El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) d’Esparreguera i la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han presentat avui en roda de premsa l’acord de govern per als propers quatre anys. Després de vuit anys governant amb Esparreguera en Comú com a socis, Eduard Rivas enceta el seu tercer mandat al capdavant de l’alcaldia estrenant una coalició entre socialistes i republicans, un pacte fins ara inèdit al municipi. ERC ja havia format part del govern municipal en el mandat 2011-2015, compartint coalició amb els grups de CiU i AIESPA, però ara, i després de dos mandats com a partit amb més regidors de l’oposició, ha pactat amb el PSC amb l’objectiu de “forjar un govern estable que impulsi Esparreguera en els propers 4 anys”. Durant l’acte de presentació, que s’ha celebrat aquest matí a la sala de Plens municipal i al qual hi han assistit tots els regidors i regidores del nou govern, els dos partits han coincidit a destacar “que el pacte s’ha centrat en les coincidències i en la voluntat de treballar plegats per Esparreguera” i han explicat que, en les properes setmanes, concretaran els objectius i prioritats del mandat per tal de presentar, de cara al setembre, el nou Pla d’Actuació de Mandat i un Pla d’Inversions Municipals.
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, s’ha mostrat satisfet per l’acord de govern i ha agraït als equips negociadors d’ambdós partits “les facilitats a l’hora de trobar punts de coincidència i no centrar-se en les discrepàncies”. Rivas ha destacat que “es tracta d’un acord inèdit pel que fa al nostre municipi, mai havíem coincidit junts al govern PSC i ERC, però en els dos partits hi ha persones que han tingut responsabilitats de govern en mandats anteriors i estem convençuts que, amb aquest equip humà, podrem treballar plegats pel benefici de la vila en els propers 4 anys”. L’alcalde també s’ha referit a l’organigrama polític dels propers del mandat i ha explicat que “seguirà la tònica d’aquests darrers 8 anys a nivell d’estructura de l’Ajuntament, en els que hem volgut casar la part política i la part tècnica per a millorar l’eficàcia i eficiència dels serveis públics”. Així doncs, es manté la divisió en tres grans àrees de gestió la de Presidència i Bon Govern, la de Drets Socials i Ciutadania i la de Territori i Sostenibilitat.
“En aquest marc hem bastit l’acord entre les dues candidatures, amb unes línies programàtiques que en les properes setmanes treballarem amb més intensitat per baixar els programes dels dos partits i planificar les actuacions i inversions que haurem de de dur a terme en els propers 4 anys”, ha assegurat l’alcalde. En aquest sentit, Eduard Rivas ha apuntat que “al setembre podrem presentar ja el nou Pla d’Actuació de Mandat i, com a novetat, també incorporarem un Pla d’Inversions Municipals, que farem com a bona praxis i a suggeriment de la interventora de l’Ajuntament”. Tot i que els plans no es presentaran fins després de vacances, l’alcalde ha avançat que els grans objectius compartits del mandat seran l’aprovació del POUM, l’impuls de les regidories de Promoció Econòmica i Esports i el desenvolupament de l’Agenda Urbana, fent especial èmfasi en el projecte de reforma de la Colònia Sedó.
En la seva intervenció, el regidor d’ERC, Alfons Puche, ha afirmat que “en el mandat passat vam treballar des de l’oposició en benefici d’Esparreguera i els seus veïns i veïnes, però ERC sempre hem dit que som un partit amb voluntat de govern”. En aquest sentit, ha assegurat que l’entrada dels republicans al govern municipal és “un pas més en la trajectòria política” del partit, que “ja havia estat al govern en circumstàncies diferents i aquest cop, per solidesa i estabilitat, ens va semblar que la millor opció era fer un govern que sumés els 8 regidors socialistes i els 3 republicans i fer equip per impulsar Esparreguera”. El republicà ha apuntat, referint-se als programes electorals, que “en allò que és substancial tenim moltes sintonies i la voluntat és tirar-les endavant des de les responsabilitats que tenim cadascú, òbviament també tenim discrepàncies perquè som partits diferents, però hem de saber obviar-les en benefici del govern municipal i de la vila”. Puche també ha destacat que “ha estat possible arribar a un acord perquè no hem plantejat mai cap línia vermella, tots dos teníem qüestions vitals, però la negociació s’ha centrat en explicar quines qüestions creiem imprescindibles per fer la coalició de govern i això ha facilitat que les dues parts haguem renunciat a algunes coses perquè motivaven a l’altra part a acceptar aquesta proposta”.
Per altra banda, el regidor del PSC, Daniel Farriols, ha explicat que “des de la mateixa nit electoral vam veure que l’alcaldia recauria en el nostre candidat i volíem treballar en un pacte que garantís estabilitat. Per això, vam obrir converses, sense presses, amb els diferents grups municipals que han volgut parlar amb nosaltres, excepte VOX que el vam descartar des de l’inici, per a aconseguir un acord ben forjat”. Farriols ha apuntat que “en les converses amb altres grups vam veure que hi havia incompatibilitats a l’hora de fer sumes i, finalment, amb l’equip negociador d’ERC hem mantingut un tracte de cordialitat, franquesa i honestedat que ha propiciat que trobem una forma d’encaix per treballar en comú”. El socialista ha destacat que, “volem no un govern ampli, sinó una governança àmplia”, per això, “tal com hem fet en anteriors mandats, deixem la porta per a treballar amb altres formacions més endavant, sempre amb la voluntat de poder acordar, dialogar i consensuar més enllà de la majoria aritmètica”.
Comparteix aquest contingut