més elevada”, ha apuntat el regidor.

Malgrat que si s’aprova el nou text de l’ordenança, aquesta entrarà en vigor un cop es resolguin les al·legacions i es publiqui definitivament, a la pràctica no s’aplicarà fins al setembre, amb l’inici del nou curs escolar. Tanmateix, el regidor d’Educació ha assegurat que “aquesta no és l’ordenança que volem, perquè hem de redefinir el model de l’Escola de Música i Dansa. Aquest és un procés que la regidoria es planteja fer a mig termini i juntament amb la direcció i el claustre del centre, per a repensar el model d’escola i la seva influència a la ciutat, buscant un projecte educatiu més modern, inspirat per exemple en el de Santa Perpetua de la Mogoda, que té una Escola Municipal de les Arts, que engloba en la seva oferta educativa diferents disciplines com la música, la dansa, el teatre, el circ, la plàstica, audiovisuals...”.

Docència on-line durant el confinament

L’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera roman tancada des del passat 13 de març per les mesures de contenció del coronavirus. Malgrat no poder fer docència de manera presencial el professorat del centre no renuncia a continuar amb la seva activitat lectiva i ho fa aprofitant les noves tecnologies, a través d’eines com classroom de Google, Hangouts o Whatsapp i adaptant-les a l’edat i expertesa de l’alumnat. La directora de l’escola, Olga Aurín, ha afirmat en declaracions a Ràdio Esparreguera que “és absolutament necessari, perquè es tracta d’aprenentatges on la pràctica constant és important. Aspirem, al menys, a conservar el que els alumnes han après i, si és possible, avançar una mica en el temari”. El departament de Dansa de l’escola, també ha creat un blog on proposen activitats, exercicis i classes al seu alumnat.