Tanca
Política 4 de juliol de 2023

El PSC i ERC d’Esparreguera acorden formar el govern municipal per al mandat 2023-2027

El model de governança per als propers quatre anys manté l'estructura del darrer mandat amb quatre grans àrees de gestió municipal vinculades a Alcaldia, Presidència i Bon Govern, Drets Socials i Ciutadania i Territori i Sostenibilitat, que es coordinaran amb el treball transversal dels comissionats i la governança als barris. Els dos grups municipals explicaran demà en roda de premsa els detalls de l’acord i les prioritats del nou govern

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) d’Esparreguera i la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) formaran el nou govern municipal per als propers quatre anys. Els socialistes van guanyar les eleccions municipals del 28 de maig amb 8 regidors, que sumats als 3 electes que van obtenir els republicans els permetran governar amb majoria absoluta aquest nou mandat. En les properes hores, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, signarà el decret de cartipàs per a la formalització d’aquest govern i demà, a les 10 del matí, representants d’ambdós partits faran una roda de premsa per a explicar els detalls de l’acord i les prioritats del govern de coalició. Segons el decret, la gestió política dels propers quatre anys s’organitzarà en tres dimensions, tal i com ja es va establir en el passat mandat, a partir de l’organització en àrees i regidories, comissionats i la governança als barris. La base del model serà l’organigrama polític clàssic, que es manté dividit en quatre grans àrees de gestió: la d’Alcaldia, la de Presidència i Bon Govern, la de Drets Socials i Ciutadania i la de Territori i Sostenibilitat. L'estructura orgànica es complementarà amb la governança per comissionats, dels quals en aquest mandat es mantindran el d’Esports, Cultura, Comunicació i se n’afegiran els de la Colònia Sedó, l’Agenda Urbana i Comerç. La governança als barris abordarà qüestions relatives a la via pública, els equipaments cívics i la dinamització veïnal, entre d’altres. Més enllà de l’organització del govern municipal definida en el cartipàs, el model de gestió i funcionament de l’Ajuntament es complementarà al Ple d’aquest mes de juliol amb la creació dels òrgans col·legiats, la constitució dels grups municipals i la designació dels portaveus.

El decret de cartipàs definirà l’organigrama polític, les delegacions de responsabilitats als regidors i regidores, les tinences d’alcaldia i la configuració dels membres de la Junta de Govern Local. Pel que fa al repartiment de carteres entre els regidors i regidores del nou govern municipal, la delegació de competències s’estructura de la següent manera: l’alcalde, Eduard Rivas, és el cap de les àrees d’Alcaldia i de Presidència i Bon Govern, i serà titular, a més, dels àmbits de Comunicació, Atenció Ciutadana i Serveis Informàtics. El primer tinent d’alcaldia, Juan Jurado, coordinarà l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania i dirigirà la Regidoria de Cultura així com les àrees de patrimoni municipal i organització i persones. El segon tinent d’alcaldia, el republicà Alfons Puche, estarà al capdavant de la Regidoria d’Espai Públic. La tercera tinença d’alcaldia és per a Nati Sanchez, que serà la responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i estarà al capdavant d’Urbanisme i Via Pública. El quart tinent d’alcaldia, Daniel Farriols, serà el responsable de Serveis Econòmics, Contractació i Serveis Jurídics, i Aigua i Energia.

També tenen tinences d’alcaldia Joan Nuñez, que liderarà les regidories d’Espai Natural, Salut Pública i Residus i assumirà competències en Via pública i verd urbà; Núria Escobar, que estarà al capdavant d’ Igualtat i Diversitat i Protecció i Tinença d’Animals; i Albert Campillo, que estarà al capdavant de la Regidoria de Joventut i tindrà les competències de Turisme, Emprenedoria i Acció Jove. Així mateix, la regidora Desirée Gòmez dirigirà Esports, Educació i tindrà responsabilitats en Infància; Sandra Chaparro liderarà Serveis Socials, que engloba serveis socials especialitzats (TOCC i Residència de Can Comelles) i serveis socials bàsics (Equips Bàsics d’Atenció Primària i Centre Obert La Fulla), així com Gent Gran; i la republicana Montserrat Vilardosa, portarà la Regidoria de Promoció Econòmica, liderant els àmbits d’Empresa, Comerç, Consum i mercats i Ocupació. Paral·lelament, l’alcalde juntament amb els set regidors i regidores que són tinents d’alcaldia formaran la Junta de Govern Local, l’òrgan municipal que té la competència bàsica de donar assistència i assessorament a l’alcaldia en l’exercici de les seves atribucions.

El model de governança també contempla, com en el darrer mandat, la creació de comissionats i projectes concrets per tal d’augmentar la transversalitat en la governança. En aquest mandat es mantenen els comissionats d’Esports, que té com a responsable polític Desirée Gómez; Cultura, que lidera Juan Jurado; i Comunicació, que gestiona Eduard Rivas. A més, es reformula el de Dinamització entorn a la Colònia Sedó i Pla d’actuació als barris, que es divideix en Colònia Sedó i Agenda Urbana, ambdós amb l’alcalde al capdavant; i es crea el de Comerç, que tindrà Montserrat Vilardosa com a responsable. Paral·lelament, l’alcalde es reserva les facultats de supervisió de la coordinació de les polítiques i serveis públics que impulsin tant els coordinadors d’àrea com els regidors i regidores delegats vinculades als diferents barris del municipi. En aquets sentit, l’alcaldia tindrà competències directes sobre equipaments cívics, neteja, espais verds, via pública, convivència ciutadana, dinamització veïnal i acció comunitària als barris. D'aquesta estructura de govern, l'alcalde Eduard Rivas ha destacat "el disseny matricial, orientat a la col·laboració i de treball transversal en àrees clau per al municipi, que permet un encaix eficient amb l'organigrama tècnic de l'Ajuntament i al mateix temps facilita la suma de diferents àrees i regidories en activitats i projectes estartègics, més enllà del que estableix el cartipàs".

Aquesta organització es complementarà amb la creació i organització dels òrgans col·legiats, la definició dels membres que formaran part de les comissions informatives, la periodicitat i el règim de funcionament de les mateixes. Aquests punts s’aprovaran en el Ple municipal d’organització, que se celebrarà el proper 19 de juliol, i en el qual també es durà a terme la constitució dels grups municipals i els portaveus de cada grup, així com l’aprovació del règim de dedicacions i assistències i el règim econòmic dels grups municipals i els regidors i regidores. Per a explicar els detalls de l’acord i les prioritats del nou govern municipal, els grups del PSC i ERC faran demà a les 10 del matí una roda de premsa des de la Sala de Plens que també es podrà seguir per Ràdio Esparreguera i Facebook Live i en la qual hi intervindran l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor d’ERC, Alfons Puche i el regidor del PSC, Daniel Farriols.