Tanca
Política 26 de març de 2020

El Ple ratifica per unanimitat les mesures preses davant l’emergència pel coronavirus

L’Ajuntament d’Esparreguera va celebrar ahir el ple ordinari del mes de març de manera telemàtica a causa de la declaració de l’Estat d’Alerta. La sessió va servir per aprovar la modificació de les taxes de l’Escola Municipal de Música i Dansa i la Carta de Serveis de la Teleassistència, i també per donar compte de les actuacions fetes a nivell municipal per a combatre l'epidèmia sanitària

El Ple de l’Ajuntament va ratificar ahir amb el suport de tots els grups municipals les primeres mesures adoptades pel govern municipal per a combatre els efectes de l’epidèmia de coronavirus a Esparreguera. Algunes d’aquestes mesures han estat tancar els serveis municipals establint-ne serveis mínims, decretar l’emergència per a la contractació o limitar l’execució d’obres privades. Totes elles van rebre el suport de Ple, que va celebrar-se de manera telemàtica a causa de l’actual situació d’Estat d’Alerta. Durant la sessió també es van aprovar la Carta de Serveis de la Teleassistència Municipal i la modificació de l’ordenança 24 que regula les taxes de l’Escola Municipal de Música i Dansa. La situació excepcional generada per l’epidèmia de coronavirus va centrar l’apartat de precs i preguntes, on els grups de l’oposició varen expressar peticions i neguits i l'equip de govern va explicar algunes de les mesures preses en els darrers dies.

Els 21 regidors i regidores del consistori i el secretari municipal van celebrar la sessió -per primera vegada a la història- a través de videoconferència. Ho van fer una setmana després que el Ple ordinari del mes de març s’hagués de suspendre degut a l’actual situació de crisi sanitària. La situació excepcional generada per l’epidèmia de coronavirus va centrar l’apartat de precs i preguntes, on els grups de l’oposició varen expressar peticions i neguits. El portaveu d’Esquerra Republicana, Alfons Puche, va demanar l’adhesió del consistori al manifest del món local que reclama que els ajuntaments puguin disposar del superàvit generat el 2019 per al que necessitin, que es flexibilitzi la regla de la despesa i que es garanteixin aportacions de les administracions supramunicipals i europees cap al món local per donar resposta a les necessitats actuals i futures. L’alcalde, Eduard Rivas, va apuntar que l’Ajuntament ja s’ha adherit aquest manifest, que està firmat per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va demanar estar molt atents a la fase següent de la crisi i als efectes que tindrà en les famílies, comerços i petites empreses locals i va subratllar que allà on no arribin les mesures de la Generalitat i l’Estat Espanyol hi ha d’arribar l’Ajuntament per tractar de minvar l’impacte econòmic que tindrà en els veïns i veïnes d’Esparreguera. D’altra banda, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va assegurar que caldrà replantejar completament el pressupost municipal d’aquest 2020. Des d’Esparreguera 2031, Manel Roca, demanava reactivar el Consell de Comerç, integrant-hi també les empreses. Per part de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va centrar la seva intervenció en les mesures de serveis socials. I el regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va formular preguntes sobre la residència de gent gran de Can Comelles.

El govern municipal va explicar algunes de les mesures preses en els darrers dies, com les tasques de desinfecció que han començat aquest dijous al matí, les mesures en matèria de suport als comerços, les accions de Serveis Socials i de prevenció de la violència masclista o l’acompanyament socioeducatiu que es presta a determinades famílies amb infants a càrrec.

Canvi a la taxa de l’Escola de Música i Dansa

L'alumnat de l’Escola Municipal de Música i Dansa de fora d'Esparreguera passaran a pagar el mateix que l'alumnat empadronat a la vila. Fins ara, les persones matriculades a l'escola i residents a Esparreguera gaudien d'una bonificació del 10% de la taxa però ara, després de la modificació de l’ordenança fiscal aprovada ahir el ple, aquesta reducció del preu s'aplicarà a tot l'alumnat, el que resideix a la vila i també al que no. El canvi en els preus de l'Escola Municipal de Música i Dansa també afecten a les quotes, que seran 10 i no 12 mensuals, com ara, i als llindars màxims per obtenir bonificació. No totes les famílies nombroses tindran dret a una reducció, sinó només aquelles que no superin un determinat nivell d’ingressos.

El llindar màxim se situa en els 3 cops l’Índex de Renda Social de Catalunya del 2017, el darrer aprovat. A tall d’exemple, una família nombrosa de 5 membres podrà gaudir d’una bonificació del 50% si els seus ingressos anuals no superen els 57. 367,66 euros. També desapareixen dues bonificacions que fins ara es contemplaven: el fet d’estar inscrit alhora a ensenyaments de música i dansa, que tenia una reducció del 5%, i la bonificació per germans al centre, perquè ambdues tècnicament no s’ajustaven a llei. La modificació de l’ordenança fiscal número 24 reguladora de la taxa de l’Escola Municipal de Música i Dansa es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Esparreguera En Comú, Ciutadans i Esparreguera 2031, l’abstenció de Junts x Esparreguera, ERC i el regidor no adscrit, i el vot contrari de la CUP.

Carta de Serveis de Teleassistència

El Ple va aprovar ahir inicialment la Carta de Serveis de la Teleassistència municipal, un servei que compta actualment amb més de 560 usuaris. És la tercera carta amb què es dota el consistori, després de les de la Policia Local i l’Oficina d’Atenció Ciutadana. El punt va ser aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte la CUP que es va abstenir.

També es va aprovar per unanimitat el projecte d’actuacions sobrevingudes al terreny municipal situat a la Carretera de Piera 21, que presenta un estat d’abandó i deteriorament que podria provocar afectacions a la via pública i a l’edificació adjacent. L’edifici situat en aquest terreny es va enderrocar, descobrint-se un mur que feia les funcions de contenció del propi vial. Ja que les càrregues de vehicles pesants no ofereixen garanties de suportar-ho, s’ha procedit a fer un estudi geotècnic i la redacció d’un projecte tècnic. El termini d’execució serà de dos mesos, amb un import de 26.620 euros.

Les dues mocions que originalment van ser presentades per al Ple del mes de març i que proposaven declarar Esparreguera municipi feminista i una declaració d’emergència pels assassinats masclistes varen ser enretirades i posposades per al proper Ple ordinari que se celebri.